ТРЕБИЊЕ: Кров над главом за 13 борачких породица

  •  Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић и замјеник градоначелника Требиња Неђо Ћебеџија уручили су данас кључеве станова изграђених у насељу Горица за 11 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

zgrada
Овим је, како је рекао помоћник министра Милуновић, у Требињу завршен петнаестогодишњи заједнички програм стамбеног збрињавања породица из борачких категорија, у којем је 175 породица добило кров над главом: њих стотину нове станове, а 75 неповратна новчана средства.

„У ових 11 стамбених јединица Влада РС је уложила 387.000 КМ, док је Град Требиње обезбиједио осталих 20% инвестиције – кроз земљиште, пројектну документацију и инфаструктурне прикључке“, рекао је Милуновић додајући да је Влада издвојила додатних 145.000 КМ за куповину још два стана за стамбено незбринуте породице погинулих бораца, којима су такође данас уручена рјешења.

Према ријечима замјеника градоначелника Требиња Неђа Ћебеџије, станови су купљени за збрињавање деложираних породица Милетић и Шкоро, за шта је Град Требиње обезбиједио такође 20% потребних средстава.

„Тако да је данас 13 породица погинулих бораца и РВИ стамбено ријешено, за шта је Град Требиње укупно издвојио око 180.000 КМ. То је нешто најмање што можемо да учинимо за оне који су за слободу дали своје животе или дијелове свога тијела“, истакао је Ћебеџија на свечаности додјеле кључева и рјешења.

Проблем стамбеног збрињавања борачких категорија у Требињу овим неће бити ријешен. Начелник ресорног одјељења у Градској управи Рајко Ћапин истиче да постоји „још 18 захтјева породица погинулих бораца и шест захтјева породица РВИ за новим стамбеним јединицама, уз још одређен број захтјева за неповратним новчаним средствима“.

„Град Требиње ће одговорити позитивно на сваку евентуалну иницијативу да се гради још једна зграда за ову популацију и са наше стране спремни смо да обезбиједимо земљиште, пројектну документацију и инфраструктуру, а ако је потребно – и да учествујемо у градњи подизањем кредита“, истакао је Ћапин.

Према ријечима помоћника министра Милуновића, у буџету Републике Српске за 2016. годину ипак неће бити издвојена средства за ову намјену, али је планирано „снимање стања на терену – да би се утврдиле потребе за наредне програме стамбеног збрињавања“.

Како је речено, повољност за још незбринуте требињске породице је што ће новом уредбом о стамбеном збрињавању борачких категорија, која је у процедури доношења, бити онемогућено конкурисање изван мјеста пребивалишта.

Раније су на пројекте стамбеног збрињавања у Требињу – јер је атрактивније мјесто за живот – конкурисале и породице из других општина Републике Српске, због чега нису могли бити ријешени сви требињски приоритети.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар