Дигитализацијом против злоупотребе борачких права

  • У организацији Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС у Требињу је данас одржан стручни семинар за обуку запослених у градским органима управе, као корисника надограђеног информационог система борачко-инвалидске заштите.

Boracka-1
Душко Милуновић, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту РС, рекао је да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС, кроз пројекат „Мрежа социјалне сигурности и запошљавања“, обезбједило средства у износу од 866 хиљада КМ за надоградњу постојећег информационог система и дигитализацију у градским и општинским органима управе надлежним за борачко инвалидску заштиту.

„Досадашња техника била је у лошем стању и готово да се није могао вршити пренос података из општине према Министраству и обратно. Истовремено, евиденција коју су градски органи управе преузели од Министартсва одбране била је подложна злоуботребама у таквом стању“, навео је он, додавши да је овим пројектом предвиђено да се изврши дигитализација комплетне евиденције како би она била трајно сачувана у електронској форми, те да би се спријечиле даљње злоуптребе ових докумената.

Милуновић је појаснио да ће се успостављењем комплетног система, убудуће брже и једноставније долазити до података о било којем војном обвезнику за врло кратко вријеме.
„Размјена података између градских органа и Министарства биће у завидно кратком року, а скенирањем свих докумената, успјећемо да врло вриједну историјску документацију архивирамо и сачуваноод даљњег пропадања“, истакао је он.

На питање да ли Министараво ради на откривању особа које су незаконито стекле право из области борачко инвалидске заштите, Милуновић је одговорио да је ревизија законска обавеза Министарства коју оно редовно проводи.

„То је редовна активност која подразумјева сталну провјеру свих лица која су стекла статус у одбрамбено-отаџбинском рату. И данас имамо сугестије и пријаве из борачких организација да у одређеним срединама у РС постоје лица која су незаконито дошла до статуса из области борачко инвалидске заштите, на основу којих провјеравамо, а тиме и проводимо свакодневну ревизију“.

Начелник одјељења за борачко инвалидску заштиту у Градској управи Рајко Ћапин је рекао да су ова средства од великог значаја за модернизацију досадашње опреме.
„Сама дигитализација ће помоћи да наша сарадња са надлеженим органима буде олакшана и много ефикаснија у даљњем раду“.

Извор: Радио Требиње / М.Б.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар