ЛИНТА СМИЈЕЊЕН: Невесињац Вујадиновић нови предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије

  • Српска напредна странка је донијела одлуку да народни посланик Миодраг Линта не буде више предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у новом сазиву Скупштине Србије.

Миодраг Линта и Милимир Вујадиновић (фото: Српско коло)

На конститутивној сједници (26. октобар) чланови Одбора су за новог Предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону изабрали народног посланика Милимира Вујадиновића из Посланичке групе „Александар Вучић – за нашу дjецу“, док је на његов приједлог за замјеника предсједника изабрана народна посланица Јустина Пупин Кошћал, из посланичке групе Социјалистичка партија Србије.

Милимир Вујадиновић поријеклом је из Невесиња, а на посљедњим парламентарним изборима у Србији по други пут изабран за народног посланика.Прва редовна сједница Одбора би требало да буде заказана ускоро, а тада ће детаљно размотрити планове рада за наредни период.

Пред њима је, како је Вујадиновић, доста тежак задатак јер је Одбор препознат, како у бившим југословенским републикама, тако и широм свијета.

Наглашава да ће се трудити да досадашњи рад Одбора, који је водио Миодраг Линта, подигне на виши ниво и тиме оставе још тежи задатак онима који ће доћи послије њих.

Линта ће и даље бити један од чланова Одбора за дијаспору и Србе у региону.

У саопштењу Савеза Срба из региона истиче се да ће се Линта и даље безкомпромисно и посвећено борити да се оснују нове државне институције (Министартсво за Србе у региону и Канцеларија за помоћ осумњиченим и оптуженим Србима за ратне злочине…); да се ријеши стамбено питање свих протјераних Срба; да се крајишким борцима призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању и још неколико питања из ове области; да се покрене спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији “Приватна својина и стечена права” у коме јасно стоји да ће свим правним субјектима и грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама биће проглашени ништавним; да се пружа свакодневна помоћ и заштита Србима који живе у окружењу; да се обезбеди бесплатна стручна и правна помоћ и финансијска подршка Србима који се осумњичени, оптужени и осуђени за ратне злочине од стране правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини; да Тужилаштво за ратне злочине Србије коначно почне да процесуира ратне злочине против Срба; да се јаче инсистира на рјешавању питања несталих Срба; да се оснује Меморијални центар српских жртава геноцида НДХ; да се оснује Меморијални центар српских жртава деведесетих година прошлог вијека, да се покрене борба за истину о карактеру ратова крајем 20 вијека и о српском страдању и др.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар