ХЕ “Дабар” у неколико година поскупјела за 300 милиона марака

  • Како пише портал Капитал, цијена изградње хидроелектране “Дабар” у само неколико година је порасла за 300 милиона марака. Након што је средином 2019. године скочила са првобитних 352 на 488 милиона, нове процјене показују како ће овај пројекат коштати 661 милион марака,

У складу са тим процјенама, предузеће “ХЕ Дабар” је припремило измјену Инвестиционе одлуке о изградњи објекта.

Сагласност су добили од “Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ)” коју су њихови оснивачи и носиоци концесије и Владе Републике Српске. Задњу ријеч је требала дати скупштина ХЕТ-а, која је била заказана прије неколико дана али није одржана због недостатка кворума.

У новој Ивестиционој одлуци се наводи како је један од главних разлога што је дошло до промашаја у процјени, то што ће средства за експропијацју бити знатно већа од првобитно планираних.

Главним пројектом дефинисана је процијењена вриједност од 488 милиона КМ. Након спроведеног поступка јавне набавке путем такмичарског дијалога и добијањем коначне понуде одабраног понуђача, као и студије економске исплативости која је саставни дио коначне понуде, вриједност инвестиције износи 661.070.540 КМ”, наводи се у одлуци.

Такође у том документу се наводи како је рок за завршетак изградње до краја 2024. године те да је до сада у овај пројекат уложено око 130 милиона марака.

Подсјећамо, почетком маја прошле године Електропривреда Републике Српске и предузеће “China Energy Gezhouba Group” потписали су уговор о изградњи ХЕ Дабар по систему ЕПЦ+Ф (кључ у руке).

Посао су добили годину и по дана након што је тендер расписан, а за који је конкуренција тврдила да је намјештен.

Влада Републике Српске је концесију за изградњу овог електро енергетског објекта дала још 2011. године на период од 30 година.

Иако је првобитно у плану било да она почне са радом 2016. године, до данас није произведен нити један киловат струје.

Међутим, без обзира на то, предузеће “ХЕ Дабар” исплаћује плате и накнаде радницима којих је из године у годину све више. Тако је на примјер, 2011. било запослено свега три да би се 2019. године тај број попео на 45 запослених.

Те 2019. године имали су скромне приходе од око 50.000 марака док су расходи износили 2,23 милиона КМ.

Д. Товиловић / КАПИТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар