ФУРТУЛА: Аеродром од 3 милиона квадрата биће тик уз Град Сунца

  • Град Требиње ће по хитном поступку припремати сву неопходну документацију, у првом реду просторно планску документацију, а наредних дана биће изгласан lex specialis о аеродрому Требиње, како би постигли жељене рокове и убрзали све процедуре и приступили изградњи аеродрома, потврдио је за Радио Требиње Ведран Фуртула, начелник Одјељења за урбанизам и просторно уређење у градској управи Требиња.

Према његовим ријечима, градска управа Требиња преузела је на себе обавезу да припреми просторно планску документацију, да је мијења, ако је неопходно.

„У оквиру свих радова који ће претходити изградњи аеродрома са терминалима и пратећом инфраструктуром, неопходно је уклонити растиње, обезбиједити дренажне системе, изградити приступне путеве, водоводну и електро мрежу, оптику и још много тога“, казао је он.

Фуртула истиче да ће сви капацитети локалне заједнице бити подређени овом пројекту, највећем у задњих неколико деценија, који ће се реализовати на овом подручју.

Предвиђена је изградња писте у дужини од 3,5 километра на стази од 5 до 6 километра, која ће се протезати у правцу сјевероситок –запад , а ради се о једном великој повришини од око 3 милиона квадратних метара, оивиченој Градом сунца и селима Талежа и Мионићи“, прецизирао је Фуртула.

Он каже да се будући аеродром уклапа у неке замисли Града Требиња, гдје ће ускоро уз западну обилазницу, са њене лијеве стране укоро бити промовисан пројекат униврзитетско-клиничког центра. Такође, ту ће, са десне стране бити изграђена слободна зона, а одлуку о њеном оснивању усвојила је јуче Скупштине града, у циљу привлачења инвестиција и давања погодности домаћим и страним инвеститорима. Све ће то, напомиње Фуртула, са Градом сунца чинити један цјеловит простор који ће бити урбанизован у блиској будућности.

М.И. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар