Милош Паровић гусларски шампион Републике Српске

  • Побједник 23. Фестивала гуслара Републике Српске је Милош Паровић, члан Гусларског друштва „Тешан Подруговић“ из Гацка. Свих пет чланова стручног жирија додијелили су овом Невесињцу који наступа за гатачко Гусларско друштво максималну оцјену.

festival-g1

 

Према реакцијама око 400 посјетилаца у Спортској дворани „Невесињка“ стекао се утисак да и публика има исто мишљење. Паровићу је ово четврти пут да добије звање најбољег гуслара РС.
Друго мјесто на овом престижном такмичењу мајстора на струнама заслужио је Витомир Арсенић, члан ГД „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева, а треће Билећанин Милош Вукоје из ГД „Војвода Влатко Вуковић“. На Савезни фестивал гуслара који ће бити одржан у октобру пласирали су се још Никола Бошковић, Мирослав Шиљеговић, Војин Тепавчевић, Марко Бутулија, Марко Црногорац, Радан Бјелоглав и Васо Ђондовић.
У екипној конкуренцији највишу оцјену добили су чланови ГД „Тешан Подруговић“ из Гацка. Друго мјесто заузели су требињски гуслари окупљени у ГД „Војвода Лука Вукаловић“, а треће чланови ГД „Старина Новак“ из Пала. Пехаре најбољим гусларима и гусларским друштвима уручили су предсједник Савеза гуслара РС Вукота Говедарица, предсједник Сабора српских гуслара Рајо Војиновић и замјеник начелника општине Невесиње Момчило Вукотић.
Ревијални дио програма протекао је у знаку фоклора, ганге и етно музике. Наступили су чланови Културно- умјетничког друштва „Невесиње“, Пјевачка група „Српски Соко“ и Етно група „Симонида“ .
festival-g2
Фестивал су организовали Савез гуслара РС и Гусларско друштво „Невесињска пушка“ уз покровитељство Општине Невесиње и подршку спонзора. Овогодишња гусларска манифестација била је посвећена 130. годишњици рођења Богдана Жерајића, неустрашивог невесињског борца за слободу.
Побједник Милош Паровић наглашава да је и раније побјеђивао на фестивалима, али му је ова посљедња титула најдража јер је остварена у родном Невесињу. Сматра да Република Српска има доста мајстора на струнама, а посебно га радује што се на јавној сцени појављује све више квалитетних младих гуслара.
Предсједник Гуларског друштва „Тешан Подруговић“ Војин Тепавчевић подсјећа да су гатачки гуслари по пети пут заредом освојили тутулу екипног побједника. Истиче да имају одличну екипу на челу са искусним Милошем Паровићем, али и читаву плејаду млађих гуслара. Покренули су и Школу гусала у коју је укључено десетак дјечака.

Предсједник Савеза гуслара РС Вукота Говедарица Фестивал је оцијенио као један од најбоље организованих до сада. Истиче важну улогу домаћина, Општине Невесиње и ГД „Невесињска пушка“, али и свих других људи укључених у гусларска удружења.

festival-g1

-Одавно се гусле нису обрадовале као у протекла два дана у Невесињу које је 20 година чекало да угости најбоље гусларе РС – истакао је Говедарица. Он је најавио да ће десет најбољих гуслара РС са поносом отићи на Савезни фестивал који треба да освједочи заједницу српског народа и његове традиције са обје стране Дрине.

У протекла два дана у Невесињу је боравило 70 гуслара из свих крајева Републике Српске. Заједно са домаћинима обишли су град и културно-историјске споменике. Одали су почаст Невесињцима погинулим у ослободилачким ратовима. Сви они понијели су најљепше утиске из слободарске херцеговачке варошице.

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар