Мањак залиха гаси ТЕ Гацко?

  • Рудник и термоелектрана (РиТЕ) Гацко могли би од 1. јуна ове године прекинути производњу струје због недовољних количина угља на залихама, потврђено је “Независним”.

20150407181901_298504
Како смо успјели сазнати, ово предузеће на залихама има угља за још нешто мање од два мјесеца, а кључни проблем је у огромном заостатку скидања откривке, односно слоја земље изнад угља на површинском копу, који је нагомилан посљедњих неколико година и који у овом тренутку достиже чак 20 милиона кубика.
Ипак, из овог предузећа се надају да неће доћи до дужег застоја у производњи, него евентуално краткотрајног, те да је рјешење за превазилажење проблема у имплементацији новог акционог плана који су усвојили, а који предвиђа и отварање новог експлоатационог копа.
Срђан Миловић, извршни дирекор за послове производње угља и развоја РиТЕ Гацко, рекао је да је направљен Акциони план и предузет низ активности како би овај проблем у РиТЕ Гацко био превазиђен у што скоријем року.
“У том акционом плану, за који смо добили и позитивно мишљење стручњака из Бора, који су водећи на овим просторима у тој области, направљен је пресјек стања у предузећу, приједлог мјера и динамика њихове имплементације”, рекао је Миловић. Он је додао да ипак све зависи од временских услова, али и од поступка експропријације новог експлоатационог копа “Повлатна зона”, који је у току.
Миловић каже да се за сада све одвија према плану, када је у питању проглашавање општег интереса, те други кораци, али и да настоје убрзати поступак експропријације, који је у надлежности Геодетске управе РС и Правобранилаштва РС.
“Рок за експропријацију је 30. април. Ако то буде испоштовано, ми практично одмах почињемо с радом на тој локацији и имаћемо могућност да обезбиједимо континуирану производњу”, казао је Миловић. Ипак, уколико буде проблема у динамици имплементације овог плана и утицаја лоших временских прилика, он не искључује могућност краћег застоја у раду.
“Ако се све буде рјешавало по плану, РиТЕ Гацко ће за шест мјесеци бити у потпуно другој, повољнијој ситуацији него што је сада. Најважније је да имамо готова рјешења за овај проблем. И ако буде краћег застоја, фирма ће наставити с радом”, рекао је Миловић. Према његовим ријечима, за отварање новог експлоатационог копа, у количини од милион кубика за ову годину, биће ангажована трећа лица, за шта је у припреми јавни тендер за избор извођача, а да ће то бити финансирано властитим средствима.
“Они ће бити ангажовани за отварање копа, а експлоатацију угља ћемо радити властитим снагама”, истакао је Миловић.
Како је казао, све ове активности које су сада у току и којима се покушава ријешити проблем у предузећу, требало је започети много раније. Када је у питању толики заостатак откривки у претходним годинама, Миловић је рекао да ће то утврђивати надлежне институције, те да су неке истраге већ покренуте.
Подсјећамо, на ову проблематику указао је и Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, који је раније казао да РиТЕ Гацко има проблем у експлоатацији угља и да коефицијент експлоатације није задовољавајући да би могао да обезбиједи економичну производњу.
Након што је менаџмент РиТЕ Гацко министра упознао да је ово предузеће прошлу годину завршило са губитком испод десет милиона КМ, Ђокић је рекао да постоји потреба да се иде даље у нове активности и откривке да би се обезбиједила квалитетна руда, у корист бољег пословања.

Извор: Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар