МИЛУ ЈЕ ОСТАЛО ЈОШ САМО ЦЕТИЊЕ: У свим већим градовима опозиција потукла ДПС

  • ОПОЗИЦИЈА која је на парламентарним изборима у Црној Гори наступила у три колоне – „За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бело“ остварила је побједу у већини градова – Пљевљима, Плужинама, Подгорици, Мојковцу, Никшићу, Колашину, Андријевици, Беранама, Даниловграду, Жабљаку, Херцег Новом, Будви, Бару, Котору и Тивту.

У укупном збиру гласова потукли су ДПС Мила Ђукановића и традиционалне партнере, којима су „оставили“ само Улцињ, Цетиње, Бар, Гусиње, Рожаје, Плав и Бијело Поље.

Листа „За будућност Црне Горе“ била је најубедљивија у Пљевљима, где је освојила 8.756 гласова, а ДПС више од три хиљаде мање. У Беранама је ЗБЦГ добила 10.024 гласа, а ДПС упола.

Иако је у престоници ДПС добила појединачно највише – 41.923 гласа, три опозиционе партије су сакупиле преко 70.000 гласова. Били су убедљиви и у Плужинама, где су Миловима оставили тек 387 гласова, а опозиционари прикупили преко 1.600 листића. У овом месту, ДПС је прикупио најмање гласова.

И у великом резервоару гласова – Никшићу, ДПС је забележио Пирову победу – освојивши 18.542 гласа, а опозиционари су прикупили преко 27.000.

Листа ЗБЦГ је „дисала за врат“ Миловим пуленима и у градовима где је последњих година „каскала“. Тако је, на пример, у Бијелом Бољу ДПС добио 11.163, а ЗБЦГ 10.925 гласова.

Ипак, захваљујући одличном резултату ЗБЦГ, опозиција је на северу земље почистила ДПС, и поред тога, што је, на пример, Беране више од два месеца било под опсадом тајне и јавне полиције предвођене министром војним Предрагом Бошковићем.

Многи су у Беранама мислили да ће ЗБЦГ победити са 2.000 разлике, али је победа, захваљујући томе што је власт атаковала на светиње, била много убедљивија. И то је четврти пораз ДПС у граду на Лиму. До сада најубедљивији.

– Народ је ценио нашу посвећеност друштву и светињама, али и казнио насртаје на људску част, достојанство и намеру да нам отму веру и светиње наше једине цркве СПЦ – казао је, за „Новости“ председник Општине Беране и потпредседник СНП Црне горе Драгослав Шћекић, који је обећао народу Црне Горе нову, бољу, и надасве поштену и стручну власт.

ПОЗИВ НА БРАТСКО ПОМИРЕЊЕ

МАРКО Бато Царевић, носилац будванске листе „За будућност Црне Горе“, казао је, за „Новости“, да се у том граду и целој држави десила величанствена победа опозиције.
– Бог је велики! Радујемо се победи народа који је минулих месеци осетио сву тортуру сада већ бившег режима. Веровали смо у промене, али, ево, сада након убедљивог тријумфа у Будви и на државном нивоу још не можемо да верујемо да је пао црногорски Берлински зид. Црвену линију нису прешли јер им то нису дозволили грађани Црне Горе. Следи нам братско помирење.

Ђукановићев пораз би био много убедљивији да није било институционалне предности коју доноси власт, али ни то није помогло премијеру и потпредседнику ДПС Душку Марковићу, који је претрпео пораз у свом Мојковцу, додуше са двадесетак гласова разлике. Када се имају у виду резултати са последњих избора, тандем Марковић – Ђукановић је доживео дебакл у завичајима. Овај други је доживео фијаско у никшићкој месној заједници Растоци.

Аналитичари оцењују да су „притисци којима су грађани били изложени од доношења Закона о слободи вероисповести пробудили успаване бираче“.

На локалним изборима у Андријевици, ДПС је изгубио власт после девет година. Владајућу блок ће чинити коалиција „За будућност Андријевице“ и „Мир је наша нација“, које имају 13, односно три мандата, док је коалиција ДПС-СД освојила 15.

– Понудили смо Андријевици поштен раскид са ружном прошлошћу који је промовисао ДПС, непотизмом, енормним богаћењем људи на власти… Желимо да нам будућност зависи од нашег рада и односа према обавезама. Корупција и криминал овде неће становати за време нашег мандата – рекао је јуче носилац листе „За будућност Андријевице“ Жељко Ћулафић.

БОШКОВИЋ ОТИШАО ПРЕ ГОНГА

ДОК још нису пребројани гласови у Беранама, али је било више него јасно какав је резултат, град је напустио министар војни Предраг Бошковић. Од тада га није било ни на „Твитеру“, где је победу славио прерано.

Иначе, први пут откако су тробојке протеране из Црне Горе, на згради Општине Андријевица завијорило се ово знамење.

– Застава нам припада по закону. Власти је до сада нису истицале, јер наводно нису имали где да је набаве. Ево, ми смо им уштедели тај трошак – казали су нам јуче из победничке коалиције, после постављања на јарбол тробојке.

Када се узме у обзир да су добре резултате у Улцињу, Рожајама, Гусињу… оствариле мањине, суштина избора стаје

Када се узме у обзир да су добре резултате у Улцињу, Рожајама, Гусињу… оствариле мањине, суштина избора стаје у једну реченицу – Милу је остало само Цетиње.

М. СЕКУЛОВИЋ, С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ / Новости.рс

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар