Слободна Херцеговина » ЈУБИЛЕЈ: Без постојања СНД „Пребиловци“ многе истине остале би прећутане

ЈУБИЛЕЈ: Без постојања СНД „Пребиловци“ многе истине остале би прећутане

  • Чини се да деценија и није превелики период, али када погледате резултате СНД Пребиловаца које предводи предсједник Миленко Јахура, ово је великих десет година. Редакција СХ уз најбоље жеље у даљем раду од срца честита овом друштву значајан јубилеј  

Српско национално друштво Пребиловци, удружење Срба из Доње Херцеговине, потомака и поштовалаца српских жртава са овог подручја убијених у геноциду НДХ, основано је у 19.марта 2006.године на Оснивачкој скупштини у Београду, када је усвојен и Статут удружења. Оснивачи Друштва су: Павле Булут, Миленко Јахура, Милорад Ђ. Екмечић, Јовица Влачић, Радослав Булут, Гордан Екмечић, Илија Зуровац, Милан Бекан, Миодраг Ружић, Миро Чаваљуга, +Драган Михић и + Ђоко Комад. За предсједника Скупштине друштва изабран је Павле Булут, за предсједника Извршног одбора Илија Зуровац, а за потпредсједника Миленко Јахура. Друштво је уписано у регистар удружења код Министараства за људска и мањинска права Републике Србије 30. марта 2006. године.

snd prebilovci
Прва редовна Скупштина СНД Пребиловци је одржана је 20. маја исте године у сали београдске општине Вождовац. Скуп је надахнутим говором поздравио Епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије.
Због потребе усклађивања са законским промјенама, четврта редовна скупштина Друштва је 19. марта 2011, усвојила нови Статут, на основу кога је пререгистровано у Агенцији за привредне регистре Републике Србије.

snd prebilovci 01

Друштво има карактер завичајног, меморијалног и националног удружења. Функција предсједника Скупштине је изостављена из Статута, а умјесто Извршног одбора као извршни орган је дефинисан Управни одбор, за чијег је предсједника изабран је Миленко Јахура, за потпредсједника Јагода Савић, а за секретара Војислав Бабић. 

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са сајта Слободна Херцеговина уз навођење извора
и ОБАВЕЗАН ЛИНК могу преносити само они портали који користе српско писмо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина