Слободна Херцеговина » ТЕ Гацко 2 ће бити у власништву РС

ТЕ Гацко 2 ће бити у власништву РС

  • РС ће сопственим средствима градити нови блок Термоелектране Гацко, за који је интерес за учешће у изградњи показала кинеска компанија “Донгфенг Елецтриц”, чиме ће он бити у стоодстотном власништву РС, потврђено је “Независним”.

20150601175440_308054
Како је раније најављено из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, ове седмице би требало да дође до потписивања меморандума о разумијевању између Владе РС и ове кинеске компаније у државном власништву, која иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње термоелектране у Станарима.
Поред тога, очекује се да се већ на прољеће сљедеће године крене с изградњом новог блока ТЕ Гацко, инсталисане снаге до 350 МW.
Срђан Миловић, извршни дирекор за послове производње угља и развоја Рудника и Термоелектране (РиТЕ) Гацко, рекао је да је то била њихова иницијатива, која је озбиљно прихваћена, те да слиједи потписивање меморандума о разумијевању.
“То ће бити велика ствар за Гацко и за цијелу РС. Међутим, по мени ту је најбитнија та оријентација ка личним улагањима, а не стратешким партнерима”, рекао је Миловић и додао да ће то бити ТЕ која ће бити у стоодстотном власништву РС.
Говорећи о стању залиха у РиТЕ Гацко, рекао је да је оно за сада задовољавајуће, те да нема прекида у раду ТЕ.
Међутим, из “Електропривреде РС” (ЕРС) нам нису много открили када је у питању финансирање овог пројекта, као ни сам концепт изградње.
“‘Електропривреда РС’ никада није одустала од изградње новог блока Термоелектране Гацко. То је опредјељење Владе РС и тај пројекат је ушао у стратешке документе развоја РС”, казали су у ЕРС.
Према њиховим ријечима, начин финансирања пројекта ће зависити од опредјељења Владе РС. Подсјетили су да су прелиминарни разговори вођени у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС с кинеском компанијом “Донгфанг Елецтриц”.

“Очекује се наставак преговора с овом компанијом, како би се сагледали сви аспекти могуће сарадње”, навели су из ЕРС и додали да ће концепт изградње бити утврђен након што се ураде потребна сагледавања једне и друге стране, те након што се ураде студије које би показале економску оправданост пројекта.
Подсјећамо да је Лианг Јонгбин, шеф Канцеларије кинеске компаније “Донгфанг Елецтриц” за централну и источну Европу, прошле седмице у Бањалуци уручио Петру Ђокићу, министру индустрије, енергетике и рударства РС, писмо намјере у вези са сарадњом у реализацији пројекта изградње новог блока ТЕ Гацко. Ђокић је тада рекао да је за РС веома важно да у реализацији овако значајних пројеката у електроенергетском систему има партнера који гарантује квалитетну и брзу изградњу термоелектране и који иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње термоелектране у Станарима.
“У овом тренутку постоји јак интерес и опредјељење Владе Републике Српске да се гради нова, модерна термоелектрана у Гацку, која ће, примјењујући највише европске стандарде у погледу емисије штетних гасова и енергетске ефикасности, знатно подићи обим произведене електричне енергије, допринијети економском развоју РС и отварању нових радних мјеста”, рекао је Ђокић. Том приликом Јонгбин је истакао спремност компаније да убрзано реализује овај пројекат, те посебно захвалио министру Ђокићу на указаном повјерењу.
У писму намјере, које је Ђокићу упутио предсједник компаније “Донгфанг” Вен Шуганг, између осталог се наводи да је за ову кинеску компанију веома важан развој енергетике у РС, укључујући и изградњу новог блока ТЕ Гацко. Иначе, пројекат градње термоелектране од 300 МW и модернизације рудника у Станарима, коју финансира компанија ЕФТ, износи око 600 милиона евра, односно око 1,2 милијарде КМ. Уколико се то улагање узме као параметар за могућу нову термоелектрану у Гацку, онда би се могло закључити да би вриједност инвестиције у херцеговачки басен могла износити око 1,5 милијарди марака.

Откупљен удио ЧЕЗ-а

Из ЕРС су казали да је арбитражни трибунал у септембру прошле године донио коначну арбитражну одлуку у арбитражном поступку који се водио у Бечу између тужиоца ЧЕЗ Праг и тужених МХ ЕРС – Матично предузеће Требиње и З.П. РиТЕ Гацко.
Арбитражни трибунал је одбио одштетни захтјев ЧЕЗ-а готово у цијелости (96,6%) и обавезао ЧЕЗ да исплати ЕРС и РиТЕ Гацко 310.000 евра на име трошкова арбитражног поступка.
Такође је обавезао ЕРС да преузме удио ЧЕЗ-а у НЕРС, по цијени од 2.039.522 евра, те да надокнади ЧЕЗ-у трошак курсних разлика у износу од 1.913.449 евра.
ЕРС је откупила удио ЧЕЗ-а у НЕРС, чиме је стекла право да несметано располаже резултатима истраживања, као и студијама које су сачињене за потребе развоја рудника и изградње термоелектране.

Извор: Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина