САВЕЗ СРПСКИХ ГУСЛАРА: Да није било СПЦ не би било ни Црне Горе

  • Савез српских гуслара упутио је писмо подршке Митрополији Црногорско Приморској које преносимо у цјелости

Српски гуслари уочи 41. Савезног фестивала одржаном у Рашкој (ФОТО: РАДОВАН ПЕКОВИЋ)

Савез српских гуслара као кровна организација свих гуслара који се осјећају по припадности Срби,  тежи ка свеопштем јединству са нашом мајком Српском православном црквом и овом приликом, диже свој глас против велике неправде, оличене у доношењу Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, којим се Српској православној цркви у Црној Гори, одузима вјековно право располагања над духовним објектима, црквама и манастирима и захтијева некаква регистрација код државних институција, чиме се под формом демократије, на најгрубљи начин крше права и слободе свих вјерника који осјећају припадност нашој Светој српској православној цркви.

Српска православна црква је заједно, са вјерујућим народом створила државу Црну Гору и увијек била на бранику драве и народа од наших вјековних непријатеља. Она је и данас у овим тешким и смутним временима, у држави Црној Гори, једино уточиште и прибјежиште свима онима који се осјећају Србима и заједно страда са својим српским народом, молећи се Господу да уразуми оне безумнике, који би да нам отму, оно што су наши ђедови и очеви, својом борбом и крвљу омеђили, и сачували будућим покољењима.

Овим поводом позивамо све институције у Србији, Црној Гори, Републици Српској и дијаспори, које осјећају припадност Српској православној цркви, да осуде покушаје оних, који хоће на незаконит и безбожнички начин да у Црној Гори отму Српском народу, право на слободу и вјероисповијест, отимањем наших светиња и предају истих у посјед атеиста и расколника, чиме се настоји увођење новог начина располагања над црквеном имовином, то јест, будуће трговине са нашом црквом и Православљем.

Као и наша мајка Српска православна црква, тако и ми српски гуслари, позивамо све учеснике бројних протеста у Црнј Гори, на миран и достојанствен протест, све док то буде могуће, јер само јединствени и сложни можемо одбранити своје име и постојање. То нам је у овим смутним временима итекако потребно, јер онај владар из сјенке, (а и овај међу нама), желе да нас не само физички, већ и духовно поробе, како би служили туђим интересима. Са тим се српске гусле и гуслари никада нијесу могли сложити, већ су и у најтежим временима пјевале о слободи (физичкој и духовној); народни дух кријепиле и позивале на отпор према сваком непријатељу Српства.

На крају желим да додам да Савез српских гуслара остаје јединствен и на позицији одбране Српске православне цркве, Српства и традиције, од свих оних који би жељели да мијењају токове историје и прикажу стање историјских чињеница, онако како би њима одговарало, зарад личних циљева и интереса. Ми, српски гуслари то им никада нећемо дозволити, јер је наш највећи циљ поред опстанка српског народа у Црној Гори, очување традиције и епског пјевања уз гусле.

Београд 1.јануар 2020. љета господњег.

                                                       Предсједник Савеза српских гуслара
                                                                          Народни гуслар
                                                                            Славко Јекнић

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар