Миодраг Линта нови предсjедник Одбора за дијаспору и Србе у региону

  • „Захваљујем се на доброј сарадњи досадашњем председнику Ивану Костићу“, рекао је Линта и поручио да је Одбору потребна нова енергија и нове идеје, како би што успешније наставили рад у наредном периоду.

За заменицу председника Одбора изабрана је посланица Социјалистичке партије Србије (СПС) Мирјана Драгаш.

Посланик СНС Александар Марковић који је предложио смењивање Костића, рекао је да су имали добру сарадња и коректан однос и да ће због тога „пропустити прилику да образложи свој предлог“.

Миодраг Линта, који је преузео функцију председника, рекао је да није у питању „политичка егзекуција“, већ да је „нормално“ да се после две године од конституисања Одбора, анализира рад и да се покуша „новом енергијом радити још јаче и боље“.

Линта је на седници Одбора рекао да право гласа на изборима заказаним за 7. октобар имају Срби са важећом личном картом БиХ, али и они који су били уписани у бирачки списак 1991. године, те напоменуо да они који се региструју на време могу гласати у амбасадама БиХ или поштом.

Линта је рекао да је добро познато да водеће бошњачке странке заступају многе неприхватљиве тезе за српски народ, од тога „да је Србија одговорна за агресију на БиХ, па до непризнавања Дана Републике Српске“, те нагласио да су избори прилика да буду изабрани легитимни представници српског народа.

Линта је навео да, према резултатима избора од 2014. године, у 10 скупштина кантона у ФБиХ има само 13 српских посланика.

– Од 13 посланика, само три су са листа странака чије је седиште у Републици Српској, а осталих десет су са листа партија чије седиште је у Сарајеву – рекао је Линта.

Он је предложио да српске странке направе заједнички план и листу за предстојеће изборе.

АГ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар