ЈУБИЛЕЈ: Без постојања СНД „Пребиловци“ многе истине остале би прећутане

  • Чини се да деценија и није превелики период, али када погледате резултате СНД Пребиловаца које предводи предсједник Миленко Јахура, ово је великих десет година. Редакција СХ уз најбоље жеље у даљем раду од срца честита овом друштву значајан јубилеј  

Српско национално друштво Пребиловци, удружење Срба из Доње Херцеговине, потомака и поштовалаца српских жртава са овог подручја убијених у геноциду НДХ, основано је у 19.марта 2006.године на Оснивачкој скупштини у Београду, када је усвојен и Статут удружења. Оснивачи Друштва су: Павле Булут, Миленко Јахура, Милорад Ђ. Екмечић, Јовица Влачић, Радослав Булут, Гордан Екмечић, Илија Зуровац, Милан Бекан, Миодраг Ружић, Миро Чаваљуга, +Драган Михић и + Ђоко Комад. За предсједника Скупштине друштва изабран је Павле Булут, за предсједника Извршног одбора Илија Зуровац, а за потпредсједника Миленко Јахура. Друштво је уписано у регистар удружења код Министараства за људска и мањинска права Републике Србије 30. марта 2006. године.

snd prebilovci
Прва редовна Скупштина СНД Пребиловци је одржана је 20. маја исте године у сали београдске општине Вождовац. Скуп је надахнутим говором поздравио Епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије.
Због потребе усклађивања са законским промјенама, четврта редовна скупштина Друштва је 19. марта 2011, усвојила нови Статут, на основу кога је пререгистровано у Агенцији за привредне регистре Републике Србије.

snd prebilovci 01

Друштво има карактер завичајног, меморијалног и националног удружења. Функција предсједника Скупштине је изостављена из Статута, а умјесто Извршног одбора као извршни орган је дефинисан Управни одбор, за чијег је предсједника изабран је Миленко Јахура, за потпредсједника Јагода Савић, а за секретара Војислав Бабић. 

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са сајта Слободна Херцеговина уз навођење извора
и ОБАВЕЗАН ЛИНК могу преносити само они портали који користе српско писмо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар