Трг од ћирилице у Херцег Новом од 1. до 28. августа 2016. године

  • Јединствена културна манифестација “Трг од ћирилице” која ће одшкринути врата 1. августа у Херцег Новом, на Тргу херцега Стјепана биће посвећена хиљадугодишњици упокојења светог Јована Владимира, стогодишњици мојковачке битке и седамдесетогодишњици Удружења књижевника Црне Горе и часописа “Стварање”.

HN

Манифестација „Трг од ћирилице“, према замисли организатора Митрополије Црногорско-приморске (МЦП), Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ) и Удружења издавача и књижара је опсежан пројекат, културна манифестација у трајању од месец дана где ће бити организован сајам књига, промоције, предавања, изложбе, музички програми, позоришни комади са циљем очувања духовности, језика, културе и ћириличне писмености у Црној Гори.

„Покретачка идеја за организовање „Трга од ћирилице“ је у бити изјаве митрополита Амфилохија да онај ко прекида и затире своје памћење и живу стваралачку везаност за претке, тај се као сасушена грана лишава њиховог животног сока и соја, и на крају откида од племенитог корена њиховог“, каже директор издавачке куће „Светигора” и председник Управног одбора ‘Трга од ћирилице’. „Јер по оној познатој изреци ‘да не пропадају мали него заборавни народи’, ми ћемо само чувањем овог кирилометодијевског, јовановладимирског, светосавског, немањићког насљеђа – вере, језика, писма, историје, обичаја, културе, као народ, остати и у будућности особени и препознатљиви у великој породици не само словенских народа“.

Како ћирилица није само азбука, нити само наше писмо, већ је реч о знаку идентитета, знаку укупне културе и духовности, Никчевић поручује да смо ми „дужни да будемо на нивоу баснословне баштине, да угрожену ћирилицу сачувамо, јер култура је последња одбрана националних интереса једног народа“.

„Програмом „Трга од ћирилице“, у трајању од 1. до 28. августа, предвиђено је да на простору од око 100 метара квадратних буду изложене књиге, на главном херцегновском тргу Белависта, поред цркве Светог Архангела Михаила“, каже Никчевић. “На изложбеном простору у оквиру галерије Фреска биће изложене слике, иконе, манастирско рукодеље и дела самосталних излагача. Ту ће бити организоване промоције књига, гостовање црквених и других хорова, концерти, предавања, дечији програми, промоције часописа и друге периодике, приказивање филмова, као и телевизијски преноси ових догађаја и прављење каталога“.

Према уговореним гостовањима у програмима манифестације „Трг од ћирилице“ учествоваће 400 стваралаца из свих области уметности, односно стваралаштва из Црне Горе, Србије, са Косова, Републике Српске и Албаније, Русије и Бугарске, Румуније…

„Трг од ћирилице“ биће свечано отворен 1. августа промоцијом “Светигорине” књиге ‘У спомен и славу Светога Јована Владимира’, а поводом великог јубилеја 1000-годишњице Светог Владимира, а о њој ће говорити Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, професор др Срђан Пириватрић, академик др Зоран Лакић и професор Београдског универзитета др Дејан Јечменица“, наводи Никчевић. “Истог дана биће отворена изложба икона историчара уметности, конзерватора и рестауратора Радмиле Лукетић из Београда.

Током тредесетодневног трајања ове манифестације херцегновској публици представиће се књига “Свети Немањићи”, филмови из савремене косовско-метохијске тематике селектора хаџи Александара Ђуровића, изложба ћириличних календара, Удружење грађана „Култура Ћирилице“ из Београда, часопис „Слово“ гласила професора српског језика из Никшића, црквени часописи: Свевиђе, Светигора и Ћирилко, Етно Група „Траг“ и дечији хор ”Врапчићи” из Бањалуке, промоција нове књиге проф. др Јелице Стојановић као и комплетна издања издавачких кућа „Књижевна задруга Српског народног вијећа“ и „Октоих“.

“Током тридесетодневног трајања манифестације бројни гости у Херцег Новом биће у прилици и да, између осталог, виде изложбе београђанина мр сци. Владимира Анђелковића из ‘Центра за истраживање дигиталне културе’ – ”Мода српске елите (1804-1918)” – документарна изложба са каталогом, изложбу уметничких предмета и рукодеља монахиња Манастира Светог Луке у Жупи код Никшића, из велике радионице уметничких и сакралних предмета: икона, кадионица, крстова, веза, керамике, калиграфије“, каже нам Радомир.

„Чуће се и духовна музика у извођењу православног византијског хора из бугарског града Варна, Хор Свети великомученик Станко и хор Света мати Ангелина, оба из Никшића, етно група „Захумље“ из Требиња, Косовски божури и Српско певачко друштво „Светосавник“ из Подгорице“.
Јубилеј 70 година Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ) и „Стварања“ на „Тргу од ћирилице“ биће крунисан вечерју „Вече великих јубилеја“ на ком ће поред неколико песника – чланова УКЦГ, бити као гости представници Удружења књижевника Србије, Републике Српске и Друштва писаца из Косова и Метохије.

Очекује се да посебно вече буде посвећено стваралаштву великана српске књижевности Миловану Витезовићу.

Извор: Словословље

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар