ГАНГЕ НА СЈЕВЕРУ БАЧКЕ: Одржано 7. вече Срба Херцеговаца у Суботици (ФОТО)

  • Завичајно удружење Херцеговаца из Суботице је по седми пут организовало Дан удружења које се по традицији одржава око Сретења што је и њихова крсна слава.

Својим радом и активностима ово Удружење одавно је превазишло локалне оквире, па су били приморани да ово вече организују у значајно већем простору које су пронашли у ресторану хотела Галерија гдје се окупило више од 400 Херцеговаца и њихових пријатеља.

Домаћин, предсједник Удружења Драгослав Андрић, пожелио је свима угодно вече и нагласио да је остало много појединаца који нису дошли до карте, јер је за овај скуп мјесецима унапријед интересовање било огромно.

Херцеговце је поздравио градоначелник Суботице Богдан Лабан  који је свима пожелио да се уз пјесму и игру подсјете коријена и традиције.

– Треба да помажемо једни другима и да будемо сложни, јер сигуран сам да тада Србима нико ништа неће моћи – рекао је Лабан.

У име Представништва Републике Српске у Београду окупљене је поздравио Борислав Максимовић.

Међу драгим гостима био је и велики српски пјесник Перо Зубац. Овај рођени Невесињац је рекао да оно што се понесе из дјетињства гради личност сваког човјека.

– Радујем се доласку у Суботицу и прилици да видим многе мени драге људе, да чујем пјесму, јер у овим годинама се све теже одлучујем да то видим и чујем у крају у којем сам одрастао – рекао је Зубац.

Из Требиња је стигао и потпредсједник Скупштине Града Требиња Мијат Шаровић који је нагласио да је поносан на Удружење Херцеговаца јер одржавају везе са Херцеговином и његују и баштине богату традицију светосавске, световасилијевске Херцеговине.

Благослов из Коњица: Парох Милан Бужанин

Скуп је поздравио и један од најцијењенијих српских новинара Бранко Станковић. Он  је, још од прве донаторске вечери које је организовало ово Удружење, а које је било посвећено градњи Храма Васкресења у Пребиловцима, редован и веома драг гост Херцеговаца у Суботици. У склопу своје култне емисије „Квадратура круга“ направио је причу која свједочи како је Удружење Херцеговаца у Суботици подигло кућу свом обољелом земљаку Дејану Зуровцу. Станковић је тим поводом недавно ово Удружење наградио повељом за хуманост.  Он је екслузивно најавио и наредну емисију која је поново посвећена Херцеговини.

– Завршено је истраживање у Церници код Гацка, гдје је кратко столовао Свети Сава прије него што се замонашио. То откриће руши дио садашње историје, али истовремено потврђује генетска истраживања Херцеговаца. Њих 500 је учествовало у овом пројекту, генетичари, биолози, археолози и историчари су показали да Херцеговци носе највише словенске крви, 50 одсто, а остали Срби имају примесе и старобалканских племена, и Келта, Трачана, чак и Нордијаца – рекао је Станковић.

Божидар Миловић (предједник удружења Херцеговаца из Новог Сада), Боривоје Вукајловић (суботица) и Божидар Пашајлић (Вршац)

Божидар Пашајлић, предсједник Завичајног удружења Херцеговаца из Вршца навео је да су удружења из Суботице и Вршца врло слична јер су се Срби Херцеговци населили у Вршац 1923. године као Солунци, а послије Другог свјетског рата пут и у Суботицу.

– Ви живите 9 километара од границе, као и ми. Краљ нас је послао на границу, Тито нас је послао на границу – рекао је Пашајлић и додао да им жели да буду честити и поштени људи, који памте своје обичаје.

Предсједник ИО удружења Корени Милан Гутић пренио је топле поздраве из Цириха, гдје је сједиште Удружења.

Предсједник Савеза гуслара Србије проф др Јово Радош је казивао стихове своје поеме Сањам те грудо камена, коју је, како је рекао, посветио онима који Херцеговину воле као стару постојбину.

Стихове су још казивали и пјесникиња Сњежана Милинковић и Угљеша Слијепчевић.

У оквиру програма наступали су чланови АНИ Јован Дучић, са руководиоцем ансамбла Небојшом Ратковићем. Када су формирали „кулу“ која је дио фолклорне традиције српске Херцеговине, многи су примјетили да је за кршне момке плафон ресторана био пренизак.   У оквиру програма настурио је и млади гуслар Никола Косовић, а посебно је био упечатљив наступ хора Мироноснице из Суботице.

На томболи су извучене многобројне награде. Срећне руке је био Ненад Церовац, коме су гусле уручили предсједник Удружења  Драгослав Андрић и оснивач Школе гусала Боривоје Вукајловић.

Небојша Ратковић из АНИ Јован Дучић из Требиња уручио је поклоне предсједнику Завичајног удружења Херцеговина Суботица Драгославу Андрићу, Боривоју Вукајловићу, градоначелнику Богдану Лабану и народном посланику Милимиру Вујадиновићу.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан  посебно се обрадовао чувеној херцеговачкој капи „заврати“.

Послије богатог културно-умјетничког програма, весеље је настављено до дубоко у ноћ, уз  незаобилазну херцеговачку гангу.

Као и увијек, сада већ заштитни знак вечери Херцеговаца, шармантни и духовити новинар Миливоје Бештић водио је госте кроз програм, док је за забаву био задужен Богољуб Бошковић са својим Боле бендом из Гајдобре.

Текст и фото: Драгана Бокун / Српско коло
ФОТО: subotica.com 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар