Слободна Херцеговина » Вучуревић: У Бобар банци покрадено 7.690 борачких станова, 300.000 просјечних плата и близу 700.000 пензија

Вучуревић: У Бобар банци покрадено 7.690 борачких станова, 300.000 просјечних плата и близу 700.000 пензија

  • Град Требиње и Дистрикт Брчко покренули су иницијативу према Међународном монетарном фонду са приједлогом – да ова финансијска институција не дозволи склапање новог кредитног аранжмана са Владом Републике Српске, док се „не расвијетле случајеви опљачканих банака, односно не покушају заштитити грађани и правна лица која су кроз ликвидацију банака, организованим криминалним радњама, доведени у незавидан положај“, рекао је данас градоначелник Требиња Славко Вучуревић.vucurevic5

Он је на прес конференцији истакао да вјерује „да се новац од ММФ-а ионако неће користити за добро грађана, већ ће их додатно оптеретити“, а користиће се „за покривање пљачке и крађе какве су биле у Бобар банци, Балкан инвестмент банци и другим аферама“, додајући да ће се иницијативи придружити и друге локалне заједнице оштећене ликвидацијом Бобар банке.
Илуструјући размјере „покраденог новца у Бобар банци“, Вучуревић је појаснио да би утврђени износ од 251 милиона и 372 хиљада КМ, међу којима је и 5,2 милиона КМ Града Требиња – на начин и по цијени квадрата како ресорно министарство рјешева стамбена питања борачких категорија – био довољан за изградњу чак 7.690 станова, чиме би „засигурно Република Српска ријешила питање стамбеног збрињавања свих борачких категорија“.
„Ако бисмо покрадени новац претворили у просјечне плате – добили бисмо око 300.000 просјечних плата. Ако бисмо покрадени новац претворили у просјечне пензије – добили бисмо 696.000 пензија или то – да би сви пензионери у Српској могли добити по три пензије. По актуелним издацима за борачки додатак испада да би се тим новцем наредних 17 година могли исплаћивати борачки додаци. Или – да је то 11 буџета Града Требиња, али и заједнички буџет свих градова Републике Српске за једну годину“, рекао је Вучуревић.
Вучуревић је одао признање Тужилаштву БиХ зато што се „једино упустило у рјешавање овог криминалног акта“, који је, тврди он, произведен „засигурно у дослуху између Владе РС, Агенције за банкарство и надлежних у Бобар банци“, додајући да полаже наде и у СИПУ да ће „на поштен и коректан начин утврдити чињенично стање и одговорност оних који су опљачкали“ новац депонената Бобар банке.

Квадрат продавали за 3 КМ

Вучуревић је на данашњој прес конференцији рекао да ће Град Требиње у наредном периоду поднијети и кривичне пријеве „против одређених лица“ које су Град и Републику Српску оштетиле за „десетине, стотине хиљада или милионе КМ“,не прецизирајући о којим се лицима или правним субјектима ради.
„Рећи ћу вам један случај – око 1.000 метара одавде, у стечају је продато 2.475 квадратних метара грађевинског земљишта за 7.990 КМ. Значи, квадратни метар скоро у центру Требињу продавао се за 3 КМ по једном квадратном метру! То је нечувено! Ми смо донијели одлуку да пред Тужилаштвом БиХ иницирамо процесуирање овог случаја. Или други случај, да се натапни системи у требињском пољу, процијењене вриједности од 150.000 КМ, у стечају могу продати за цијену 10 или 12 пута мању од процијењене“, истакао је Вучуревић не жељевши да одговори на новинарско питање – на коју се имовину, особе и стечајне продаје односе ове оптужбе.

Извор: Радио Требиње/Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина