КАНАДА: ЦРНИ, (НЕ)ДЕМОКРАТСКИ ОКТОБАРСКИ ДАНИ ТЕКУ…

  • Канадски премијер Џастин Трудо расписао је превремене изборе за 20. септембар, што је две године пре рока. Либерална странка премијера Трудоа добила је тесну изборну трку, али није успела да освоји апсолутну већину у националном парламенту.

Градић Бетани, септембар,2021. године (Фото: Марина Булатовић)

Пише: Марина Булатовић

Након победе, Трудо је најавио боље дане за Канаду, а већ 6. октобра 2021. објавио је нове КОВИД мере, а бројне приватне компаније су, баш истог дана, своје запослене обавестиле, путем мејла, да уколико се не вакцинишу до 31.12. 2021. остају без посла. Запослени неће моћи да раде ни онлајн, јер се вирус КОВИД-19 изгледа преноси преко интернета и на даљину.

Нове мере Трудоа (укратко) гласе овако: *Од 30. октобра 2021. сви путници старији од 12 година који путују авионом, бродом или возом морају бити у потпуности вакцинисани пре укрцавања; без разлике да ли су се упутили на домаћу или интернационалну дестинацију.*

„Демократија, то смо одмах, пре 30 година када смо се у Канаду доселили, схватили да на Западу не постоји. Либерали побеђују у великим градовима, а Конзервативци у малим и у руралним срединама. За сада, више народа живи у градовима… тим пре што је Трудо примио бројне избеглице које ‘у знак захвалности’ гласају за њега и Либерале“ – кажу наши људи који овде живе деценијама.

Тог дана, када је Трудо објавио нове мере, у Канади која броји преко 38 милиона становника било је укупно 41.636 оболелих од КОВИД-19, тј. позитивних, а у процентима то је износило 0,11%. А пријављено је 3.722 новооболелих од КОВИД-19 што би у процентима било 0,01% укупне популације.

На званичним државним интернет страницама Канаде (у виртуелном свету) пише да су „одобрили и признају“ четири вакцине: Модерна, Фајзер, Џонсон & Џонсон и АстраЗенека. Али у стварном животу могуће је примити искључиво Модерну или Фајзера, док је држава милионске дозе Џонсон & Џонсон и АстраЗенека поклонила сиромашним земљама као што су: Јамајка, Барбадос, Еквадор, Перу, Сент Винсент/Гренадини и Тринидад/Тобаго. Успут, поклоњене вакцине, добиле су јако лош публицитет у самој Канади јер, руку на срце, коме се исплати Џонсон & Џонсон која се даје у само једној дози – док  трећа, „бустер“ доза Фајзера увелико ‘хара’ Планетом.

На светском тржишту се налази неколико различитих типова вакцина против корона вируса: Месинџер РНК/мРНК (Модерна и Фајзер); Векторске (Спутник В, Џонсон & Џонсон и АстраЗенека) и Кинеска заснована на традиционалној технологији која користи умртвљени вирус.

Како је Трудо у својој предизборној кампањи поделио и етикетирао становнике Канаде, без много такта и дипломатске мудрости, у две категорије на „вакцинисане“ и на „антиваксерску руљу“, потпуно игноришући – мислеће, верујуће и оне који се залажу за право на избор.

„За огромну већину људи, правила су врло једноставна: да бисте путовали, морате се вакцинисати“ – рекао је Трудо када је најавио боље дане за становнике Канаде. Реч „МОРАТЕ“ – најбоље говори о њему, Либералима, демократији и људским правима у овој земљи. Такође је нејасно на коју то „огромну већину људи“ мисли када је изборну трку тесно добио. Тачније, 2021. добио је најнижи проценат на националном нивоу по броју гласача за владајућу странку у историји Канаде.

Укратко: становници Канаде су приморани да приме искључиво „модерне“ и недовољно испитане Месинџер РНК (мРНК) вакцине и то закључно са 30.октобром 2021. Уколико то не ураде неће моћи да посете родбину или пријатеље који станују у некој другој провинцији или територији, али ни да се одмарају у иностраним туристичким центрима.

Поставља се питање шта у датим околностима могу да ураде Канађани емигранти који имају двојно држављанство и чија је родна земља: Кина, Индија, Бангладеш, Србија, Босна, Италија, Ирска, Француска… а који су и већинско становништво земље. Овде се само 32.3% изјашњавају као Канађани, а 4.4% као староседеоци (одавно смештени по резерватима).

И на крају: многи ће, уколико се не повинују, изгубити посао!

Радње за продају алкохолних пића LCBО ту није било несташица за време Ковид пандемије (Фото: Марина Булатовић)

Обруч се стеже, а сат немилосрдно откуцава према 30. октобру…

Истине ради, треба рећи, да од почетка пандемије сваки Канађанин који је остварио у претходној 2019. минимални годишњи приход од 5.000 долара (социјално угрожена категорија), имао је право на помоћ од државе у износу од око 2.200 долара месечно, умањено за 10% пореза. Пре извесног времена тај износ је смањен на око 1.300 долара месечно, умањено за 10% пореза. Али 23. октобра 2021. ова помоћ се званично укида.

Како се укидање помоћи, социјално угроженом становништву, поклапа (прецизно скоро као швајцарски сат) са датумом када сви морају да буду вакцинисани јасно је да ово није медицинска тема (а ни брига за човека), већ политичка агенда владајућих кругова који се хвале да Канада има једну од највећих стопа вакцинације против короне у свету.

Наравно, овај ‘сјајан’ резултат остварен је путем бројних принуда и уцена, а изборна победа извојевана је тако што је на ‘социјални мир’ потрошено невероватних 37 милијарди долара, да би по завршетку избора ова помоћ суспендована.

Уколико се питате шта Канађани раде овог октобра, после саопштених нових мера, одговор је следећи: у парку поред Парламента Онтарија у Торонту  сваке суботе у 12 сати окупи се од 200 до 2.000 демонстраната против обавезне вакцинације – и то је то.

Они скоро да не показују никакав став према најављеној присилној вакцинацији, ни став због ограничења кретања који ће Канаду претворити у својеврстан логор за невакцинисане – они се увелико: инфантилно и помало тужно, припремају за прославу Ноћи вештица (Halloween) која се традиционално обележава 31. октобра када ми у матици и расејању славимо Св. Луку.

Намеће се питање који је разлог овакве незаинтересованости за сопствени живот, али и будућност своје деце – јер када вам једном укину слободу мишљења и право на избор – на том таласу ће ‘јахати’ и они који после Трудоа дођу.

Да ли одговор лежи у томе што је долар врховно божанство на Западу; да ли је у питању атеизам који овде суверено влада; бескрајна вера у власт која се граничи са вером у Деда Мраза; вера у медије који им свакодневно сервирају лажи попут ове: „Руси хрле у Србију да би се вакцинисали западним вакцинама“ (алузија на Фајзер).

Можда је у питању страх од драконски високих казни уколико се не повинују правилима (као што је било: ако седиш на клупи у парку или играш кошарку или тенис – казна је 100.000 долара); страх од губитка посла; или је у питању обична лењост да се мисли властитом главом и тако преузме одговорност. Можда је лакше веровати ‘струци’ која је нажалост често корумпирана од стране фармацеутске индустрије.

Било како било, црни (не)демократски октобарски дани увелико теку… ка логору за невакцинисане.

Док су широм Планете протести у пуном јеку – у Аустралији, Француској, Италији, Аустрији, Грчкој, Словенији… а Аустрија је званично на своју листу „одобрених и признатих“ вакцина ставила и Кинеске.

Јелвертон, септембар 2021.године (Фото: Марина Булатовић)

МУКЕ ПО ТРУДОУ У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ

На Трудоа су 7. септембра 2021. током предизборне кампање бачени каменчићи у Лондону (Онтарио), где се он суочио са огорченим неистомишљеницима.

Лидер Либерала је рекао да су му неки каменчићи можда погодили раме, али да се неће поклонити захтевима оних које је назвао „руљом која је против вакцина“ или „антиваксерском руљом“. Људи из гомиле су га гласно псовали!

Пре тога, у граду Болтону (Онтарио), његова посета је отказана због великог броја протестаната који су се ту окупили.

Шта о Трудоу мисле Канадски фармери можда најбоље говоре фотографије које овај текст илуструју, а на којима пише: „Сачувајте Канаду – реците НЕ Трудоу“ или „Не више закључавања!

У Longosu можете купити 1 паковање брашна (Фото: Марина Булатовић)

ТРУДО: КОВИД-19 И ДРУГЕ КРИЗЕ

На самом почетку пандемије поред несташица маски, рукавица, алкохолног гела за руке и многих других ствари, у Канади је била несташица, а потом и ограничење куповине брашна и јаја – могло се купити само по 1 паковање.

Радње за продају алкохолних пића (ЛЦБО), али и продавнице пива и канабиса (марихуане) проглашене су за ‘есенцијални бизнис’ и ту није било несташица. Представник здравствене организације, Др Ајлин де Вила из Торонта, рекла је да са жаљењем признају да су многи Канађани зависници од алкохола и да зато те радње морају остати отворене.

Крајем маја 2020. Канадска војска открила је катастрофално стање у старачким домовима. Војници који су помагали, у домовима за старе, у јеку пандемије, видели су да особље оставља пацијенте у прљавим пеленама, игнорише позиве у помоћ и користи нестерилизирану опрему.

Саопштили су да је стање у покрајинама Онтарију и Квебеку, где је притекло у помоћ око 1.400 војника, посебно тешко, и да је у домовима за старе умрло око 80% свих преминулих од коронавируса у Канади у том периоду.

У извештају који је објавио канадски јавни сервис Си-Би-Ес њуз, штићеници домова су малтретирани, практично дрогирани лековима и остављани сатима и данима у запрљаној постељини. На дневном брифингу за медије, канадски премијер Џастин Трудо, тим поводом је рекао да је „тужан, шокиран, разочаран и љут“ због онога што је чуо. „То је дубоко узнемирујуће“ – рекао је он.

У спољној политици он је предводио неуспешне кандидатуре Канаде за привремено чланство у Савету безбедности Уједињених нација.

Крајем маја  2021. појавио се нови скандал: пронађени су остаци тела 215 деце на месту бивше школе за Индијанце у Канади. Извештај је документовао физичко злостављање, силовање, изгладњавање и друга зверства која су претрпела многа од 150.000 Индијанске деце.

Премијер Џастин Трудо је изјавио да најновије откриће, остатака тела деце, представља „болну успомену“ на „срамотно поглавље“ у историји Канаде. Међутим, да се то догодило у некој другој земљи (нарочито Балканској) сигурно би то назвао „геноцидом“.

А историја, учитељица живота, показаће да ли ће се и период његове владавине назвати „срамотно поглавље“ у историји Канаде.

Казне и до 100.000 долара у време пандемије (Фото: Марина Булатовић)

СЕПТЕМБАРСКА „ДИСЦИПЛИНА КИЧМЕ“

Из Београда, почетком септембра 2021, вратила сам се у Канаду и са собом понела Негативан ПЦР тест Института Батут. Чим сам слетела на аеродром Пирсон урадили су ми други ПЦР тест који је такође био Негативан, а резултат ми је достављен на мејл.

Потом сам код куће, осмог дана, морала да се само-тестирам по трећи пут и то преко видео линка у ‘присуству’ представника државе. Стигао је и тај резултат – Негативан. Али прописани карантин, и поред три негативна ПЦР теста, важио је пуних 14 дана.

Да сам прекршила једно од наведених правила Канаде – платила бих казну до 750.000 долара или бих отишла у затвор на 6 месеци.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар