ГДЈЕ СУ ПАРЕ: На рачуну од приватизације у РС остало свега 11 милиона КМ

 

  • – На esrow рачун треба да буде враћено још 85 милиона КМ

vlada-rs_2

На посебном esrow рачуну на који Република Српска прикупља новац од приватизације и сукцесије имовине бивше СФРЈ на крају прошле године било је свега 11 милиона КМ, док је укупан неизмирени дуг који Влада РС има према овом рачуну износио 85 милиона КМ, сазнаје пословни портал Capital.ba.

Влада РС се протеклих година у недостатку новца често одлучивала за посуђивање са esrow  рачуна, а од укупног дуга највећи износ се односи на позајмице које је узимала за текуће буџетске издатке.

„Од 85 милиона КМ обавезе враћања средстава на esrow  рачуне, 33 милиона се односе на новац који је кориштен за буџетску потрошњу и измирење доспјелих буџетских обавеза, по одлукама Владе РС, са роком враћања до 30. јуна 2016. године“, наводи се у Конслидованом извјештају о извршењу буџета РС за прошлу годину.

Осим тог износа, на esrow рачун до 31. јула 2017. године треба да буде враћено и 17 милиона КМ кориштених за пројектовање, изградњу и опремање Нове болнице у Бијељини, затим 14,5 милиона КМ преосталог зајама датог Фонду здравственог осигурања РС, такође датог по одлуци Владе РС.

Дио дуга у износу од 14,5 милиона КМ се односи и на Робне резервама којима је новац са есцроw рачуна позајмљен за реализацију текућих активности, са обавезом враћања до краја 2016. године, док се три милиона КМ се односи на измирење преосталих обавеза Рафинерије нафте Брод, а око 1,9 милиона КМ на позајмицу за реализације дијела уговора „Модернизација Универзитета у Источном Сарајеву“.

escrow1

На esrow рачун уплаћиван је новац од приватизације предузећа у РС, између осталог и од Телекома Српске, Рафинерије нафте Брод и других фирми.

 М. Чигоја/ Capital.ba

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар