СРПСКИ ГЛАС ЈЕРМЕНИЈИ – Твоја праведна борба јесте и наша! (ВИДЕО)

  •  Јерменијо, чуј и овај глас! Србија те најбоље разуме и чује!

Као да су сви окупљени на платоу Храма Светог Саве у Београду данас поновљали ове реченице! Њихова лица била су уједињена у искреној подршци јерменском народу и његовој тежњи за одбрану историјске баштине и народа.

Иако је од првих дана обновљеног рата на Арцаху (Нагорно Карабаху) српска подршка неупитна и већински наклоњена Јерменији, Београд више није могао да ћути! На предлог и у организацији грађана др Луке Јоксимовића-Барбата и Ануш Балајан из Београда данас је одржан скуп подршке јерменском народу Арцаха (Нагорно Карабаха) испред Храма Светог Саве.

Скуп је започео интонирањем српске свечане песме „Востани Сербије“, а за коју је на речи Доситеја Обрадовића музику написао уважени српски композитор јерменског порекла Варткес Баронијан. Запаљене свеће и минут ћутања прислужени су за погинуле јерменске војнике и цивиле у рату за слободни јерменски Арцах (Нагорно Карабах). Молитвом „Оче наш“, на српском и јерменском језику, сви учесници су се опоменули вером у Господа и Његово обећање да нема више потврде љубави од живота положеног за ближње и Отаџбину.

Потом су се присутнима обратили др Лука Јоксимовић-Барбат, Милорад Ђошић, пуковник у пензији и председник Српског културног клуба „Ћирилица“, проф. др Божидар Митровић и др Радомир Батуран, појединачно упутивши чврсту подршку јерменском народу уз подсећања на историјске и пријатељске везе Срба и Јермена.

Јерменска песникиња Ануш Балајан говорила је песму „Арцах“ Алберта Мушехјана, а у свом препеву на српски језик.

Пеђа Мијановић, студент богословских наука у Јеревану, упутио је подршку својим професорима и пријатељима у Јерменији на српском и јерменском језику.

И ја сам добио изузетну част да будем део овог дивног и достојанственог скупа, те да се обратим великом јерменском народу, а због исказаног поштовања и пријатељске љубави према Јерменији у објављеним текстовима о српско-јерменском заједништву на порталу Слободна Херцеговина.
Подсетио сам због чега је нама Србима одиста важно и похвално бити јерменски пријатељи, те да бранећи истину, достојанство и слободу ми бранимо себе, Храм Светог Саве, Косово и Метохију! Испред највећег српског православног храма на свету позвао сам се на Светог Саву, кога су преци данашњих Јермена угостили у њиховој древној земљи пре више од осам векова. Ми ово гостопримство желимо памтити и поштовати!
Програм је успешно водио др Лука Јоксимовић-Барбат.
На крају је јавности упућено заједничко обраћање учесника овог скупа, као писма пријатељства јерменском народу, а које преносимо у целини.

СРПСКИ ГЛАС ЈЕРМЕНИЈИ

Српски народ, над којим су само у 20. веку извршена три геноцида, најбоље осећа и разуме јерменску страдалну прошлост, немирну садашњост и неизвесну будућност. Ми памтимо, а ново време безличности и бесправља не воли оне који чувају живо искуство!
Историја није политика, пријатељство није интерес, то јест зајам уз камату – историја је потврда у времену, а пријатељство завет на светињи! То нам је предао Свети Сава – то и после осам векова памтимо и следимо!
Ми овде окупљени, Јермени и пријатељи јерменског народа у Србији, из древног и храброг Београда, испред Храма Светог Саве Српског, поручујемо јерменском народу да га истински подржавамо у његовој праведној борби за слободу, народно јединство и одбрану свете јерменске земље! Ми памтимо Вашу жртву за одбрану српског Косова и Метохије у међународним установама!
Храброст и слога чувају истину, достојанство брани живот! Останите достојанствени на земљи коју наследисте од предака, останите праведни у законима које освештасте славом!
Имаће Вас ко следити! Праведни свет у Вас гледа!
ГОРАН ЛУЧИЋ


ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: СРПСКИ ГЛАС ЈЕРМЕНИЈИ – Твоја праведна борба јесте и наша!

Оставите коментар