Позиција и опозиција о заштити интереса Републике Српске

151011036.1_xl

Позив Ђокићу да заштити интересе „Бирача“

Потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић позвала је министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића да заштити интересе Фабрике глинице „Бирач“, да не дозволи именовање начелника Зворника Зорана Стевановића за директора „Алумине“ и да спријечи другу лошу приватизацију зворничког гитанта.
На конференцији за новинаре у Источном Сарајеву Пандуревићева је навела да се у кругу зворничке „Алумине“ налазе два предузећа која су, према писању медија, у Стевановићевом дјелимичном власништу и имају значајне уговоре са „Алумином“.
„Позивамо `Алумину` да каже колико годишње ова два предузећа имају уговоре са њом“, рекла је Пандуревићева и додала да би Стевановићево постављање на мјесто директора био директан сукоб интереса.
Према њеним ријечима, недопустиво је да је уз Стевановића други сувласник тих предузећа члан члан Управног одбора „Алумине“ и главни инжењер за инвестиције Гордан Вуковић.
Пандуревићева сматра да је на дјелу реализација сценарија друге приватизације „Алумине“ коју су радници описали у писму представницима Републике Српске још у фебруару, а према којем би власништво над „Алумином“ путем стечаја или преузимања акција на основу непостојећих потраживања литванске Укио банке требало да преузме власник предузећа „Павгорд“ из Фоче Гордан Павловић.
Она је додала да је недопустиво да „Бирач“ у правном спору са Укио банком заступају људи који су добијали позамашна средства од Литванаца, ранијих власника овог предузећа, те нагласила да је то сукоб интереса.
Пандуревићева је рекла да „не зна зашто би СДС мијењао своје мишљење за седам дана“ у вези са позивом предсједника Републике Српске Милорада Додика лидерима политичких партија у Српској на састанак.
„Осим тога, /лидер СДС-а Младен/ Босић налази се ван земље“, рекла је Пандуревићева на конференцији за новинаре.

Пeтровић: Опозиција не признаје легално изабране институције РС

Лука Петровић, генерални секретар Савеза независних социјалдемократа на данашњој конференцији за штампу у Требињу поручио је представницима Савеза за промјене да је РС власник 49 одсто институција на БиХ нивоу те да представници РС на БиХ нивоу морају да имају контакт са Владом РС.
„Позиву за заједнички састанак предсједника РС Милорада Додика, Савез за промјене РС се није одазвао и то показује њихов однос према институцијама РС“, проучио је Петровић и нагласио да опозиција не признаје легално изабране институције РС.
„Они су показали својим недоласком да су спремни на све како би срушили власт у РС и наравно највећу полугу СНСД, али то им неће поћи за руком“, нагласио је Петровић.
Он је позвао представнике СДС-а да образложе снимке и чињенице да најближи сарадници Младена Босића учествују у криминогеним и коруптивним радњама за узимање власти у РС.
„Питање за Младена Босића је одакле Небојши Вукановићу 50 хиљада евра. Може ли народни посланик Вукота Говедарица да одговори ако је афера „Папак 2“ коштала 50 хиљада евра, колико је коштала афера „Папак 1“, односно колико ће коштати евентуална афера „Папак 3“ ако је спремају иза кулиса да би рушили систем у РС“.
Генерални секретар СНСД-а је позвао надлежне иснтитуције РС да овом посвете посебну пажњу и да се истражи овај рад на, како је рекао, рушењу система у РС.

Извор: Срна/Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар