СВЕТА ПЕТКА У ЧИКАГУ: Одржано прво Херцеговачко хуманитарно сијело

  • Херцеговци и њихови пријатељи из Чикага и околних градова окупили су се у суботу 27. октобра 2018. године на Првом херцеговачком хуманитарном сијелу у организацији Удружења Херцеговац из Чикага.

Певање уз гусле и гуслара Велимира Матовића

У сали Саборног храма Христовог Васкрсења сијело је почело здравицом коју је написао Љубан Дука, а казивао Огњен Глигоревић.

– Вечерас прикупљамо донације  за наше двије светиње – за изградњу храма Светог Стефана деспота Српског у Ортијешу и помоћ манастиру Светог Петра Зимоњића у Данићима у Херцеговини. Такође помоћи ћемо лијечење Анђеле Акшам из Требиња и Лазара Стевановића из Сребренице – најавио је члан управе Удружења Херцеговац Слађан Ћећез.

Слађан Ћећез

Иако хиљадама кулометара удаљен, завичај ипак те вечери није био толико далек захваљујући програму у којем су учествовале изворне групе и извођачи, рецитатори и бесједници. Између осталих народни гуслар Огњен Глигоревић је пјевао о Војводи Путнику, Мелита Здравковић и Јелена Цветковска о Косову и Метохији, а Никица Глигоревић, Васо Мркајић, Минда и Рајко Драганић отпјевали су и чувену херцеговачку гангу.

Народни гуслар Огњен Глигоревић

Прочитана је поздравна бесједа њижевника Велибора  Шиповца из Требиња, рецитовани Божанствени стихови Боже Кијца и бесједило Завјештање од Стефана Немање.

Иако основано почетком ове године Удружење Херцеговац у Чикагу је већ имало неколико успјешних манифастација које су биле хуманитарног карактера.

 С. Данчуо

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар