СПОР БИЛЕЋЕ И ТРЕБИЊА: Сви хоће већи дио колача од производње струје

  • Двије сусједне локалне заједнице Билећа и Требиње воде посљедњих дана жестоку полемику о томе ко треба да добије већи дио колача по основу кориштења природних ресурса у сврху производње електричне енергије, које овим двјема општинама дају Хидроелектране на Требишњици.

tb -bil
Билећани тврде да су оштећени, јер је око 75 одсто потопљеног земљишта на њиховој територији, а да упркос томе Требиње добија већи износ по основу накнада. Због тога је и Влада РС иницирала формирање радне групе са циљем утврђивања начина прерасподјела ових накнада. У тој групи су и представници обје локалне заједнице, али и представници ХЕТ-а, надлежних министарстава и независни експети.
Миљан Алексић, билећки начелник, каже да једино што траже јесте да буде испоштован закон. „Закон о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије каже да се накнада мора плаћати сразмјерно површини заузетог земљишта, дакле ми само тражимо оно што је наше“, поручује Алексић и додаје да су Билећани оштећени и када је у питању „Водовод Билећа“ и њихова дуговања, те да је у овом случају направљена чиста отимачина.
Требињски градоначелник Славко Вучуревић с друге стране тврди да је и ово колико Требиње добија, а ријеч је о око два милиона марака, мало за овај град. „Све се ради због рјешавања дубиоза билећког ‘Водовода’, па се задире у Закон о потопљеном земљишту који уопште не третира водоводна предузећа, већ према формули прије више од десет година врши се прераспођела на начин који је тада одредила Радна група сачињена од представника Владе РС, Савјета министара, представника ОХР-а, ОСЦЕ-а, те представника Требиња и Билеће и ми нећемо одустати од тога“, рекао је Вучуревић.
Додао је да тражи и да се накнада за овај град повећа са 0,05 на 0,1 одсто. Јово Марић, представник енергетског сектора који је 2004. био предсједник Стручне комисије, каже да Билећа нема право на више накнада него што их сада добија и да би свака друга промјена могла само ићи на штету те општине. Он објашњава да и по домаћем и међународном законодавству право на надокнаду за потопљено земљиште постоји само од производње електране на акумулацији која је заузела то земљиште, а никако од низводних хидроелектрана у систему.
Тако да Билећа има право само на надокнаду од производње ХЕ Требиње 1 на Билећком језеру, али не и са ХЕ Требиње 2 на Требињском језеру и од ХЕ Дубровник.

Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар