ИНТЕГРАЛ ПОНОВО У ХЕРЦЕГОВИНИ: 135 милиона за тунеле „ХЕ Дабар“

– Братић додијелио посао Станковићу иако је био једини понуђач за изградњу тунела ХЕ Дабар
– Надзор ће вршити Интегралов „Институт за грађевинарство“ и наплатити 3,8 милиона КМ
– Интеграл за последњих шест година приказао приход од 830 милиона КМ
– Приход у 2015. години 138 милиона КМ и добит од 1,4 милиона КМ

HE-Dabar

 

„Интеграл Инжењеринг“ из Лакташа са понудом од 131 милион КМ побиједио је на тендеру, на којем је био једини понуђач, за изградњу тунела за Хидроелектрану Дабар, открива пословни портал capital.ba.

Фирма директора и сувласника Слободана Станковића једина се пријавила и побиједила на тендеру за највећу инвестицију у државном енергетском сектору Републике Српске у последњих неколико деценија.

Поред 131 милион КМ за изградњу, ХЕ Дабар ће исплатити и 3,8 милиона КМ „Институту за грађевинарство ИГ“ Бањалука.

Интеграл Инжењеринг ће градити доводне тунеле, улазне грађевине и приступне тунеле ХЕ Дабар, те вршити истражно-пројектантске радова у току изградње.

Tender

Предвиђен је ископ тунела укупне дужине 12.125 метара, ширине 5,2 метара. Градиће низводни приступни тунел дужине 91 метар, те улазну бетонску конструкцију. Радови ће се изводити на територији општина Невесиње, Билећа и Берковићи.

Прецизност: На 112 милиона укалкулисано и 32 фенинга

ХЕ Дабар је процијенила вриједности радова на 115.260.000 КМ, а Интеграл је дао понуду од 111.978.442,32 КМ, не рачунајући у тај износ око 19 милиона КМ ПДВ-а.

Рок за изградњу је четири године и шест мјесеци.

Надзираће сами себе

Посао стручног надзора на изградњи доводног тунела, улазне грађевине и приступних тунела ХЕ Дабар добио је „Институт за грађевинарство ИГ Бањалука“ која је такође чланица корпорације Интеграл Инжењеринга, а формално се води на Синиши Прашталу.

Институт за грађевинарство је такође био једини понуђач.

ХЕ Дабар ће им за надзор који ће трајати шест и по година, исплатити 3.310.000 КМ, те додатних пола милиона КМ за ПДВ.

Директор ХЕ Дабар Радивоје Братић се данас није јављао на телефонске позиве.

Шестогодишњи приход Интеграла 830 милиона КМ

Интеграл Инжењеринг, који у јавности важи за грађевинску фирму врло блиску власти Републике Српске, је за последњих шест година имао приход од 830 милиона КМ. Приказао је добит од 39 милиона КМ.

Према финансијским извјештајима, Интеграл који је изводио и изводи највеће јавне радове попут превоја Чемерно, аутопута Бањалука-Градишка и тренутно аутопута Бањалука-Добој, прошле године је имао приход од 138,8 милиона КМ и приказао је добит од само 1,4 милиона КМ.

Интеграл званично има пријављених 334 радника

Занимљиво да је 2012. године имао много мањи приход (99 милиона КМ), али је добити била знатно већа него прошле године (7,5 милиона КМ).

Највећи приход Интеграл је имао 2011. године (161 милиона КМ) и 2013. године (160,7 милиона КМ).

Дабар једна од четири ХЕ

Пројект коришћења хидросистема Требишњица се заснива на изградњи низа хидротехничких објеката (бране, акумулације, отворени канали, тунели и хидроелектране) којима се воде крашких поља Источне Херцеговине, контролисано користе за наводњавање, контролу поплава и производњу електричне енергије. За производњу електричне енергије планирана је изградња 7 хидроелектрана и 6 акумулационих базена у систему.

dabar-idejno

До сада су изграђене четири хидроелектране, које користе воду из акумулационог базена “Билећа”: ХЕ Требиње И, ХЕ Требиње ИИ, ХЕ Дубровник и ПХЕ Чапљина. Оне су сукцесивно улазиле у погон почевши од 1965. године (ХЕ Дубровник) до 1981. (ХЕ Требиње ИИ).

Преостале три хидроелектране припадају подсистему “Горњи хоризонти” и то: ХЕ Невесиње (61 МW), ХЕ Дабар (160 МW) и ХЕ Билећа (30 МW).

Подсистем “Горњи хоризонти”, обухвата коришћење вода на правцу Гатачко поље-ријека Заломка-Невесињско поље-Дабарско поље-Фатничко поље-акумулација Билећа. У овај систем се у коначној етапи уводи дио вода сјеверозападног дијела Невесињског поља.

ХЕ Дабар је прва хидроелектрана на подручју Горњих хоризоната, која ће бити изграђена.

Доводним тунелом, дужине веће од 12 километара доводи се вода из акумулације Пошћење до ХЕ Дабар.

Улазна грађевина је смјештена уз корито Завидолске ријеке и око 3,5 км је удаљена од бране Пошћење.

На улазној грађевини предвиђена је решетка и затварач за затварање тунела за потребе контроле и одржавања.

С. Вукелић/ capital.ba

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар