НЕДОВРШЕНЕ ДОМАШЕВСКЕ ПРИЧЕ: Кров за просвјетну богомољу

 

Године 1976: Ученици школе у Домашеву са директором Чедом Лечићем и учитељем налазима који су отворили нова Вукоманом Комненићем питања (подсјећамо на печатни прстен са још недешифрованим знаком).

 

Мјештани и бивши ученици спасавају своју бившу школу. Још им је остао само кров. У новом објекту неће бити ђака, али би могло да буде оног што ће овом и околним селима почети да враћа живот.

СЕЛО Домашево заиста има нешто у себи што је тешко објашњиво, а људи, поготово Домашевци, мало о томе говоре. Наиме, у селу се данас, иако је у великој мјери, као и сва друга требињска села, расељено, гради више него када је било најбројније и најмоћније. Село има дугу историју и значајну споменичку баштину. У историографији Херцеговине, помиње се на бројним мјестима. У археолошким прегледима, такође су честе референце са домашевским адресама. Најимпресивнија је она која говори о древној домашевској некрополи која фасцинира својим димензијама, својом споменичком композицијом, бројним артефактима и археолошким.

У ДОМАШЕВУ много тога има своју стару, давно завршену причу. Ипак једна прича још није доведена до краја. То је она о домашевској школи, у којој је седамдесетих година било тридесетак ђака…

Црквени и друштвени дом Србске православне цркве Св. Симеон Мироточиви у Шарлоту који је регионални за средњи и западни дио Сјеверне Каролине, Тенесија и Јужне Каролине, носи назив Момчило “Момо” Зотовић.

Школа у Домашеву изграђена је 1934. године, захваљујући мјештанима Домашева, Ждријеловића, Подосоја… и помоћи државе у материјалима (јапија, цријеп, олуци, врата, прозори…). Овдје су се школовали ученици из Домашева, Ждријеловића, Морча, Подосоја, Владушића, Подстрашивица, Бодирога, Бијоца и Кртиња.
Међу њима било је ученика који су могли дотрчати до школе, али и ђака пјешака који су сатима ходали од куће до школе, па опет, сатима, од школе до куће. Љети – зими. Шта је у њиховом животу значила ова школа, то још нико није написао, а било би и занимљиво и драгоцјено за историју школства и просвјете уопште да се и они негдје огласе.
Школа је имала и стан за учитеља, а околни простор био је уређен и прилагођен потребама дјеце. Иначе, објекат је зидан са амбицијом да потраје. За сеоске школе био је и довољно габаритан, и лијеп и стамен.

ИПАК, вријеме је донијело своје. Прво је почео да Почетак радова на крову  прокишњава кров, а онда је, лагано, и остало почело да се осипа и руши. Једно вријеме то је изгледало неминовно и нормално. Други исход није се могао ни замислити, али дошао је тренутак када је у људским душама нешто прорадило, тренутак када су се Домашевци упитали: ко је осудио школу на пропадање и мора ли та „осуда“ до краја бити извршена, и то пред лицем њених бивших ученика?! Ова питања нешто су покренула у мјештанима. Прво је о Школи почело да се говори, а онда су пали и важни договори, тако да је, нешто касније, наш лист писао о двије домашевске акције у једноме дану. Повод је био почетак обнове школе и изградња Црквенога дома у селу.

ДО САДА, око и на Школи, урађено је слиједеће: довршен је прикључни пут дуг око један километар Домашевскога пута са Обра- душа), скинут је стари кров са дотрајалом конструкцијом и стари
плафони, а када је све рашчишћено, изливена је заштитна плоча. Прва донаторска акција била је заиста широка, захваљујући Домашевцима и Љубомирцима уоште у разним дијеловима свијета. Свим пословима руководио је агилни Момчило Зотовић из Америке, такође ученик ове школе.

ЗАНИМЉИВО је да су се у акцију укључиле општине Ниш и Зрењанин, позиву су се, наравно, одазвали и Клечани. Међу свима њима било је доста бивших ученика ове школе, као и њихових потомака.. На списку их је око 240. Неки живе у Требињу, неки у Србији, неки у разним европским земљама, неки у Америкци и Аустралији. Има и примјера који, сами за себе, довољно говоре о каквој је акцији ријеч. Некадашња ученица ове школе, Јоја Шишковић, када је чула шта су вриједни људи предузели, послала је свог унука у Домашево да преда 50 евра за обнову школе.

Шта треба да се ради даље?

Одговор је у писму Одбора за обнову Школе, у коме се моле сви они, који су под овим кровом научили да лијепо пишу и паметно мисле, да при- скоче у помоћи. Такође, у истом писму, позивају се и њихови потомци, да слиједе дјело својих родитеља, не би ли се школа отргла од пропадања које је било неминовно.

– Људи из свих села, која је некад захватао ареал школе – каже нам Брано Дурсун, генерални секретар удружења „Херцеговац“ које се укључило у пројекте обнове и санације школског објекта у Домашеву – свјесни су да им је ова скромна школа била одскочна даска за све оно што су постигли у животу. Зато, с правом, Момчило Зотовић, домашевску школу зове „просвјетном богомољом“. Више није питање треба ли наставити са радовима који су одмакли, него како довршити оно што је започето. Приоритет је сада да се покрије кров уз једну надоградњу која би будућем објекту донијела нови простор у по-
ткровљу, подесан за различите активности, додуше не као онај у приземљу, који би заиста требао да буде изузетан.

ДЈЕЦЕ више нема?! Ко ће, кад се све заврши, бринути о школи?

– Село Домашево са околним мјестима, на првом мјесту – каже Брано Дурсун – а, наравно и они који школу буду користили.

Школа није баш мала, подесна је за разне привредне активности. Од људи су се чуле разне идеје шта би се могло у школи радити и дешавати. Створене су могућности да се отвори један или више малих погона за прераду здраве хране. Наравно, мислим на артикле који су карактеристични за подручје Љубомира. Тиме би се повећала производња изабраних култура а можда и створиле нове шансе да се, у ланцу, уради нешто слично. Мислим на све школе на нашем терену које су мање или више девастиране, а могу се обновити учешћем три групе људи. На првом мјесту су садашњи становници ових села и њихови потомци у Требињу, на другом наши људи у дијаспори, и на трећем разни општински партнери и донатори. Мислим на радне организације, и, наравно на Градску аминистрацију, која има апсолутно позитиван став кад су овакви потези у питању, јер овдје се ради о одржању живота на једном широком подручју, које у себе укључује и комплетну зону планине Видуше са својим ресурсима.

ГОTОВО је симболично и то што обнова школе почиње са књигом. Први простор у школи биће посвећен књизи. Љубомирци ће у школи имати малу, подручну библиотеку, у којој ће бити све оне књиге које су донатори већ послали у Домашево. Како је у писму Одбора за обнову истакао Светозар Томановић, у Домашеву се створила изузетно позитивна атмосфера. Село има пут, струју и воду, има Ловачки дом у Видуши, има потпуно санирану цркву Св. Николе, као и нови Црквени дом, који је већ у употреби, а ако људи и Бог дају, ускоро ћемо изградити и капелу.

 

КАКО ПОМОЋИ ОБНОВУ ШКОЛЕ:

Они који желе да својим новцем помогну обнову школе у Домашеву могу то обавити тамо гдје живе. Адреса на коју треба упутити новац остала је иста: Удружење Херцеговац код Unicredit bank d.d. Бања
Лука, на 5517002229396803 са напоменом: за оправку школе у Домашеву. Сваки прилог прати пригодна захвалница.

Рекосмо, у Домашеву је доста завршених и незавршених прича.  Она о школи приводи се крају. Још треба само мало донаторске помоћи како би цијело здање покрио нови кров.
А тада, у школи, могла би да започне још једна нова прича. Што се нас тиче, отварамо јој простор на овим страницама.

М.Н.

32 страна Глас Требиња – број 1087. Децембар 2017

МИЛАН ЗЕЧАР: ОБНОВИМО ШКОЛУ НАШИХ ПРЕДАКА!

Свака школа је уистину «ПРОСВЈЕТНА БОГОМОЉА», како збори племенити и честити човјек Момчило Зотовић, хуманиста, добротвор и зачетник ове велике идеје, коју сам одмах препознао и подржао, јер се у потпуности поклапа са мојом филозофијом и ставом да спас и опстанак нашег народа српског, очување његовог бића и индентитета, лежи, пре свега, у очувању и развоју његове културе и просвјете, језика, писма и вјере, каже Милан М. Зечар, члан Координационог одбора херцеговачких удружења у Србији. Школе су кроз вјекове, као и наше цркве и манастири, биле учене и просвјетне институције, мјеста нашег окупљања и саборовања, пријатељовања и дружења. Коначно, школе, цркве и манастири су најузвишенији споменици културе, докази нашег цивилизацијског постојања и темељи нашег битисања.

Милан Зечар и Момчило Зотовић на новој плочи у Домашеву

Немар и заборав, одсуство српског становишта и осјећаја припадности народу свом који су исковали вјекови, недостатак самопоштовања, дух самопорицања који је овладао многим нашим нараштајима, су изградили овакав, неодговоран однос према «Просвјетним богомољама» и институцијама које су нас сачувале и одржале у времену. Зато је рестаурација сваке школе, па и ове у Домашеву, искорак његових житеља и њихових потомака који треба поздравити и подржати. Дјеце и ђака у школи тренутно нема, као и у неколико преосталих школа у некадашњој Жупи, касније Општини, данас МЗ Љубомир, али не треба искључити могућност да ће их временом бити у постојбини лозе Немањића, на овој благородној земљи Светосавској. До тада, обновљена школа ће бити место различитих саборних манифестација, по потреби библиотека, камп у који ће долазити и боравити дјеца и омладина наших предака расутих по свјету, до различитих активности мјештана Домашева и Љубомира.

– Додатни мотив моје подршке и посвећености рестаурацији школе у Домашеву је чињеница да је моја мајка, из угледне породице Зотовић, припадала првој генерацији ученика из 1934. године. Зато, апелујем и позивам све потомке по женској линији, да се прикључе овој племенитој и мисионарској акцији – поручио је Милан Зечар. 

СПИСАК ЖИВИХ ЂАКА КОЈИ СУ СЕ ШКОЛОВАЛИ У ШКОЛИ У ДОМАШЕВУ

 1. ТУРНИЋ Р. МИШО, ТРЕБИЊЕ
 2. ТУРНИЋ Р. ДАРИНКА, БОРЧА
 3. ТУРНИЋ С.  ГОЈКО, БИЛЕЋА
 4. ТУРНИЋ С. РАДЕ, ТРЕБИЊЕ
 5. ТУРНИЋ С. ВИДОСАВА, удата БОКИЋ, ДОМАШЕВО
 6. ТУРНИЋ С. ДАНИЦА, удата ДОДЕРОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 7. ТУРНИЋ Р. РИСТО, ТРЕБИЊЕ
 8. ТУРНИЋ Р. МИЛИМИРКА, ТРЕБИЊЕ
 9. ТУРНИЋ Б. МИЛОЈКА, удата ВИДАЧИЋ, ТРЕБИЊЕ
 10. ТУРНИЋ Б. ЗОРА, удата ВРТИКАПА, ЉУБУЊЕ
 11. КИЈАЦ К. МЛАДЕН, ДОМАШЕВО
 12. ГАГИЋ МИЛАН, ДОМАШЕВО
 13. БОКИЋ П. МИЛИВОЈЕ, ДОМАШЕВО
 14. БОКИЋ Ш. РАДИВОЈЕ, ДОМАШЕВО
 15. БОКИЋ РАДИВОЈА РАДОЈКА, удата БУТУЛИЈА, БЕОГРАД
 16. БОКИЋ РАДИВОЈА ОБРЕНИЈА, удата НИНКОВИЋ, ЊЕМАЧКА
 17. БОКИЋ РАДИВОЈА ЦМИЉА, удата ПОПОВАЦ, ПОДОСОЈЕ
 18. БОКИЋ РАДИВОЈА СЛАВОЈКА, удата ДАНГУБИЋ, ЉУБИЊЕ
 19. ЋАПИН МАРКА ЉУБО, ДОМАШЕВО
 20. ЋАПИН МАРКА ДАНИЛО, ТРЕБИЊЕ
 21. ЋАПИН МАРКА БРАНКО, ТРЕБИЊЕ
 22. ЋАПИН МАРКА ВИДОСВА, удата КОВАЧ, ТРЕБИЊЕ
 23. ЋАПИН МАРКА БОЖАНА, удата ПРЕЛО, БЕОГРАД
 24. ЋАПИН ЉУБА СЛОБОДАН, ДОМАШЕВО
 25. ЋАПИН ЉУБА ВИДОСАВА, удата ЈАЊИЋ, ТРЕБИЊЕ
 26. ЋАПИН ЉУБА СЛОБОДАНКА, удата ЛЕЧИЋ, ПОДОСОЈЕ
 27. ЋАПИН ЉУБА БРАНКА,  удата ИЛИЋ, СРБИЈА
 28. ЋАПИН ЋУРА КИКО, БИЛЕЋА
 29. ЋАПИН ЂУРА БОРИКА
 30. ЋАПИН ЂУРА ГОЈА, удата ЖДРАЛЕ
 31. ЋАПИН ЂУРА БОСА, удата ПОПАРА, ТРЕБИЊЕ
 32. ЋАПИН М. МИЛИВОЈЕ, БОРЧА-БЕОГРАД
 33. ЋАПИН ВЛАДА МИЛИЦА, удата КОВАЧ, ТРЕБИЊЕ
 34. ЋАПИН ВЛАДА ЗОРА, удата МИЛОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 35. ЋАПИН ЈОВАНА РАТКО, КОРЧУЛА
 36. ЋАПИН ЈОВАНА МИЛА, ТРЕБИЊЕ
 37. ДЕНДА РИСТА НАДА, ДОМАШЕВО
 38. ТОМАНОВИЋ МИЛОВАНА СВЕТОЗАР, ДОМАШЕВО
 39. ТОМАНОВИЋ МИЛОВАНА ВИДОМИР, САРАЈЕВО
 40. ЛЕЧИЋ МИЛАНА БОРИКА, удата ПАПИЋ, ДОМАШЕВО
 41. ПАПИЋ СТЕВАНА ВЛАДО, ДОМАШЕВО
 42. ПАПИЋ РАЈКА МИРОСЛАВ, ТРЕБИЊЕ
 43. ПАПИЋ РАЈКА МИРЈАНА, удата СУШИЋ, ТРЕБИЊЕ
 44. ЛЕЧИЋ ЧЕДА МИЛАНКА, удата , ЦРНА ГОРА
 45. ТОМАНОВИЋ СВЕТОЗАРА СЛОБОДАН, ТРЕБИЊЕ
 46. ТОМАНОВИЋ СВЕТОЗАРА ВИДОСАВА, удата БЕНДЕРАЋ, ТРЕБИЊЕ
 47. ТОМАНОВИЋ СВЕТОЗАРА ЗОРА, удата РАДИЋ, ТРЕБИЊЕ
 48. КИЈАЦ НЕЂЕЉКА БОСА, удата КАПОР, МИРИЛОВИЋИ
 49. КИЈАЦ ИЛИЈЕ БРАНКО, ДОМАШЕВО
 50. КИЈАЦ ИЛИЈЕ БРАНКА, ТРЕБИЊЕ
 51. КИЈАЦ ВЕЉКА НИКОЛА, ДОМАШЕВО,
 52. КИЈАЦ ВЕЉКА МИЛЕВА, удата ДЕНДА, ТРЕБИЊЕ
 53. КИЈАЦ ВЕЉКА СЛАВОЈКА, удата БОКИЋ, ТРЕБИЊЕ
 54. КИЈАЦ ВЕЉКА РАДМИЛА, удата КОВАЧ, ТРЕБИЊЕ
 55. КИЈАЦ РАДОВАНА СТЕВО, КЛЕК
 56. БОКИЋ НЕЂЕЉКА НЕВЕНКА
 57. БОКИЋ НЕЂЕЉКА МИЛЕВА, удата БОДИРОГА, ТРЕБИЊЕ
 58. БОКИЋ НЕЂЕЉКА ДАНИЦА, удата ЛЕЧИЋ, ТРЕБИЊЕ
 59. БОКИЋ ЈАНКА ОБРАД, ТРЕБИЊЕ
 60. БОКИЋ ЈАНКА ЗДРАВКО, ДОМАШЕВО
 61. БОКИЋ ЈАНКА ДРАГА, удата, ТРЕБИЊЕ
 62. БОКИЋ ТОДОРА СМИЉА, удата ГУДЕЉ, ТРЕБИЊЕ
 63. БОКИЋ ТОДОРА ДЕСА, удата КАПОР, МИРИЛОВИЋИ
 64. БОКИЋ ТОМИЦЕ НИКОЛА, ДОМАШЕВО
 65. БОКИЋ ТОМИЦЕ МИЛА, удата СТОЈАНОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 66. БОКИЋ ТОМИЦЕ КОВИЉКА, удата ЛЕЧИЋ, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 67. БОКИЋ МИХАЈЛА РАЈКО, ТРЕБИЊЕ
 68. ЛЕЧИЋ МИЛАНА БОРИКА, удата ПАПИЋ, ДОМАШЕВО
 69. ПАПИЋ МИЛОВАНА МИЛИВОЈЕ, КЛЕК
 70. ПАПИЋ МИЛОВАНА МИЛЕВА, удата ЋАПИН, КЛЕК
 71. КОВАЧ МИЛАНА ЂУРО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 72. КОВАЧ МИЛАНА БРАНКО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 73. КОВАЧ МИЛАНА БРАНКА, удата МИШКОВИЋ, ЧАЧАК
 74. КОВАЧ МИЛАНА СЛОБОДАНКА, удата БАЈЧЕТИЋ, ТРЕБИЊЕ
 75. КОВАЧ ЂУРА ЉУБИЦА, удата ЛЕЧИЋ, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 76. КОВАЧ БЛАГОЈА СЛОБОДАН, АМСТЕРДАМ
 77. КОВАЧ БЛАГОЈА РАДОСЛАВ, ПАНЧЕВО
 78. КОВАЧ БЛАГОЈА РАДОЈКА, удата ЋУК, БЕОГРАД
 79. КОВАЧ БЛАГОЈА МАРА, удата ТОМАНОВИЋ, ДОМАШЕВО
 80. КОВАЧ ЈОВА МАРА, удата, ОХРИД- МАКЕДОНИЈА
 81. КОВАЧ ЈОВА ДУКА, ТРЕБИЊЕ
 82. КОВАЧ ЈОВА ЗДРАВКО, ТРЕБИЊЕ
 83. КОВАЧ НЕЂЕЉКА МИЛОЈКА, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 84. КОВАЧ ГОЈКА ДУШКО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 85. КОВАЧ ГОЈКА НЕШО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 86. КОВАЧ САВЕ ВЛАДО, ТРЕБИЊЕ
 87. КОВАЧ НИКОЛЕ ЉУБО, ФРАНЦУСКА
 88. КОВАЧ НИКОЛЕ ДОКА, удата БРАТИЋ, ЊЕМАЧКА
 89. КОВАЧ НИКОЛЕ НАДА, удата РАЈЕВИЋ, СУТОРИНА
 90. КОВАЧ БOРА ГОЈКО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 91. КОВАЧ БОРА СНЕЖАНА, удата, ПЕТРОВО ПОЉЕ
 92. МИЛИЋ ВИДАКА ЖАРКО, ТРЕБИЊЕ
 93. МИЛИЋ ВИДАКА ЗОРА, удата БОКИЋ, ТРЕБИЊЕ
 94. КОВАЧ МИЛОВАНА РАТКО, ТРЕБИЊЕ
 95. КОВАЧ МИШАНА НОВАК, ТРЕБИЊЕ
 96. КОВАЧ МИШАНА ЈАДРАНКА, удата ЧЕРОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 97. КОВАЧ МИШАНА НОВКА, удата РУЊЕВАЦ, ТРЕБИЊЕ
 98. КОВАЧ МИШАНА ДЕСА, удата, ПОДГОРИЦА
 99. МИЛИЋ ЖИВКА БЛАГО, ТРЕБИЊЕ
 100. МИЛИЋ ЖИВКА ДРАГАН, ТРЕБИЊЕ
 101. МИЛИЋ ЖИВКА ОБРАД, ТРЕБИЊЕ
 102. МИЛИЋ ЖИВКА РАТКО, ТРЕБИЊЕ
 103. МИЛИЋ ЖИВКА ЗОРА, удата ГЛОГОВАЦ, ТРЕБИЊЕ
 104. МИЛИЋ ЖИВКА ОБРЕНИЈА, удата, КОСОВО и МЕТОХИЈА
 105. МИЛИЋ ЖИВКА ЉУБИЦА, удата, СРБИЈА
 106. МИЛИЋ МИЛОВАНА ГОЈКО, ТРЕБИЊЕ
 107. МИЛИЋ МИЛОВАНА ЉУБИЦА, удата, НОВИ САД
 108. МИЛИЋ МИЛОВАНА ЂУРЂА, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 109. МИЛИЋ МИЛОВАНА РАДИВОЈКА,  удата НОВЧИЋ, ТРЕБИЊЕ
 110. МИЛИЋ НЕЂЕЉКА ВЕЉО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 111. МИЛИЋ НЕЂЕЉКА МИШО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 112. МИЛИЋ ВАСИЉА СПАСА, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 113. МИЛИЋ НЕЂЕЉКА ДРАГА, удата ДАРМАТОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 114. МИЛИЋ ВАСИЉА МИЛАН, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 115. МИЛИЋ МИЛАНА ВАСО, ТРЕБИЊЕ
 116. МИЛИЋ МИЛАНА РАДЕ, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 117. МИЛИЋ МИЛАНА БУДА, удата АНДРИЋ, ТРЕБИЊЕ
 118. МИЛИЋ НИКОЛЕ ВЕСНА, удата, ТРЕБИЊЕ
 119. МИЛИЋ НИКОЛЕ ВЛАДО, ТРЕБИЊЕ
 120. МИЛИЋ НИКОЛЕ ЧЕДО, ТРЕБИЊЕ
 121. МИЛИЋ МИРКА ГОЈКО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 122. МИЛИЋ МИРКА ДРАГО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 123. МИЛИЋ МИРКА ГОЈКА, удата ГАРИЋ, ТРЕБИЊЕ
 124. ЛЕЧИЋ РАЈКА РАДОМИР, ТРЕБИЊЕ
 125. ДУРСУН ЈОВАНА СТЕВО, ТРЕБИЊЕ
 126. ДУРСУН МАКСИМА ДАНИЛО, БЕОГРАД
 127. ДУРСУН МАКСИМА ДАНИЦА, удата ЈЕРЕМИЋ, ТРЕБИЊЕ
 128. ДУРСУН РАДОСЛАВА ДРАГА, удата, ТРЕБИЊЕ
 129. ДУРСУН РАДОСЛАВА ДЕСА, удата ЈОКАНОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 130. ДУРСУН РАДОСЛАВА РАДОЈКА, удата БАЈЧЕТИЋ, ТРЕБИЊЕ
 131. ДУРСУН РАДОСЛАВА ЉИЉА, удата БОШКОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 132. ДУРСУН БЛАГОЈА ОБРАД, ТРЕБИЊЕ
 133. ДУРСУН АНДРИЈЕ СПАСО, МОСТАР
 134. ДУРСУН АНДРИЈЕ ГОЈА, удата, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 135. ЛЕЧИЋ ТРИФКА РАДОЈКА, удата ЋУК, УГАРЦИ
 136. ЛЕЧИЋ БЛАГОЈА МИРКО, БЕОГРАД
 137. ЛЕЧИЋ БЛАГОЈА МИЛУША, удата МИЛИЋ, ТРЕБИЊЕ
 138. ЛЕЧИЋ РАДА РИСТО, ТРЕБИЊЕ
 139. ЛЕЧИЋ РАДА ЈЕЛА, ТРЕБИЊЕ
 140. ЛЕЧИЋ РАДА ЦВИЈА, БЕОГРАД
 141. ЛЕЧИЋ РАДУЛА ОБРАД, ТРЕБИЊЕ
 142. ЛЕЧИЋ РАДУЛА РАДИВОЈЕ, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 143. ЛЕЧИЋ РАДУЛА АНЂЕЛКО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 144. ЛЕЧИЋ РАДУЛА АНЂА, удата ЗОТОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 145. СУШИЋ МИЛОВАНА МИХАЈЛО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 146. СУШИЋ МИЛОВАНА МИЛАН, ТРЕБИЊЕ
 147. СУШИЋ КРСТА РАЈКО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 148. СУШИЋ КРСТА ПЕКО, ТРЕБИЊЕ
 149. СУШИЋ АНЂА, удата КОВАЧ, МОРЧЕ
 150. СУШИЋ РАЈКА ДРАГАН, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 151. СУШИЋ РАЈКА МАРА, удата
 152. СУШИЋ РАЈКА ДРАГАНА, удата, БИЛЕЋА
 153. СУШИЋ НЕЂЕЉКА РАДЕ, ЖДРИЈЕЛЕОВИЋИ
 154. СУШИЋ НЕЂЕЉКА ГРУЈО, БЕОГРАД
 155. СУШИЋ НЕЂЕЉКА ЉУБИЦА, удата, КОЊИЦ
 156. СУШИЋ НЕЂЕЉКА ДРАГИЦА, удата, БАНАТ
 157. ПОПОВАЦ НЕЂА БОШКО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 158. ПОПОВАЦ НЕЂА АНКА, удата
 159. ПОПОВАЦ НЕЂА ЉИЉА, удата, ТРЕБИЊЕ
 160. ЛЕЧИЋ ЈОВАНА РАКА, ПОДОСОЈЕ
 161. ЛЕЧИЋ ЈОВАНА РАЈКА, удата, БЕОГРАД
 162. ЛЕЧИЋ ЛАЗАРА БОШКО, БАРАЊА
 163. ЛЕЧИЋ ЛАЗАРА ГОЈКА, удата ЋУК, ТРЕБИЊЕ
 164. ЛЕЧИЋ ЛАЗАРА РАДИВОЈКА, удата, БОР
 165. ЛЕЧИЋ ЛАЗАРА БУДА, удата БРАТИЋ, ТРЕБИЊЕ
 166. ЛЕЧИЋ ОБРАДА ЈЕВТО, ТРЕБИЊЕ
 167. ЛЕЧИЋ ОБРАДА РАДЕ, ТРЕБИЊЕ
 168. ЛЕЧИЋ ОБРАДА ОЛГА, удата АЛБИЈАНИЋ, БИЛЕЋА
 169. ЛЕЧИЋ ЛАЗАРА РАДЕ, ТРЕБИЊЕ
 170. ЛЕЧИЋ ЛАЗАРА НЕВЕНКА, удата МАРИЋ, ТРЕБИЊЕ
 171. ЛЕЧИЋ ЛАЗАРА МИЛАНКА, удата БОКИЋ, ТРЕБИЊЕ
 172. ЛЕЧИЋ ТОДОРА ВЕЉКО, ТРЕБИЊЕ
 173. ЛЕЧИЋ ТОДОРА СЛОБО, ТРЕБИЊЕ
 174. ЛЕЧИЋ ТОДОРА СЛАВОЈКА, удата МИЈАНОВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 175. ЛЕЧИЋ ТОДОРА НАДА, удата, ТРЕБИЊЕ
 176. ЛЕЧИЋ МИРКА ЈОВО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 177. ЛЕЧИЋ ЈОВА МИРО, ТРЕБИЊЕ
 178. ЗОТОВИЋ МАКСИМА АЛЕКСА, КЛЕК
 179. ЗОТОВИЋ МАКСИМА ВИДА, удата ДУРСУН, БЕОГРАД
 180. ЗОТОВИЋ ЂОРЂА МОМЧИЛО, АМЕРИКА
 181. ЗОТОВИЋ ЂОРЂА МИЛАДИН, ТРЕБИЊЕ
 182. ЗОТОВИЋ ЂОКА САВО, ТРЕБИЊЕ
 183. ЗОТОВИЋ ЂОКА ЉУБО, ТРЕБИЊЕ
 184. ЗОТОВИЋ ЂОКА ЉУБИЦА, удата БАЈЧЕТИЋ, МИРИЛОВИЋИ
 185. ЗОТОВИЋ ОСТОЈЕ БОРИКА, удата КИЈАЦ, ХЕРЦЕГ НОВИ
 186. ЗОТОВИЋ ГОЈКА НАДА, удата ШЕБАXИЈА, ТРЕБИЊЕ
 187. ЗОТОВИЋ ГОЈКА МИЛОЈКА, удата, ВРЊАЧКА БАЊА
 188. ЗОТОВИЋ ДУШАНА ЉУБИЦА, удата КОВАЧ, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 189. ЗОТОВИЋ ДУШАНА ДЕСАНКА, удата ЋАПИН, ДОМАШЕВО
 190. ЗОТОВИЋ ЧЕДА РАДОМИР, ТРЕБИЊЕ
 191. ЗОТОВИЋ ЧЕДА ТИХОМИР, ДОМАШЕВО
 192. ЗОТОВИЋ ЧЕДА РАДМИЛА, удата ТУРНИЋ
 193. ЗОТОВИЋ МИРКА ДАНИЛО, ТРЕБИЊЕ
 194. ЗОТОВИЋ МИРКА СЛАВОЈКА, удата ТУРНИЋ, ТРЕБИЊЕ
 195. КОВАЧ ГОЈКА ДУШКО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 196. КОВАЧ ГОЈКА НЕШО, ЖДРИЈЕЛОВИЋИ
 197. КОВАЧ ВАСИЉА БОЖО, ЗРЕЊАНИН
 198. КОВАЧ ГАВРЛА ШЋЕПО
 199. КОВАЧ ГАВРЛА ЈОВАНКА, удата МИЉАНОВИЋ, ХЕРЦЕГ НОВИ
 200. КОВАЧ ОБРАДА РДОСЛАВ, МОРЧЕ
 201. КОВАЧ ОБРАДА САВО, МОРЧЕ
 202. КОВАЧ ОБРАДА РАДОЈКА, удата ГУДЕЉ, ТРЕБИЊЕ
 203. КОВАЧ НОВИЦЕ ТОМО, ТРЕБИЊЕ
 204. КОВАЧ НОВИЦЕ МИЛАН, ТРЕБИЊЕ
 205. КОВАЧ НОВИЦЕ ОБРЕНИЈА, удата ДРАПИЋ, ТРЕБИЊЕ
 206. КОВАЧ НОВИЦЕ ДОСТИЊА, удата ВИДАЧИЋ, ТРЕБИЊЕ
 207. КОВАЧ НОВИЦЕ ДАНИЦА, удата АТЕЉЕВИЋ, ТРЕБИЊЕ
 208. КОВАЧ ОБРАДА ДРАГАН, МОРЧЕ
 209. КОВАЧ ОБРАДА МИЛАДИН, СРБИЈА
 210. КОВАЧ БЛАГОЈА ГОЈКО, АУСТРАЛИЈА
 211. КОВАЧ БЛАГОЈА РАДИВОЈЕ, БАРАЊА
 212. КОВАЧ БЛАГОЈА ВУЛЕ, АУСТРАЛИЈА
 213. КОВАЧ БЛАГОЈА ДАРИНКА, удата ЋАПИН, ТРЕБИЊЕ
 214. КОВАЧ МИТРА Ђ. БОЖО, АУСТРАЛИЈА
 215. КОВАЧ МИТРА Ђ. МИЛАН, ТРЕБИЊЕ
 216. КОВАЧ МИТРА Ђ. РАДМИЛА, удата, АУСТРАЛИЈА
 217. КОВАЧ МИТРА М. КОВИЉКА, удата, ТРЕБИЊЕ
 218. КОВАЧ МИТРА М. ЗОРА, удата, ГАЦКО
 219. КОВАЧ МИТРА М. МИЦА, удата, ТРЕБИЊЕ
 220. МИЛИЋ МИЛОРАДА ОБРАД, ТРЕБИЊЕ
 221. МИЛИЋ МИЛОРАДА РАДИВОЈЕ, ТРЕБИЊЕ
 222. МИЛИЋ МИЛОРАДА ДРАГАН, ТРЕБИЊЕ
 223. МИЛИЋ МИЛОРАДА ЈОВО, МОРЧЕ
 224. МИЛИЋ МИЛОРАДА МЛАДЕН, МОРЧЕ
 225. МИЛИЋ МИЛОРАДА МИЛОВАН, ТРЕБИЊЕ
 226. МИЛИЋ МИЛОРАДА ЗОРА, удата, БИХОВО
 227. МИЛИЋ МИЛОРАДА СЛАВОЈКА, удата ЈАНИЧИЋ, ПОДВОРИ
 228. БОКИЋ ЂОРЂА ВЕЉО, ТРЕБИЊЕ
 229. БОКИЋ ЂОРЂА СПАСА, удата ВИДАЧИЋ, ТРЕБИЊЕ
 230. БОКИЋ МИРКА ДУШАН, ТРЕБИЊЕ
 231. БОКИЋ МИРКА МИЛОЈКА, удата, ТРЕБИЊЕ
 232. БОКИЋ МИРКА РАДЕ, ТРЕБИЊЕ
 233. БОКИЋ МИРКА РАДМИЛА, удата
 234. БОКИЋ ПЕРА САВО, ЉУБИЊЕ
 235. БОКИЋ ПЕРА РАДЕ, НОВИ САД
 236. БОКИЋ РАДОЈКА, удата, ДУБРОВНИК
 237. БОКИЋ ПЕРА РАДМИЛА, удата
 238. БОКИЋ ПЕРА ЦВИЈА, удата БОКИЋ, ТРЕБИЊЕ
 239. БОКИЋ МИЛАНА ГОЈКО, ПОДГОРИЦА
 240. БОКИЋ МИЛАНА МИЛОЈКА, удата БОКИЋ, БИЛЕЋА
 241. БОКИЋ БРАНКА МИЛАН, ТРЕБИЊЕ и
 242. БОКИЋ БРАНКА БОСА, удата, ТРЕБИЊЕ.
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар