ИЗВИЊЕЊЕ СПЦО МОСТАР: Навијачке пјесме у Гацку поводом Дана РС вријеђају наш хришћански идентитет

  • Представници Српске православне цркве у Мостару оштро су осудили догађаје у Гацку гдје су поводом дана Републике Српске пуштане националистичке пјесме на разглас, пише портал Кликс.

Тим поводом, мостарски свештеници су писали писмо Мостарском муфтији Салему ефендији Дедовићу, који је био њихов гост на Божићном пријему.

Захваливши се на лијепим ријечима које је изрекао на њиховој свечаности, свештеници су у писму навели да су према исказу гатачког пароха увредљиве пјесме преко разгласа пуштале навијачке групе на које Српска православна црква ни на који начин није могла утицати.

  • Желимо да знате, а добро је да остане и записано, да наш Епископ Димитрије, гатачки парох отац Велимир Ковач и сви свештеници Епархије ЗХиП, немамо никакве везе са овим навијачким дивљањем и да је садржај пјесама за нас хришћане такође увредљив.

У допису је апостофирано и то да СПЦ садржај пјесама сматра увредљивим и за хришћане те да такав начин провоцирања нема никакве везе са хришћанским идентитетом и Јеванђељем којега слиједе.

Нажалост ми немамо механизме нити могућности да озбиљније утичемо на ова и слична дешавања која очигледно креира актуелна друштвена и суморна стварност. Наш став је исти као и прије три године, када је оштро и недвосмислено, поводом сличних испада у Кули код Гацка реаговало гатачко свештенство. Као што смо и до сада чврсто стајали уз имаме и муслиманске вјернике на подручју наше Епархије тако ћемо и у будуће“, наводи се у писму православног свештенства у Мостару, на крају којег су упутили поздраве и подршку гатачком имаму Садет еф. Билалићу.

Klix.ba

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Слободна Херцеговина » ЛУПЕЖ ЈЕ УВИЈЕК ЛУПЕЖ! Луко Паљетак о Србима и српској култури

Оставите коментар