Слободна Херцеговина » ЗАВРШЕН КОНКУРС УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ: Србима у Мостару 1,35 милиона динара

ЗАВРШЕН КОНКУРС УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ: Србима у Мостару 1,35 милиона динара

 • Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону издвојиће 1,5 милиона динара  пројекте српских организација из долине Неретве (Мостар  и Чапљина), док ће пројекти у осталим херцеговачким општинама бити подржани са укупно 1,9 милиона динара.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донијела је одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је суфинансирање за укупно 232 пројекта у укупном износу од 46 милиона динара.

Посебан разлог за задовољство имају Срби из долине Неретве који су за пет пројеката добили подршку вриједну 1,5 милиона динара.

 • СПЦО Мостар –  Школа српског језика, историје и културе – 200.000
 • СПКД “Просвјета” ГО Мостар – Просвјетина школа српског језика, историје и културе – 300.000
 • СПКУД “Гусле” Мостар – 101. Шантићеве вечери поезије у Мостару –  350.000
 • СПКД “Просвјета”, Мостар – Шантићев фестивал деце песника – 350.000
 • Координација Срба Мостар  – Израда социјалне карте становника српске националности на подручју града Мостара, пружање бесплатне правне помоћи те помоћ организовању српског народ у Мостару – 150.000
 • СПЦО Чапљина – Божићни концерт у Чапљини – 150.000

 

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржала је са 1,9 милиона динара пројекте и у другим херцеговачким општинама.

 • Фестивал медитеранског и европског филма –  “8. Требиње филм фестивал” – 650.000
 • СПКД “Просвјета”, Гацко  – “Осам вијекова светославља у Херцеговини” – 250.000
 • Завичајни клуб “Освит”  – 3. Билећки међународни маратон – 200.000
 • КУД “Зеленгора” Гацко –  “Концепт традиционалних игара у Гацку” – 250.000
 • Међународна умјетничка колонија “Ластва” Требиње – Међународна умјетничка колонија “Ластва” – 400.000
 • Удружење “Културни центар Билеће” – Фестивал за младе Липа фест 10 – 150.000

Oдлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону можете погледати овдје.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
 1. Ортијеш Reply

  У Мостару данас живи 500 Срба. Кад би могао отац Радивоје би себе клонирао још 500 пута и отворио још 15 удружења грађана и све то контролисао. Мостар има 500 Срба, а једино је мјесто које има двије “Просвјете”. Расклолник који је пун приче о јединству и саборности. И чим је стигло рјешење за овај конкурс кренуо је у ново утјеривање новца за гробље које пропада, а које је у надлежности СПЦ. Херцеговци у Србији му добро дођу само онда кад треба узети паре, а у Мостару брани лик и идјело Алојзија Степинца и то све осуђујући оне претке који су морали да обуку аустроугарску униформу, а да не помињемо што је у исти кош са Степинцем ставио ђенерала Михаиловића. Да би поправио лошу медијску слику о себи нашао је неколико послушника и са више портала пере своју срамну биографију трговца имена Алексе Шантића. Срамота!

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина