ТРЕЋА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ: Херцеговци из Србије поднели предлог текста Декларације о геноциду НДХ над српским народом

  • Одбор за дијаспору и Србе у региону одржао је седницу, 6. октобра, са једном тачком дневног реда – Заштита културе сећања на српске жртве геноцида и жртве Холокауста.

a3

Седницу је отворио председник Одбора мр Иван Костић који је истакао да та седница представља историјски дан за Дом Народне скупштине , јер ће се говорити о страдањима Срба који су током током 20. века били предмет систематског уништења.

„Задатак свих надлежних институција мора бити да у спољној и унутрашњој политици промовише стратегију превенције геноцида, кроз образовање, медије и културне пројекте, као и кроз законске иницијативе које треба да буду покренуте у Народној скупштини“, нагласио је Костић.

Присутне је поздравио потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић рекавши да је неопходно да сви дају свој допринос у спречавању прекрајања историјских чињеница о жртвама Другог светског рата, јер би то, како је истако представљало нови злочин. Арсић је поздравио иницијативу да се заштити култура сећања на жртве геноцида и Холокауста.

У име Владе Републике Србије скупу се обратио Владимир Божовић, саветник председника Владе за регионалну сарадњу и односе са верским заједницама. Он је нагласио да влада активно учествује у заштити културе и сећања на жртве Холокауста и најавио отварање Државног меморијалног комплекса, који би био место на коме би, приликом посета нашој земљи,страни државници полагали венце и одавали пошту свим жртвама палим за слободу отаџбине. Он је тако истакао важност усвајања Предлога декларације о почињеним злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

Заменик председника Одбора Миодраг Линта подржао је иницијативу владе за отварање Државног меморијалног комплекса , и истакао неопходност пописа жртава ратова током 20.века.

У уводном обраћању генерални секретар председника Републике Србије Недељко Тењевић, рекао је да је председник Томислав Николић својом посетом Папи Фрањи у Ватикану спречио канонизацију Алојза Степинца и да сви који се боре против заборава жртви геноцида и Холокауста имају пуну подршку председника. Присутнима су се обратили и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и проф. др Гидиона Грајфа, главни историчар Института за Холокауст Шем Олам из Израела, а у наставку седнице приказан је филм „Истина о Јасеновцу“.

r-11

Председник Одбора најавио је да ће на једној од наредних седница бити размотрена питања која се односе на :

– Декларацију о почињеним злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима,
– Увођењу дана сећања на страдање Срба,
– Увођење симбола који ће подсећати на страдање Срба,
– Успостављање Меморијалног центра.

h01

Народни посланик, рођени Невесињац Мимлимир Вујадиновић са Миленком Јахуром, Светозаром Црногорцем и Бором Вукајловићем

Седници су присуствовале многобројне високе званице, представници верске и академске заједнице, дипломатског кора и невладиног сектора.

sveto

Светозар Црногорац, предао предлог текста Декларације

zarko

ТРЕБИЊЦИ У СКУПШТИНИ: председник Удружења „Јован Дучић“ Жарко Ј. Ратковић и секретар Миливоје Рупић

Председник СНД Пребиловци Миленко Јахура је пре неколико месеци сачинио текст предлога Декларације о геноциду који је коригован и допуњаван од стране осталих херцеговачких удружења да би прије пар дана Светозар Црногорац у име Координационог одбора херцеговачких удружења овај документ упутио Скупштини Србије.

Текст предлога херцеговачких удружења о Декларацији о геноциду у Јасеновцу прочитајте овде.

Извор: Слободна Херцеговина

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар