Гацко: Представљене слике настале на Четвртом међународном саборовању „Симеон Добрићевски“

Слике настале на на ЧЕТВРТОМ МЕЂУНАРОДНОМ ЛИКОВНОМ САБОРОВАЊУ „СИМЕОН ДОБРИЋЕВСКИ“, представљене су и гатачкој публици, у органицацији ЗК „Освит“ и Културног центра Гацко.

dragan batinic

На четвртом ликовном саборовању учествовало је двадесетак сликара и два вајара из земље и окружења.  Отварању изложбе присуствовали су сликари из Билеће и Гацка који су учесници саборовања. Изложбу је отворио академски сликар из Билеће, Драган Батинић.
„Култура је оно што нас спаја, издваја и препознаје. На четвртом саборовању настао је један богат и опсежан колорит радова. Сви сликари су на платно пренијели свој стил и идеје, али је код свих препознатљива идеја љубави како према стваралаштву тако и према животу уопште. Желимо да нас култура што више и што чешће сабира, оплемењује и продуховљује на добробит свих“ истакао је Батинић.
ljumo dva
 Сликар Јелена Глоговац Савић овај пут је била аутор поставке. Свака слика имала је своје мјесто, на необични ,изломљеним зидовима Градске галерије,што је још више допринијело утиску.Вече је отворио Дјечији црквени хор Гацко, пјевајући духовне пјесме.Гласови овим малишана допринијели су 
 томе, да овај амбијент буде још више употпуњен.  Поздравну ријеч упутила је гђа.Бољановић, директор Културног центра Гацко.
„Задовољство је у нашој галерији угостити учеснике четвртог ликовног саборовања ‘Симеон Добрићевски’ и на зидовима видјети оволики број сјајних радова. Ово је, најискреније се надам, почетак једне дивне, плодоносне и многокорисне сарадње која би требало да постане традиционална. И наш колектив организује ликовну колонију и радови настали на њој, који су тренутно изложени у Невесињу, биће презентовани Билећкој публици“ истакла је Бољановић.
boljanovic
 Миодраг Хрњез Љумо, председник Освита,у кратким цртама подсјетио је на пројекте који су реализовани и упознао публику са плановима у даљем раду друштва. Један од битнијих сегмената рада друштва је Ликовно саборовање које носи име једног од највећих духовника Херцеговине с краја двадесетог и почетка двадесет првог вијека.
Умјетници су истински амбасадори једне земље, једног краја и народа и велика је привилегија у малом мјесту угостити толики број великих умјетника чији радови остају у нашем граду,а они љепоту Билеће ивасколике Херцеговине преносе диљем овоземаљског шара. Траг који на пољу културе оставимо у простору и времену биће оно по чему ће нас у будућности препознавати“ истакао је Хрњез.
 kova

 Једна од учесница изложбе, сликарка Ковиљка Пејовић, како каже , више је него задовољна што Гачани имају прилику да уживају у дјелима насталим на саборовању које је прожето духом Св. Симеона.
„Ми, умјетници , поготово сликари, браћа и сестре смо по кисту и платну, и драго нам је што смо имали прилику представити радове у још једној Херцеговачкој општини. Представљајући своје слике, преносимо широј публици своја осјећања, давамо им дио себе. Надам се да ће ове слике имати прилику да буду представљене у осталим херцеговачким градовима, али и шире„.
 Извор :Слободна Херцеговина
Аутор:Дајана Алексић
фото:Филип Кундачина
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар