Удружење Требињаца: Момо Капор заслужује не само улицу у Београду него и бисту

  • Удружење Требињаца „Јован Дучић“  у Београду сматра да Момо Капор треба да добије улицу у Београду и то не било гдје, али и бисту на Калемегдану поред својих земљака Дучића и Шантића

momo

Момчило Капор, кога од милости зовемо Момо, тај дични Херцеговац; иако је по рођењу Сарајлија, својим умјетничким стваралаштвом; а бавио се подједнако и са књижевношћу и са сликарством, заузима у српској култури и духовности уопште оно мјесто гдје столују неумрли.
Његовим физичким одласком са овога свијета, као да је отишао и посљедњи боем у најпозитивнијем смислу те ријечи.
Херцеговина, тај расадник угледних људи, сврстава га међу бољима у најбоље.
Па ипак иако је био грађанин свијетам себе је сматрао Београђанином, а то најбоље зна књига: „011“ и сплав на ријеци Сави – тамо ггде се грли са Дунавом, а ту је најчешће боравио – када би са пером и кичицом уљепшавао овај свијет.
Анкете су такође показале да је био најомиљенији књижевник и најчитанији на овим просторима.
Његови графички цртежи и вињете украшавају разне књиге других аутора, а налазе се и на зидовима многих домова његових пријатеља.

Kapor - Slobodna Hercegovina

Опростите нам што Вам пишемо о ономе што је и вама познато. Жеља нам је да и сами увидите колико би било пожељно да једна улица у његовом граду Београду понесе његово име и то не само ради ега, већ прије свега ради народа коме он са поносом припада.
Опште је мишљење је Момо Капор својим огромним доприносом српској култури заслужује улицу и то не било гдје, као и бисту поред Дучића и Шантића. Можда ћете помислити да смо пристрасни, али за оне који добро познају његово умјетничко дјело ту нема никаквог двоумљења.
Изражавамо захвалност на разумијевању!

Председник Удружења
Жарко Ј. Ратковић 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Miodrag Dunđerović Reply

    Hvala braći Trebinjcima na podršci podizanju spomenika Momu Kaporu.
    Tu akciju već uveliko vodi Zavičajni klub Bilećana u Beogradu.
    Tražimo da se podigne spomenik Momu i u Beogradu i u Bileći, gde jedna ulica već nosi njegovo ime.

    Pozdrav u ime Zavičajnog Kluba Bilećana u Beogradu!

Оставите коментар