СНД ПРЕБИЛОВЦИ: Постављен крст на Краварици и положено цвијеће у Неретву

  • СНД Пребиловци неуморно настављају своју мисионарску службу, па су упркос проблемима који су настали око финансирања путовања смогли снаге да организују аутобус са 73 ходочасника. Они су дошли из Србије да на достојанствен начин дају свој допринос у обиљежавању славе Светих Пребиловачких новомученика.

Са собом су донијели крст који је освештан у цркви Светог Николаја у Земуну, а који су, по благослову чапљинског пароха Марка Гојачића поставили на Краварици, уочи славске литургије. Ријеч је о једном од 47 локација на којој су од стране усташких кољача страдали Пребиловчани.

– На овом мјесту усташе су 1941. заклале 27 Срба. Међу њима је било 19 дјеце. Ту је убијена бака Мара Медан са 4 сина, 4 снахе и 17 унука. Убијено је и двоје дјеце из породица Булут и Шарић – рекао је Јахура и упозорио да власт општине Чапљина намјерава да околину Меданових кућа раскопа и оскрнави и тиме додатно осакати Пребиловце.

– Ако заборавимо на злочине који су нам се догодили, или их опростимо злочинитељи бивају увјерени у оправданост злочина, док жртва скрушено са опростом стоји и чека да га стигне зла судбина предака. Не постоји ни на једном, једином месту у Светом Писму ни једно слово које би тражило или оправдало оволикве жртве – рекао је Јахура.

Ходочасници и чланови СНД Пребиловца су ове године и прошетали Чапљином.

На старом гвозденом мосту у Чапљини, мјесту страшних покоља Срба , спустили су цвијеће у Неретву уз читање васкршњег тропара за хиљаде српских мученика који су пострадали и бачени у Неретву.

И друга страна памти  ове догађаје. Усташке злочине у Чапљини  опјевао је и популарни хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон стиховима:

…У Чапљини, клаоница била, пуно Срба Неретва носила…
…Ој Неретво теци низа страну, носи Србе плавоме Јадрану…

Фото: Томислав Димитријевић и Александар Живковић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар