Нови закон гаси библиотеке?

  • Новим Нацртом закона о библиотечкој дјелатности, предвиђено је да библиотеке прелазе на финансирање из буџета локалних заједница, чиме ће рад ових установа бити отежан, речено је данас у Требињу на Међународном скупу библиотекара РС.

Bibliotekari-2
Стојка Мијатовић предјесник Друштва библиотекара РС каже да већина локалних заједница то не може издржати, чиме би се урушиле библиотеке, а библиотекари остали без посла.
„Поједине општине већ су осиромашене, а ступање овог закона на снагу довело би до тога да неке библиотеке престану са радом. Ово је урушавање културе РС“, истиче она.
Биљана Билбија,виши стручни сарадник за библиотечку дјелатност и дигитализацију РС каже да ресорно Министарство настоји на сваки начин да пронађе најбоље рјешење да се помогне развој библиотека РС, а не њихово укидање .
„Уколико Влада РС одлучи да дио финансирања са републичког пређе на локални ниво, настојаћемо да то не буде одмах, већ периодично, како би градови и општине успјеле да из буџета намијењеног за културу, одвоје средства за финансирање библиотека“, наглашава Билбија.
Дводневном Међународном скупу библиотекара РС на тему „Усклађивање потреба и могућности у савременом библиотекарству РС“присуствују библиотекари из РС, БИХ, Србије, Црне Горе и Хрвтаске.

Извор: Радио Требиње / М.Б.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар