Ексклузивно: Донаторско вече Херцеговаца у Суботици

  • Прикупљено је око 200.000 динара, а приход ће бити подељен за помоћ у санацији од поплава у РС и Србији.

Ко је био домаћин, а ко је био гост...

Ко је био домаћин, а ко је био гост…

 Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Иако најмлађе по стажу, а по географском положају најдаље од завичаја, Удружење “Херцеговина” из Бачког Душанова приредило је величанствено донтаорско вече у сали Хотела “Патриа” у Суботици. Првобитно, ово вече било је предвиђено као наставак акције “Подигнимо Пребиловце”, али је због недавних катастрофалних поплава и на препоруку и благослов владике Григорија помоћ подељена за санацију штета у Републици Српској и Србији.

IMG_9147

Домаћин: Сретен Пиштало

На вечери је прикупљено око 200.000 динара који ће бити братски подељене на обе српске земље.

IMG_9263

Ипак, најјачи утисак који су присутни понели из Суботице је десетоминутни исечак из награђеног документарног филма “Пребиловци-село страдалника”, аутора Бранка Станковића, који је такође био гост ове вечери. Уздаси, понеки јецај, као и очигледан шок код оних који су филм први пут имали прилику да погледају, пресекао је дуготрајни аплауз. Од Бранка Станковића смо сазнали да је овај изузетан филм настао на само једном снимању у само једном дану што је ван свих стандарда, али удахнута количина истине, љубави и емоција дала је непоновљив резултат.

IMG_9323

Утисак вечери: Бранко Станковић, аутор филма „Пребиловци – село страдалника“

Вредни домаћини овог скупа Сретен Пиштало и Боро Вукајловић су најавили да ће се донаторско вече посвећено обнови храма Васкрсења у Пребиловцима одржати средином октобра. Обзиром на све оно што смо имали прилику да видимо ове вечери у Суботици у речи вредних домаћина не треба сумњати. Међу гостима су били Ђорђо Радојичић и Јованка Иванишевић испред удружења Херцеговаца у Новом Саду, док је у име Клуба Гачана у Београду земљаке подржао председник Светозар Црногорац.

IMG_9136

Кад она пева, сви стоје мирно: Тамара Штрицки

Изузетно богат програм започео је химном “Боже правде” коју је извела Тамара Штрицки, млада професорка музичке школе у Суботици, после које је у име домаћина госте поздравио Сретен Пиштало, председник Удружења “Херцеговина”. О напорима Владе Србије суоченој са последицама катастрофалних полава причао је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа, а у име Епископа Бачког г. Иринеја скуп је благословио протојереј Миодраг Шипка.

IMG_9175

Морамо бити јачи од невоља које су нас снашле: Драги Вучковић

Благослов: Протојереј Миодраг Шипка

Уз старе српске песме Исидора Бајића, гости су могли уживати у изузетном гласу, сопрану Аленке Поњевић која је отпевала и арију из опере “Кармен” уз клавирску пратњу Мирне Мирков Стес.

IMG_9216

Пленила и гласом и стасом: Аленка Поњевић

Првак Народног позоришта из Суботице глумац Милош Станковић извео је монодраму, да би се потом гостима обратио легендарни творац “Мостарских киша” Перо Зубац.

IMG_9245

Повратак Мостару: Перо Зубац

IMG_9230

Србине, брате: Милош Станковић

Публика је могла да чује и врло надахнуту гатачку песникињу Дару Радојевић, а овакви скупови се не могу замислити без требињског песника Божидара Глоговца и професора Јова Радоша.

IMG_9275

Где су Херцеговци ту је и песник Божо Глоговац

IMG_9295

Многи су је чули први пут: Песникиња Дара Радојевић одушевила земљаке

Потресле га сцене из Пребиловаца: Проф. др Јово Радош

Потресле га сцене из Пребиловаца: Проф. др Јово Радош

 

Књижевник Радован Ждрале закључио је да нам се сва страдања, па и ове невоље са временом не дешавају јер смо гори, већ бољи од других.

IMG_9336

Тешко би неки други народ издржао све  наше муке: Радован Ждрале

Да без гусала разговора нема потврдио је гусларски шампион Вељко Ђурановић, члан гусларског друштва “Стара Херцеговина”.

IMG_9411
Није штедео ни грло ни струне: Гусларски шампион Вељко Ђурановић
А имали смо прилилику чути Дејана Анђелковића на првака Србије на фрули и гајдама, као и фрулаша Цвијетина Милаковића.

IMG_9346

Шампион на фрули: Дејан Анђелковић

Поред ученика музичке школе из Суботице чули смо и ганге у изведби мушке певачке групе КУД “Благоје Паровић” из Гајдобре. Етно пјесмама представила се и изузетно талентована Анђела Пејак.

Таленат: Анђела Пејак

Таленат: Анђела Пејак

IMG_9383

Нема раја без родног краја: Мушка пјевачка група из Гајдобре

Програм је беспрекорно водио Миливоје Бештић, а до касно у ноћ гусле су одјекивале Суботицом из шампионских струна Вељка Ђурановић

IMG_9161

Најмлађи гост: Ја сам Вук и имам 4 године

IMG_9402

Пријатељи: Бранко Станковић, Светозар Црногорац и Вељко Ђурановић

IMG_9406

За успомену: Перо Зубац и Боро Вукајловић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар