ТЕ Гацко 2 ће бити у власништву РС

  • РС ће сопственим средствима градити нови блок Термоелектране Гацко, за који је интерес за учешће у изградњи показала кинеска компанија „Донгфенг Елецтриц“, чиме ће он бити у стоодстотном власништву РС, потврђено је „Независним“.

20150601175440_308054
Како је раније најављено из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, ове седмице би требало да дође до потписивања меморандума о разумијевању између Владе РС и ове кинеске компаније у државном власништву, која иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње термоелектране у Станарима.
Поред тога, очекује се да се већ на прољеће сљедеће године крене с изградњом новог блока ТЕ Гацко, инсталисане снаге до 350 МW.
Срђан Миловић, извршни дирекор за послове производње угља и развоја Рудника и Термоелектране (РиТЕ) Гацко, рекао је да је то била њихова иницијатива, која је озбиљно прихваћена, те да слиједи потписивање меморандума о разумијевању.
„То ће бити велика ствар за Гацко и за цијелу РС. Међутим, по мени ту је најбитнија та оријентација ка личним улагањима, а не стратешким партнерима“, рекао је Миловић и додао да ће то бити ТЕ која ће бити у стоодстотном власништву РС.
Говорећи о стању залиха у РиТЕ Гацко, рекао је да је оно за сада задовољавајуће, те да нема прекида у раду ТЕ.
Међутим, из „Електропривреде РС“ (ЕРС) нам нису много открили када је у питању финансирање овог пројекта, као ни сам концепт изградње.
„‘Електропривреда РС’ никада није одустала од изградње новог блока Термоелектране Гацко. То је опредјељење Владе РС и тај пројекат је ушао у стратешке документе развоја РС“, казали су у ЕРС.
Према њиховим ријечима, начин финансирања пројекта ће зависити од опредјељења Владе РС. Подсјетили су да су прелиминарни разговори вођени у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС с кинеском компанијом „Донгфанг Елецтриц“.

„Очекује се наставак преговора с овом компанијом, како би се сагледали сви аспекти могуће сарадње“, навели су из ЕРС и додали да ће концепт изградње бити утврђен након што се ураде потребна сагледавања једне и друге стране, те након што се ураде студије које би показале економску оправданост пројекта.
Подсјећамо да је Лианг Јонгбин, шеф Канцеларије кинеске компаније „Донгфанг Елецтриц“ за централну и источну Европу, прошле седмице у Бањалуци уручио Петру Ђокићу, министру индустрије, енергетике и рударства РС, писмо намјере у вези са сарадњом у реализацији пројекта изградње новог блока ТЕ Гацко. Ђокић је тада рекао да је за РС веома важно да у реализацији овако значајних пројеката у електроенергетском систему има партнера који гарантује квалитетну и брзу изградњу термоелектране и који иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње термоелектране у Станарима.
„У овом тренутку постоји јак интерес и опредјељење Владе Републике Српске да се гради нова, модерна термоелектрана у Гацку, која ће, примјењујући највише европске стандарде у погледу емисије штетних гасова и енергетске ефикасности, знатно подићи обим произведене електричне енергије, допринијети економском развоју РС и отварању нових радних мјеста“, рекао је Ђокић. Том приликом Јонгбин је истакао спремност компаније да убрзано реализује овај пројекат, те посебно захвалио министру Ђокићу на указаном повјерењу.
У писму намјере, које је Ђокићу упутио предсједник компаније „Донгфанг“ Вен Шуганг, између осталог се наводи да је за ову кинеску компанију веома важан развој енергетике у РС, укључујући и изградњу новог блока ТЕ Гацко. Иначе, пројекат градње термоелектране од 300 МW и модернизације рудника у Станарима, коју финансира компанија ЕФТ, износи око 600 милиона евра, односно око 1,2 милијарде КМ. Уколико се то улагање узме као параметар за могућу нову термоелектрану у Гацку, онда би се могло закључити да би вриједност инвестиције у херцеговачки басен могла износити око 1,5 милијарди марака.

Откупљен удио ЧЕЗ-а

Из ЕРС су казали да је арбитражни трибунал у септембру прошле године донио коначну арбитражну одлуку у арбитражном поступку који се водио у Бечу између тужиоца ЧЕЗ Праг и тужених МХ ЕРС – Матично предузеће Требиње и З.П. РиТЕ Гацко.
Арбитражни трибунал је одбио одштетни захтјев ЧЕЗ-а готово у цијелости (96,6%) и обавезао ЧЕЗ да исплати ЕРС и РиТЕ Гацко 310.000 евра на име трошкова арбитражног поступка.
Такође је обавезао ЕРС да преузме удио ЧЕЗ-а у НЕРС, по цијени од 2.039.522 евра, те да надокнади ЧЕЗ-у трошак курсних разлика у износу од 1.913.449 евра.
ЕРС је откупила удио ЧЕЗ-а у НЕРС, чиме је стекла право да несметано располаже резултатима истраживања, као и студијама које су сачињене за потребе развоја рудника и изградње термоелектране.

Извор: Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар