КЉУЧНА ТЕМА – РЕФЕРЕНДУМ У РС: Николић и Вучић у четвртак са представницима Срба у БиХ

  • Поводом одлуке Савета за спровођење мира у БиХ председник Србије Томислав Николић позвао је вечерас на хитне консултације премијера Вучића и министре

транјуг

ТАНЈУГ/Б92

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је вечерас да ће у четвртак у Београду бити одржан састанак председника Србије Томислава Николића и председника Владе Србије Александра Вучића са представницима Срба из Босне и Херцеговине.

Николић је позвао Вучића на хитан састанак поводом ситуације у региону и одређених одлука о БиХ и Републици Српској, које имају одраза на цео регион, па и на Србију, изјавио је Дачић.

Према његовим речима, договорене су, предузимаће се и већ се предузимају мере на заштити националних и државних интереса Србије.

Грађани Србије могу да буду спокојни. Ничим неће бити угрожена безбедност и стабилност у земљи и, надамо се, читавом региону. Ми смо витално заинтересовани да сачувамо безбедност и стабилност у региону, закључио је Дачић.

У Председништву Србије вечерас је почео састанак премијера Србије Александра Вучића и председника Србије Томислава Николћа, поводом позива Управног одбора Савета за примену мира (ПИК) у Босни и Херцеговини (БиХ) упућеног властима Републике Српске (РС) да не одрже референдум.

Хитан састанак сазвао је председник Србије.

Министри спољних и унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и Небојша Стефановић придружили су се вечерас шефу државе Томиславу Николићу и премијеру Александру Вучићу. Стигла је и министарка правде Нела Кубуровић.

Састанак се одржава у Председништву Србије на иницијативу Томислава Николића.

У заједничкој изјави амбасадора земаља чланица ПИК-а, уз издвојено мишљење руског амбасадора, наводи се да је Уставом БиХ „несумњиво утврђено да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обвезујуће и да су ентитети у обавези да поштују одлуке институција БиХ“.

Председник РС Милорад Додик изјавио је вечерас да га апсолутно не интересује ни Савет за спровођење мира (ПИК) у БИХ, ни саопштење Савета о референдуму о Дану РС.

Референдум о Дану Републике Српске заказан је за 25. септембар.

ПИК позвао данас власти РС да не одрже референдум о Дану Републике Српске и поручио да неће толерисати било какво кршење Дејтонског споразума, укључујући и покушаје отцепљења.

ИЗВОР: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар