• У Суботици је јуче одржано девето по реду Херцеговачко вече у организацији Завичајног удружења Херцеговина. Ова традиционална манифестација окупила је велики број учесника и гостију из Источне Херцеговине које је у име Града Суботице и градоначелника Стевана Бакића поздравио члан Градског вијећа задужен за област привреде Срђан Самарџић, истичући да ће завичајна удружења и овакви скупови организовани са циљем да се очува традиција и његује култура завичаја и убудуће имати подршку суботичке локалне самоуправе.

Скупу у Суботици присуствовао је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић. Упутивши поздравне ријечи Херцеговцима, Ћурић је рекао да цијени то што се Херцеговци у Војводини већ годинама на овај начин окупљају у настојању да сачувају везу са својом постојбином, нашом традицијом и обичајима.

„Види се да сте током протеклих година направили велики помак у остваривању ваших циљева да радите на очувању својих завичајних вриједности – обичаја, игара и пјесама, старих заната и наше традиције, али посебно важно – језика и писма, вјере и културе, високих моралних вриједности што нас је одувијек чинило посебним, препознатљивим и уваженим, ма гдје се налазили. Знамо која љубав за родном грудом, за постојбином иза тога стоји,“ рекао је градоначелник Ћурић.

Ћурић је додао да Херцеговина подржава активности које проводи Завичајно удружење у Суботици.

„Херцеговина здушно подржава ваше настојање да међу својим члановима ширите дух солидарности, повјерења, хуманости, љубав и патриотизам према Херцеговини. То сте доказали низом акција широм Херцеговине. Нама је једнако важно да будете овдје наши амбасадори у пуном смислу те ријечи. Тако се јача, чува и штити Херцеговина,“ истакао је градоначелник Требиња, позивајући све Херцеговце у Србији, а посебно оне младе, да посјете завичај и „осјете мирис и укус Херцеговине, гостопримство своје завичајне браће те да стекну нове пријатеље“.

У оквиру традиционалног окупљања Херцеговаца, потомака и пријатеља Херцеговине, приређен је и пригодан културно-забавни програм у коме су учествовали пјесник Благоје Баковић, гуслар Славко Јекнић, глумац Јован Јовановић, Пјевачка хорска група „Мироносице“, КУД Младост, вокална солисткиња Нина Станковић и „Боле бенд“.

Завичајно удружење „Херцеговина“ основано је 2014. године и од тада, обиљежавајући важне датуме, ово удружење сваке године окупља велики број чланова – Херцеговаца који живе у Србији, као и бројне госте из Херцеговине.