ФОЧА: Кров над главом за 13 породица

  • У оквиру пројекта подршке трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, у Фочи су данас потписани уговори о градњи 13 кућа за повратнике и интерно расељене са подручја ове општине.

krov3-600x350

 

Кров над главом добиће десет повратничких и три расељене породице, а вриједност радова је 430.000 марака. Пројекат финансирају ЕУ и УНХЦР, а спроводи га хуманитарна организација „Хилфсверк Аустрија“.

Недељко Благојевић из јошаничког села Црнетићи без дома је остао на Никољдан 1992. године и након 23 године коначно ће дочекати да се скући. кров1„Био сам расељен по Јошаници и Фочи десет година, а онда је син направио кућу и био сам код њега. Предавао сам захтјеве за обнову, а на спаљеном огњишту сам направио брвнару и обрађивао сам земљу“, каже Благојевић.

Кућу ће добити и Џехва Чишија, која је у рату из фочанског села Слатина избјегла у Сарајево. „Прије седам година смо почели чистити имање, а прије двије године смо предали захтјев“, каже Чишија.

Менаџер пројекта „Хилфсверка“ Азема Авдушиновић каже да ће корисници овог програма бити економски подржани. „Ако породице посједују ресурсе и радне способности, биће у ситуацији да сигурно обезбиједе егзистенцију за своју породицу са свим овим што ће добити“, рекла је Авдушиновићева.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да ће повратници и расељени добити квалитетне стамбене јединице. „У односу на досадашње, овај пројекат је отишао корак даље, па ће људи добити ријешену и фасаду са термоизолацијом“, напоменуо је Машић. Како је истакнуто, извођачи су већ уведени у посао, а рок за изградњу стамбених објеката је 60 дана.
Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар