ОД АЕРОДРОМА ДО Ф1: Драшковић улаже 20 милиона евра у пројекат ‘Град сунца’

  • ОД АЕРОДРОМА ДО СТАЗЕ ЗА ФОРМУЛУ ЈЕДАН Бизнисмен и предсједник концерна „Свислајон Таково“ Родољуб Драшковић улаже 20 милиона евра у пројекат „Град сунца“. Прослављени режисер Емир Кустурица обећао помоћ у идејама и проналаску инвеститора, а Хидроелектране на Требишњици градњу затвореног базена. Комплекс ће чинити и хотели са пет звјездица, стаза за Формулу један, бициклистичка и трим стаза, голф терени, аеродром и други садржаји који чине један импозантан пројекат као што је овај.

 

RODOLJUC

Како је појаснио Драшковић, у наредних пет година уложиће по 20 милиона евра у „Ново Требиње“, које ће се простирати на локацији Тврдош – Дужи, а рашчишћавање терена почело је јутрос. Он је напоменуо да ће у реализацији пројекта бити ангажовано преко 1.500 неимара из цијеле Херцеговине.

Почетак радова биће озваничен постављањем камен темељца за изградњу аква парка, потврђено је јутрос.

Након састанка са владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, режисером Емиром Кустурицом и директором ХЕТ-а Горданом Мишељићем, Драшковић је рекао новинарима да је циљ овог пројекта да се у Требиње привуку сви туристи, не само из регије већ из цијеле Европе и да Херцеговина од тога има користи.

„На овом пројекту очекујем партнерство, а не политичку подршку“, поручио је Драшковић, напомињући да ће на реализацији инвестиције интегрисати стручне кадрове, грађевинску оперативу и сав позитивни потенцијал Херцеговине.

У цијели пројекат укључили су се и прослављени режисер Емир Кустурица, који намјерава градњу филмског града у оквиру комплекса, и ХЕТ који ће изградити затворени базен олимпијских предизпозиција, који је раније предвиђен да се гради на локалитету Абазовина.

Режисер Емир Кустурица оцијенио је да ће град, који ће да никне надомак центра Требиња, дати један други тон и амбијент који може да буде само повољнији по грађане и да наводи друге на нову градњу.

„Идеја да се Требиње шири није случајно потекла и није случајно настављена у једном амбијенту у коме су за кратак временски период изграђени путеви, пробијени тунели, повезани градови Српске и Србије…“, рекао је Кустурица и додао да је дивно што ће Драшковић Требиње проширити и дати му на значају.

Кустурица: Нисам обртник, помоћи ћу идејама!

На питање која је његова улога и допринос пројекту, Кустурица је појаснио – да није у смислу новчаних улагања, јер он, како каже, није обртник.
„У овом подјелама улога он /Драшковић/ је цар Константин, а ја, евентуално, умјетник. Ја могу да уложим само у један стан, али могу да имам оно што се зове нематријална имовина – а то су идеје. А обично се и онај који може да привуче банку назива инвеститором“, каже Кустурица.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је да је ово предузеће препознало значај инвестиције и да ће у пројекту учествовати у пуном техничком капацитету и људском капацитету.

„Трудићемо се да направимо затворени базен. То је наша обавеза из водопривредне сагласности, а ту смо да пружимо и сваки други вид подршке“, нагласио је Мишељић.

Такође, ХЕТ ће финансирати и премјештање потопљеног моста Краља Александра из Горичког језера на локацију Дражинска гора (Тврдош – Дужи), као и санацију и премјештање пречишћивача отпадних и канализационих вода.

Влада Републике Српске, кроз ХЕТ, извршиће и неопходне прикључке воде и струје.

Комплекс ће, како је истакнуто, чинити и хотели са пет звјездица, спортско-рекреативни комплекси, Бегова кућа, аустријска кула и српска соба, као и многобројни други објекти у турској, аустријској и српској архитектури. Биће изграђени и стаза за Формулу један, бициклистичка и трим стаза, голф терени, аеродром и други садржаји који чине један импозантан пројекат као што је овај.

Састанку су присуствовали и генерални секретар СНСД-а Лука Петровић и предсједник Градског одбора Удружења „Позитивна Српска“ Милан Томановић.

ИЗВОР: Требињелајв.инфо / Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Odlicna ideja Reply

    Sve je to lijepo gospodine Draškoviću, a radnici tvoje kompanije prsjecno raderdi za 200-300€… ali znate kako kazu hvala Bogu „rade“ – (robuju)

Оставите коментар