Хоће ли бити укинута наплата на путу Херцег Нови-Требиње?

  • Једно од предизборних обећања Грађанске листе Избор, која од почетка ове године са ДПС-ом врши власт у Херцег Новом, било је – укидање наплатне рампе на регионалном путу Херцег Нови – Требиње. Као и многа друга предизборна обећања у Црној Гори, тако и ово је, изгледа, било утемељено само на претпоставкама да би се можда могло ријешити, али без идеје како га заиста и реализовати.

naplatna_rampa_11

Како сада ствари стоје извјесно је само да ће цијену платити грађани Херцег Новог.
,,Ми смо направили неки договор са Вуком Хамовићем и Зораном Ивковићем. Они су спустили цијену, да тако кажем. Траже пет милиона да скину ту рампу. Општина сад није у стању да уради, нама је идеја да нађемо један комад земље на Луштици и некога купца који ће да купи тај комад земље и да продамо и исплатимо тај пут. То нам је идеја, на томе сада радимо “, казао је, гостујући на локалној телевизији Нови ТВ, носилац листе Избор и одборник у херцегновској скупштини, Душан Радовић Крушо.
Он је казао да се нада позитивном исходу у разговорима Хамовићем и Ивковићем, са српским бизнисменима који су на челу Универзал Холдинга, а чија је црногорска фирма Универзал Монте концесионар дионице пута Мељине – Петијевићи на регионалном путу Херцег Нови – Требиње. Радовић је појаснио да је предмет разговора била компензација за општинску земљу између најпознатијих херцегновских излетишта Жањица и Миришта на Луштици.

,,Има тамо између Миришта и Жањица један комад земљишта општински, очекивао сам да ће да прихвате ту земљу. Тамо има, не знам, неких два хектара земље. Дакле, то вриједи пет милиона или шест. Рекли смо – дајте скините рампу ето вам то и да завршимо причу. Међутим они нису заинтересовани него су нам рекли да нађемо купца“, казао је Радовић у истој емисији. На питање новинара са киме је разговарао поновио је: ,,Да са Вуком Хамовићем и Зораном Ивковићем сам причао и увијек сам причао са свједоцима, нисам никада био у четири ока“. Поновио је да је очекивао да ће понуда бити прихваћена, јер, како је казао, концесионар је ‘,,у минусу са тим путем“.
Подсјећање: пут Мељине – Петијевићи отворен је у јулу 2008. године и сврстан у путеве петог разреда на брдовитом терену са рачунском брзином од 40 километара на сат. Стога је вјероватно једини пут те врсте на свијету за који се наплаћује путарина и то три еура за дионицу од непуних 13 километара.

Тадашња власт у Херцег Новом је потписала уговор по БОТ систему – изгради, користи и врати – са фирмом Универзал Монте. По уговору је за изградњу те дионице од непуних 13 километара, била предвиђена цијена од 18 500 000 еура од чега 9 800 000 еура за грађевинске радове, а остало за израду наплатне рампе, измјештање инсталација комуналне инфраструктуре и изградњу пратећих садржаја.

Заузврат Универзал Холдинг је добио концесију, односно право наплате путарине на 20 година. Поред тога Општина је инвеститору, на рачун несолвентности у првих пет година пословања, поклонила и 107.000 квадрата земље на Котобиљу, а концесионар је добио и ексклузивно, боље рећи монополистичко право да дуж ове дионице изгради двије бензинске пумпе, ресторане, паркинг, тржни центар. Због свега тога ДПС, као опозиција у тадашњем сазиву локалног парламента, нападао је бившу власт да је направила лош пословни потез и да је пут преплаћен. Међутим, сада се из редова њиховог коалиционог партнера, барем по најавама носиоца листе Избор, Душана Радовића Круша, разговара о додатном плаћању концесионарима.
,,Ја немам појма о томе, први пут сад чујем. На кога се мислило када је речено нудили смо, стварно не знам и не могу ни да коментаришем. Ја само могу рећи да и сада, као и прије осам година када је почела прича о градњи и даље имам исто мишљење о том путу“, рекао је за Монитор, актуелни потпредсјеник Општине Драган Јанковић који је 28. новембра 2007. године на Осмој ванредној сједници Скупштине Општине Херцег Нови, једини гласао против поменутог Споразума са концесионаром, док су његове колеге из ДПС-а били уздржани, а тадашња владајућа коалиција окупљена око СНП-а имала већину којом је Споразум усвојен.
Према наводима Јанковића, испада да је са Хамовићем и Ивковићем, Радовић о продаји општинске земље разговарао само у име Избора. Но, и његове колеге кажу не знају ништа о тим разговорима.
,,Став, нас из Избора, је исти онај који смо саопштавали и у предизборној кампањи, да се скине путарина, али о тим разговорима сад први пут чујем“, рекао је за Монитор предсједник Општине Херцег Нови, Никола Никша Гојковић.
Размирице у Избору кулминирале су јавним писмом Радовића који је 25. маја ове године дао оставку на мјесто директора Агенције за изградњу Херцег Новог, оптужујући своје партијске колеге за непотизам, партијско запошљавање и непоштовање постулата Грађанске листе Избор.
Без обзира намеће се питање како је Радовић могао да разговара о продаји општинске земље када водећи људи Општине, ни предсједник ни потпредсједник, кажу да ништа не знају о томе.
Како незванично сазнајемо од извора блиског врху Универзал Холдинга, разговори су вођени једном, и у присуству свједока како је казао Радовић.
Према истом извору руководство концесионара тврди да је промет на наплатној рампи слаб и недовољан да управљање путем буде рентабилно, јер се, између осталог, од тог износа исплаћује и одржавање пута. То се поклапа са Радовићевим наводима да је концесионар у минусу са путем.

Међутим, званичних података о томе нема јавно доступних. Према подацима полицијских пограничних служби, током прошле године на граничном прелазу Ситница контролисано је 265.545 возила. Сва возила која пређу границу са БиХ морала су проћи и наплатну рампу, што значи да је за 2014. годину промет био скоро 800 хиљада еура.
Све за привилеговане
Општинска одлука из 2008. године да се инвестриторима пута Мељине Петијевићи, фирми Универзал Холдинг, препише у трајно власништво 107 хиљада квадрата земље у херцегновском залеђу испод топонима Котобиљ, изазвала је бурне реакције цивилног сектора. ,,Ако коме треба напомињати, Котобиљ је поприште пресудне битке за ослобођење Херцег Новог од турске власти. Мјесто које је опјевано у Горском вијенцу. Древни пјешачки пут који га пресијеца још увијек је у употреби и сигурни смо да би свака мудра и далековида власт оставила Котобиљ као јавно добро, као мјесто које је природно предодређено да буде јавна парковска и историјска цјелина у служби грађана Херцег Новог и њихових гостију“, поручено је 2007. године у саопштењу које су потписали предсједница Еколошког друштва Боке Которске Оливера Доклестић и Жељко Старчевић, тадашњи предсједник Планинарског друштва Субра. Власт је тада будућем концесионару споразумом гарантовала да у оквиру појаса од 100 метара лијево и десно од границе пута, у такозваном заштићеном појасу, за вријеме трајана споразума неће бити грађене друге бензинске пумпе, ресторани и тржни центри осим оних које ће градити инвеститор. Такође, споразумом се инвеститору гарантује да може посредно или непосредно да додатно угради, изгради, посједује или изнајми разне видове пратећих дјелатности, укључујући паркиралишта, рекламне паное, рекреационе површине и остале објекте на путу, испод, изнад и поред њега у заштићеном појасу, за шта ће му Општина издавати потребне дозволе и у периоду важења Споразума неће планирати нити ће било коме другом дозволити изградњу сталних или привремених истих или сличних објеката.

Извор: Монитор

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар