Рад младог Требињца Жељка Алексића красиће теслићки трг

  • Млади Требињац Жељко Алексић направио је од даниловградског камена височице три и по метра високу статуу краља Драгутина за Теслић, која ће красити централни градски трг, односно порту саборног храма, који граничи с тргом.

ЗА
Све се десило спонтано, када су Теслићани по препоруци дошли до требињског клесара да у оквиру пројекта Kрстова Гора на прилазној стази сагради рељеф манастира Острог, а након што је урадио рељеф понуђено му је много изазовније дјело – статуа свеца заштитника овога града, коју је Жељко урадио за седам мјесеци.
„Kамен је био тежак 8,5 тона, а с њега сам одбио половину, тако да је сада статуа тешка око 4,5 тона„, објашњава Жељко. Статуу је радио од новембра, испред куће, под ведрим небом, заклоњен скелом обложеном најлонима само од радозналих пролазника да га не ометају у раду, и то свакога дана по цијели дан, све док је имао снаге, молећи се, како каже, само да му киша не пада и да га не омета.
„Првих осам дана сам смршао четири килограма, док се нисам уходао, јер је ове велике радове најгоре почети и завршити, а све се морало радити врло опрезно, јер само један погрешан потез је могао све да упропасти. Али, испало је управо онако како сам замислио, имајући у глави визују и прије него што је камени блок стигао пред кућу“, каже Жељко.
Даље наводи да му је визија била да статуа приказује читав живот краља Драгутина, јер у једној руци држи оборени мач, као симбол његовог престанка војевања када је једном приликом био рањен и од тада је храмао и није предводио војску, а у другој руци је крст, његово вријеме живота када се посветио богу и молитвама.
Постамент у Теслићу већ чека краља Драгутина, а ову поприлично високу статуу Жељко је урадио тако да двије трећине буду у доњој половини тијела, како би била што стабилнија.
Осим статуе краља Драгутина, Жељко Алексић је досад направио и двоје камене гусле које свирају, камени ланац, икону своје крсне славе Светог Игањтија, чесму поред породичне куће и безброј ситнијих камених радова. Kаже да има довољно посла и наруџби и да од овога посла, иако је поприлично тежак, може да издржава своју породицу, супругу и деветомјесечну кћеркицу Мину.

НН

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар