Критикују Колинду јер је уконила Брозову бисту : “Да није било Тита, не би било Хрватске”

  • Одлука хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да се из председничких двора на Пантовчаку уклони биста Јосипа Броза Тита изазвала је велику пажњу медија.

jozo

Извор: РТС

У ауторском тексту за загребачки недељник Глобус под насловом “Да није било Тита, не би било Хрватске” Велимир Висковић, књижевни критичар и уредник Енциклопедије Крлежијане први пут је изнео сећања на разговоре са Фрањом Туђманом осамдесетих година. Ево како Висковић описује шта му је Туђман рекао о Титу: “Немојте подцјењивати Тита, он је стари Коминтернин ученик, а Коминтерна никад није прихваћала версајску, унитарну Југославију. Осим тога, он је увијек био брана према великосрпским утјецајима. Није никад допустио да те силнице у социјалистичкој Југославији превладају. Он је заустављао и тенденције минимализирања хрватског доприноса НОБ-у, што је био јасан великосрпски концепт како би се Хрвате оптужило за гријех усташтва. Био је и против напухивања бројки о јасеновачким жртвама, јер је то био начин како да се Хрвате присили на признање кривице и испаштање у заједничкој држави. Да, није било његове антифашистичке борбе, Југославија би била обновљена као монархија с јаким прочетничким елементима, јер би четници и Избјегличка влада они били прихваћени као дио савезничке коалиције, а Хрвати би били потчињени као нацистички колаборационисти! Осим тога, Тито је припојио Ријеку и Истру Хрватској! Одупријевши се Стаљину, Тито је израстао у државника којега је прихватио цијели свијет, чије се мишљење свуда уважавало. Уза све, мислим да Тито, иако је био на челу Југославије, никад није заборавио да је Хрват подријетлом.”
Тито са Туђманом у време када је био директор хрватског Института за историју радничког покрета
Текст у Глобусу илустрован је и интервјуом из 1999. године у коме је хрватски председник Туђман, између осталог, рекао:
“Да није било антифашистичког покрета и Тита, који је познат и цијењен у несврстаном свијету, не бисмо имали Хрватске.”

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар