Вучуревић: У Бобар банци покрадено 7.690 борачких станова, 300.000 просјечних плата и близу 700.000 пензија

  • Град Требиње и Дистрикт Брчко покренули су иницијативу према Међународном монетарном фонду са приједлогом – да ова финансијска институција не дозволи склапање новог кредитног аранжмана са Владом Републике Српске, док се „не расвијетле случајеви опљачканих банака, односно не покушају заштитити грађани и правна лица која су кроз ликвидацију банака, организованим криминалним радњама, доведени у незавидан положај“, рекао је данас градоначелник Требиња Славко Вучуревић.vucurevic5

Он је на прес конференцији истакао да вјерује „да се новац од ММФ-а ионако неће користити за добро грађана, већ ће их додатно оптеретити“, а користиће се „за покривање пљачке и крађе какве су биле у Бобар банци, Балкан инвестмент банци и другим аферама“, додајући да ће се иницијативи придружити и друге локалне заједнице оштећене ликвидацијом Бобар банке.
Илуструјући размјере „покраденог новца у Бобар банци“, Вучуревић је појаснио да би утврђени износ од 251 милиона и 372 хиљада КМ, међу којима је и 5,2 милиона КМ Града Требиња – на начин и по цијени квадрата како ресорно министарство рјешева стамбена питања борачких категорија – био довољан за изградњу чак 7.690 станова, чиме би „засигурно Република Српска ријешила питање стамбеног збрињавања свих борачких категорија“.
„Ако бисмо покрадени новац претворили у просјечне плате – добили бисмо око 300.000 просјечних плата. Ако бисмо покрадени новац претворили у просјечне пензије – добили бисмо 696.000 пензија или то – да би сви пензионери у Српској могли добити по три пензије. По актуелним издацима за борачки додатак испада да би се тим новцем наредних 17 година могли исплаћивати борачки додаци. Или – да је то 11 буџета Града Требиња, али и заједнички буџет свих градова Републике Српске за једну годину“, рекао је Вучуревић.
Вучуревић је одао признање Тужилаштву БиХ зато што се „једино упустило у рјешавање овог криминалног акта“, који је, тврди он, произведен „засигурно у дослуху између Владе РС, Агенције за банкарство и надлежних у Бобар банци“, додајући да полаже наде и у СИПУ да ће „на поштен и коректан начин утврдити чињенично стање и одговорност оних који су опљачкали“ новац депонената Бобар банке.

Квадрат продавали за 3 КМ

Вучуревић је на данашњој прес конференцији рекао да ће Град Требиње у наредном периоду поднијети и кривичне пријеве „против одређених лица“ које су Град и Републику Српску оштетиле за „десетине, стотине хиљада или милионе КМ“,не прецизирајући о којим се лицима или правним субјектима ради.
„Рећи ћу вам један случај – око 1.000 метара одавде, у стечају је продато 2.475 квадратних метара грађевинског земљишта за 7.990 КМ. Значи, квадратни метар скоро у центру Требињу продавао се за 3 КМ по једном квадратном метру! То је нечувено! Ми смо донијели одлуку да пред Тужилаштвом БиХ иницирамо процесуирање овог случаја. Или други случај, да се натапни системи у требињском пољу, процијењене вриједности од 150.000 КМ, у стечају могу продати за цијену 10 или 12 пута мању од процијењене“, истакао је Вучуревић не жељевши да одговори на новинарско питање – на коју се имовину, особе и стечајне продаје односе ове оптужбе.

Извор: Радио Требиње/Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Анонимни Reply

    А што не тражите од Бобар фирми из Србије

Оставите коментар