Слободна Херцеговина » Нови закон гаси библиотеке?

Нови закон гаси библиотеке?

  • Новим Нацртом закона о библиотечкој дјелатности, предвиђено је да библиотеке прелазе на финансирање из буџета локалних заједница, чиме ће рад ових установа бити отежан, речено је данас у Требињу на Међународном скупу библиотекара РС.

Bibliotekari-2
Стојка Мијатовић предјесник Друштва библиотекара РС каже да већина локалних заједница то не може издржати, чиме би се урушиле библиотеке, а библиотекари остали без посла.
„Поједине општине већ су осиромашене, а ступање овог закона на снагу довело би до тога да неке библиотеке престану са радом. Ово је урушавање културе РС“, истиче она.
Биљана Билбија,виши стручни сарадник за библиотечку дјелатност и дигитализацију РС каже да ресорно Министарство настоји на сваки начин да пронађе најбоље рјешење да се помогне развој библиотека РС, а не њихово укидање .
„Уколико Влада РС одлучи да дио финансирања са републичког пређе на локални ниво, настојаћемо да то не буде одмах, већ периодично, како би градови и општине успјеле да из буџета намијењеног за културу, одвоје средства за финансирање библиотека“, наглашава Билбија.
Дводневном Међународном скупу библиотекара РС на тему „Усклађивање потреба и могућности у савременом библиотекарству РС“присуствују библиотекари из РС, БИХ, Србије, Црне Горе и Хрвтаске.

Извор: Радио Требиње / М.Б.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина