ЖЕСТОКЕ РЕАКЦИЈЕ БОРАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА: Офанзива саопштења уочи Митровдана

  • Кoординациони регионални одбор БОРС-а источне Херцеговине објавио је саопштење поводом Митровдана. 

 

Координациони регионални одбор БОРС Источне Херцеговине издао је саоштење у коме се подсјећа да БОРС своју крсну славу прославља на Светог Димитрија-Митровдан, као и да се у Невесињу слави Дан општине.

Тај дан је одабран управо у част оних који ће у тој општини вјечно живјети. Тај дан се обиљежавају и Митровданске битке као значајан датум. Тачно је да БОРС не може утицати на прославу дана општине Невесиње и не жели да утиче јер постоје општинске институције које одређују како и шта да раде. Њих је на изборима бирао народ и они су легитимни представници у Скупштини. БОРС поштује легитимну  вољу народа. Посљедња дешавања око додјеле повеље општине Невесиње је одлука управо оних који су легитимно изабрани али та  одлука  је донијела велико незадовољство у цијелој борачкој популацији.Знамо да су одлуку донијели руководећи се са оним колики је допринос имао неко у послијератном развоју општине и цијенимо то што је урађено. Гдје је господо то урађено? У Невесињу!!!

У оном истом Невесињу крвљу натопљеном. Зар је вриједнији господо километар  асфалта од људског живота, километар цијеви од људског живота. Наградисте ли до данас све који су тих дана крварили по брдима, наградисте ли све који су случајно преживјели, наградисте ли све који осташе инвалиди, наградисте ли мајке које су остале завијене у црно, супруге које саме одгојише  дјецу па је на ред дошао и асфалт. Господо на вашу срамоту ријеч  нисте дали нашем представнику, иначе тешком ратном војном инвалиду правдајући се неким „протоколом“.

Ми ћемо и ове године добровољно дати крв као што смо је давали за нашу свету  Херцеговину.

Координациони одбор БОРС-а Источне Херцеговине изражава велико незадовољство и доноси следећи закључак.

-Сазвати ванредну сједницу предсједништва БОРС на којој би се анализирала ситуација око прославе Крсне Славе и донијети одлуку о обиљежавању исте у наредном периоду гдје нам мјесто, протокол и све остало не би одређивали политичари већ ми сами јер је то наша крсна Слава.

Сматрамо да ломљењем славског Колача и паљењем свијеће нашој страдалој браћи више вриједи од 20 дешавања које нам други одреде колико год то било болно. Господо ви који се бавите политиком па га били позиција или опозиција и који од исте живите боље од већине оних који су своју младост провели у рову или оних који су одрасли без стуба породице бићете позвани и понашати се као и сваки гост.

Наравно политичка препуцавања нећемо дозволити никоме преко наших леђа јер на крају сви сте имали шансу,  а нас је у Херцеговини сваки дан мање и мање.

Треба ли и за то некога одликовати??? – питају се у Координационом регионалном одбору БОРС Источне Херцеговине.

Општинска борачка организација Невесиње упутила је саопштење у коме се изражава „огорчење и жаљење што се пред Митровдан – најсветији дан свих бораца Херцеговине покушава унијети раздор у  Борачку организацију.

Желимо јавно поручити да  нећемо дозволити да никакве политике наруше јединство бораца Невесиња који су управо тим заједништвом, херојством и патриотизмом омогућили садашњим генерацијама да живе у слободи.“

– Нажалост, сада у миру када треба да градимо и чувамо Републику Српску, поштујући жртву оних који су је и стварили, суочавамо се са непримјереним притисцима и омаловажавањем борачких популација. Представници Општинске борачке организација Невесиње заузети активностима око припреме централног обиљежавања крсне славе БОРС-а нису присуствовали јучерашњој сједници Координационог регионалног одбора БОРС-а у Билећи, али у потпуности подржавају закључке и ставове изнесене на овој сједници – наводи се у саопштењу.

Огласио се и Извршни одбор Удружења дјеце погинулих бораца насљеђе „Насљеђе“. У њиховом саопштењу позивају се сви „политички субјекти и појединци у Републици Српској да у својим кампањама, наступима и дјеловању, како у току предизборне кампање, тако и уопште, не спомињу породице и дјецу погинулих бораца, борачке категорије нити користе било шта везано за Одбрамбено-отаџбински рат“.

– У свом дјеловању убудуће, својим дјелима, а не причом покажите бригу за борачке категорије и то је једини начин. У супротном, жестоко ћемо реаговати на сваку злоупотребу борачких категорија у предизборним кампањама, као и у будућем дјеловању свих политичких партија и појединаца – стоји у саопштењу.

Огласила се и Градска борачка организација Требиње која ће сутра обиљежити крсну славу БОРС-а Светог Димитрија – Митровдан.

Ова организација издала је саопштење у коме се наводи да „због одлуке Скупштине општине Невесиње да додијели Митровданску повељу господину Илији Таминџији, делегација Градске борачке организације Требиње неће присуствовати свечаној Скупштини у Невесињу“.

ГБО Требиње ће, као и остале борачке организације регије Источне Херцеговине, своје присуство ограничити на полагање цвијећа и парастос погинулим борцима.

Програм почиње у 10 часова школским часом за ученике средњих школа и обиласком Спомен собе, након чега ће у цркви Светог цара Лазара, од 11 часова, бити служен парастос погинулим и умрлим борцима у Одбрамбено-отаджбинском рату, саопштено је из требињске борачке организације.

Полагање цвијећа на Споменик браниоцима Требиња планирано је у 11 часова и 30 минута, а у 12 часова је ломљење славског колача, у просторијама Градске борачке организације Требиње.

У петак, 08. новембра у цркви Свете Тројице у Гацку са почетком у 9 часова, биће служена Света литургија, а након тога и парастос за погинуле, нестале и умрле борце Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске.

Након парастоса слиједи посјета Спомен собе и полагање цвијећа на Централни споменик погинулим борцима ВРС – „Круна Гатачким јунацима“.

У Љубињу, у Храму Рођења Христова, у 9 часова биће служена литургију и помен палим борцима, а након парастос ће бити одржан код споменика борцима.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Василије Reply

    Само остаје да честитамо и да се дивимо!Камо среће да су и одликовања срамна СПЦ овако испраћена!!!

Оставите коментар