РС У СВЕ ВЕЋИМ ДУГОВИМА: Милиони марака за расход

  • За финансирање буџетских расхода у наредној години, Република Српска задужиће се 560 милиона марака. У одлуци која ће се наћи пред посланицима, Влада РС наводи широк спектар могућих кредитора, а на првом месту поново је Међународни монетарни фонд.

rs-Vlada-RS-Sjednica_620x0
Жељка Цвијановић, председник Владе РС, изјавила је поводом новог задужења Републике Српске, да Влада не мора да жури са новим ангажманом код ММФ, јер је већ обезбеђено 490 милиона из кредита Америчког инвестиционог фонда које Српска треба да повуче наредне године.

– До краја ове године, Влада повлачи само прву траншу од 50 милиона, јер се од јануара пензије исплаћују из буџета. Хтели смо да се осигурамо, како бисмо преласком на нови систем омогућили нашим пензионерима да у што краћем року дођу до својих пензија – изјавила је премијерка РС Жељка Цвијановић за АТВ.

Да се власти ипак играју бројкама, сматрају економисти, јер је дуг Српске константно у порасту.

– Дефицит прошле године званично је био 120 милиона. Ревизијом је утврђено да је скоро двеста. А кад су упоредили приходе и расходе у прошлој години, то је било триста. Званична статистика је евидентирала да је задуженост РС са пет милијарди и педесет милиона отишла на пет милијарди и 350 милиона. Према томе, ти се подаци потпуно слажу – каже Зоран Павловић, економски аналитичар.

Економисти сматрају да није решење у задуживању, већ да се мора ојачати реалан сектор и производња.

– Уколико Република Српска настави са трендом подизања кредита, то ће оптеретити и законски праг задужености од 60 одсто БДП, што значи да ће Српска бити презадужена. Решења нису кредити, већ производња и привреда – истичу економисти.

Да кредити нису добро решење знају и у опозицији.

– Отплата дугова Републике Српске у наредној години ће бити рекордна и износиће око 670 милиона КМ – упозорио је шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица.

Он је казао да се привреда Републике Српске налази у хаотичном стању, посебно кад је енергетски сектор у питању, истичући да је Термоелектрана Гацко за девет месеци ове године „направила“ губитак од 23,8 милиона КМ.

БРОЈКЕ
5 милијарди и 50 милиона била задуженост РС

5 милијарди и 350 милиона задуженост РС сада

670 милиона КМ Српска мора да врати у 2016. години

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар