Само трошкови кинеског кредита за „ХЕ Дабар“ коштаће 32 милиона КМ

  • Портал КАПИТАЛ је открио да је 31. децембра потписан уговор са Кинезима о финансирању и изградњи ХЕ „Дабар“ снаге 159,15 МW.

Према уговору, хидроелектрану ће градити кинеска компанија „China Energy Gezhouba Group“, а кредитираће је Извозно-увозна банка Кине (CEXIM банка), на основу гаранција Републике Српске.

У Одлуци о давању сагласности за издавање гаранције за поменути пројекат наведено је да Српска гарантује враћање кредита у износу од 189,4 милиона евра, односно 369,7 милиона марака.

„Република Српска, као давалац гаранције, безусловно гарантује правовремено плаћање свих доспјелих износа који су плативи према уговору о зајму између CEXIM банке и ХЕ „Дабар“ као зајмопримца и „Електропривреде РС“ као јемца“, навели су у Влади.

Кредит ће се отплаћивати 20 година, с тим да су четири године грејс период и 16 година отплата.

Отплата главнице вршиће се у једнаким полугодишњим ратама, а камате ће се отплаћивати полугодишње и обрачунаваће се на остатак дуга.

Номинална каматна стопа једнака је шестомјесечном ЕУРИБОР-у плус фиксна маржа од 2,3 одсто, уз напомену да ће се ЕУРИБОР рачунати као нула ако буде са негативним предзнаком.

Поред наведеног, за кредит се мора платити и „Sinosure премија осигурања“ која износи 6,42 одсто од вриједности збира главноце и камате и износи 15,6 милиона евра или 30,5 милиона марака.

„Плаћање премије осигурања је предвиђено у двије једнаке годишње рате и то: прва у року од 30 дана након ступања на снагу Уговора о зајму и друга рата у року од 12 мјесеци од плаћања прве рате“, навели су у Влади.

Једнократна провизија за обраду кредита је 0,5 одсто на износ кредита, односно 947.045 евра или 1,8 милиона марака.

Ако су средства расположива, а неповучена, плаћаће се провизија од 0,5 одсто годишње.

Постоје и „остале обавезе плаћања из финансијске документације“, али није прецизирано колике су те обавезе.

Планирани рок за коришћење кредита је четири године.

Укупна вриједност ХЕ „Дабар“ процијењена је на око 660 милиона КМ, а КАПИТАЛ је у више наврата писао о овом пројекту, између осталог, и то да је цијена цијена изградње у само неколико година порасла за 300 милиона марака.

Влада је прије четири мјесеца затражила од Народне скупштине РС повећање износа гаранција (370,4 милиона КМ) које може издати за ХЕ „Дабар“ у 2021. години, а то је и реализовала 30. децембра гарантујући враћање кредита од 369,7 милиона КМ.

С обзиром да је вриједност пројекта већа од задужења код кинеске банке, може се очекивати и нови кредит код домаћих банака.

„За финансирање изградње ХЕ ’Дабар’ биће потребно издати гаранцију и за кредитно задужење на домаћем тржишту у износу од 78,2 милиона КМ“, навела је Влада у Одлуци коју је упутила НСРС, а коју су посланици прихватили.

Свјетлана Шурлан / Капитал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар