Црногорац: Председниче, РС није само Крајина, нити је Херцеговина само њен владика!

  • После вишемесечног ћутања и неодређених одговора Владе РС о проблемима општине Гацко, Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду и потпредседник Координацоног одбора свих херцеговачких удружења у Србији, упутио је писмо председнику РС Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић, које објављујемо у целости.

GACKO

 

Господине Додик,

Писао сам Вам два писма о проблемима предузећа у Гацку ,,Угоститељство и туризам’’и ,,Планинско добро’’ чији је рад на чудан начин обустављен. Катастрофалне последице такве политике вратиле су општину Гацко неколико векова назад.

Добио сам одговор од два Министарстава Владе РС које су потписали министри Глухаковић и Ковачевић. Тамо се углавном наводе чињенице које сам и сам апострофирао у мом писму. Нема никакве назнаке да се нешто озбиљно и паметно припрема и намерава урадити.

Ушли смо у петнаести мјесец блокаде рада предузећа ,,Угоститељство и туризам’’, а да се ништа не догађа. То предузеће је од животне важности за нормално функционисање живота у општини Гацко. Само да подсетим, ради се о хотелу ,,Метохија’’ и још пет мотела, других у Гацку нема. Претходно је угашено и ,,Трговачко’’. Три угашена предузећа много је и за веће средине, а не за мало Гацко.

Из разговора са потпредседницом Владе РС Сребренком Голић, сазнао сам да је ,,РС толико велика да вјероватно премијерка Цвијановић и не зна за проблем предузећа у Гацку”.

Знам да је РС заиста ,,велика’’ и да се не може за препешачити за два дана, али сам веровао да је премијерка ипак боље информисана. Уосталом, и њој само још давно послао два писма о том проблему.

Стиче се утисак да је у питању зазирање од општине у којој СНСД није на власти. Политика ,,што горе то боље’’ довела је ову општину до катастрофе. Немојте се надати да ће гатачки горштаци поново поверовати у некакву неартикулисану ,,комунистичко-капиталистичку’’ идеју само зато што ћете их материјално исцрпети.

Пратимо све вести из Српске и радујемо се сваком њеном успјеху, али се понекад и чудимо.

Како је могуће да се донације које је остварила Електропривреде РС и које нису уопште мале углавном доделе само спортистима општина Требиње и Билећа? Није ваљда да партијски секретар дели паре? Како се Влада не сети нпр. гатачких одбојкаша и одбојкашица који се стално боре за титулу БиХ?

Помало сам љубоморан кад видим величанствену халу спортова у вашем селу и питам се зашто се нека таква не би заблистала негде и у Херцеговини? Драго нам је правите аутопут кроз Босну, али да Вас подсетим да има путева и у Херцеговини, а некима се ускоро неће моћи проћи као на пример на релацији Фоча-Тјентиште, Требиње-Љубиње, Требиње-Билећа и Гацко-Никшић.

У Гацку функционише велико предузеће,,РиТЕ’’ и упропаштава гатачко поље и околину, а стање на евиденцији Бироа Гацко на дан 5.новембра 2015. је 1046 незапослених лица, од којих 190 има ВСС.

Шта преостаје младим и образованим људима сем да негде побегну?

На другој стране ваши партијски активисти из Невесиња, Билеће и Фоче заузели су најмање 250 радних места у истом предузећу. Немам ништа против било кога или било које партије, али извините то je превршило сваку меру.

Питам се, како је могуће да у Влади РС нема никога са потеза Брчко-Требиње a то је више од половине РС.
Подсећам Вас да према једној студији која је урађена пред последњи рат највише високообразованих људи у односу на број становника у бившој Југославији било је баш из Гацка.

То Вама очигледно не значи ништа и како онда да се не стекне утисак да Бањалука има маћехински односи према општини Гацко и Херцеговини уопште.

Неки дан обрадовала нас је посета 100 награђених студената из РС Скупштини Србије. Очекујући можда и неког гатачког студента сазнали смо да међу њима нема никог из Херцеговине. Зашто?

Шта ће нам хидроцентрала за Дубровник кад им и воду скоро поклоњамо, заборављајући да она углавном извире у Гацку?

Председниче, Република Српска није само Босанска Крајина, коју иначе јако волим и поштујем, а Херцеговина није само њен Владика.

Очигледно нисте свесни, тамо живи један трпељив, бистар и отмен народ, али и незгодан кад му прекипи.
Пред народом Херцеговине падале су империје и немојте га подцењивати.

Вратимо се затвореном предузећу ,,Угоститељство и Туризам’’. Долази зима и ниске температура. Зграде и имовина пропадају и на пролеће неће вредети ништа, људи не раде, породице су угрожене. Да сте их пустили да раде већ би вратили тај стари порез.Терање ината наноси огромну штету и Ви ћете бити одговорни за њу.

Ако не могу да се реше ситна питања, како онда да верујемо у неке апстрактне аеродроме, ветропаркове, кинеске термоцентрале…

Издигните се изнад ситних партијских интереса, посветите дужну пажњу овом крупном питању и наредите Влади да проблем напокон реши, после петнаест месеци чекања.

Ваша улога Председниче, као и Владе РС је да решавате проблеме и да се не осврћете ко је где на власти, а бојим се да је то код Вас пресудно.

Замолио бих Вас за састанак на коме би могли да разговарамо искључиво о проблемима са којим је дужи период суочена општина Гацко.

Очекујем да ћете разумети све муке које су снашле ову општину и да ћете правилно схватити незадовољство њених становника, па и нас који живимо у Београду, те је у том смислу и написано ово моје писмо.

С поздравом,

Завичајно удружење Клуб Гачана у Београд
Председник
Светозар Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар