КАНАДА: ДИЈАСПОРА НЕЋЕ ГЛАСАТИ НА РЕФЕРЕНДУМУ 16. ЈАНУАРА

  • Поводом референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022.године, Срби из Торонта који су се пријавили за гласање обавештени су од стране конзулата да неће моћи да гласају. То је саопштила и наша амбасада у Отави којој се, такође, пријавио недовољан број Срба из провинција: Алберта, Квебек, Бритиш Колумбија, Нова Скошија, Јукон…

 

Пише: Марина Булатовић
новинар из Торонта


Иако је Торонто, поред Беча и Чикага, једна од три „престонице“ српске дијаспоре, поново и овог пута, неће имати бирачко место за гласање.

За упис у бирачки списак у Торонту, незванично сазнајемо, пријавило се само 28 наших грађана, док је за отварање гласачког места потребно испунити Законски минимум од најмање 100 гласача. Ироније ради, овде живи једна од највећих српских заједница на тлу Канаде, чак трећина од укупног броја српских досељеника. Према статистичким подацима Срба у Торонту и околини има између 60 и 100 хиљада.

Наши грађани који живе у Канади могли су да се пријаве за гласање најкасније до 24.12.2021 у 18:00 по локалном времену. Требали су да попуне формулар (захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству) и пошаљу скенирани документ (важећу личну карту или пасош) на е-мејл адресу конзулата или амбасаде.

Намећу се питања да ли је неопходно да се гласачка процедура додатно компликује наведеном папирологијом, да ли је сваки глас важан, па тако и глас 28 грађана Торонта? Да ли су запослени у конзулатима баш толико заузети да не могу омогућити гласање било ком броју пријављених гласача и да ли се Законски минимум од најмање 100 хитно треба изменити? Који Закон то прописује? Зашто је аутору овог текста, једној од 28 грађана која се пријавила конзулату у Торонту са жељом да гласа на референдуму – то ускраћено?

А као најболније питање од свих: где су „нестали“ тих 60 до 100 хиљада Срба који живе у Торонту и умеју у разним приликама Отаџбину (само) да критикују? „Чујте Срби! Чувајте се себе“ рекао је Арчибалд Рајс, али су његову књигу, Срби у туђини одавно заборавили или је никада нису ни прочитали.

Бројне угледне личности (професори, новинари, архитекте, адвокати, писци…) из матице су апеловали: „Уставним променама не приступа се у условима окупације Косова и Метохије, као ни у условима нестабилности која је опхрвала Србију. Пред нама је још један изазов, нова битка. Борба за Србију, за устав, правду, ред и поредак. Устав РС данас је једини гарант стабилности и целовитости државе…“

Како ми је ускраћена могућност да гласам 16. јануар 2022. јер је недостајало да се пријави „још само 72 Србина“ – на овај начин делимично испуњавам своју грађанску дужност и у мислима заокружујем „НЕ“.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар