ОСВИТ У НЕВЕСИЊУ: Незаборавно културно вече у галерији

  • Завичајни клуб „Освит“ Билећа синоћ  је у невесињској галерији свим љубитељима ликовне умјетности и писане ријечи приредио незаборавно вече.

osvit-u-nevesinju-nezaboravno-kulturno-vece-u-galeriji

Невесињци су имали прилику да уживају у радовима насталим на 4. Међународном ликовном саборовању „Симеон Добрићевски“, као и стиховима Маје Вујиновић, која је овом приликом промовисала своју прву збирку поезије „Плес ријечи“.

osvit-u-nevesinju-nezaboravno-kulturno-vece-u-galeriji

Изложбу је отворио свештеник Зоран Илић. Између осталог, нагласио  је да Невесињци имају велику част што уживају у радовима пропраћеним духом оца Симеона, који четврту годину за редом представља неисцрпну инспирацију сликарима и вајарима . Организујући ово саборовање Завичајни клуб „Освит“ , сваке године окупи око двадесетак умјетника, који на свој начин на платно и камен преносе утиске које добијају инспирисани Билећом, каменом, језером…Разне технике, разни погледи, различити карактери, управо су оно што њихову различитост повезује у једно и окупља сваке године.

07

Обраћајући се присутнима у поздравној ријечи предсједник ЗК „Освит“ Миодраг Хрњез Љумо , истакао је да је умјетност средство за живот душе, а свакако окупљање на културним манифестацијама је животворно и животодавно.

„Само сабрани у јединству истине и љубави можемо стварати узвишена дјела и опстати у простору и времену, можемо трајати.Више од двадесет сликара  на платно су пренијели љубав према свевременом и бескрајном.Заступљене су разне технике и стилови, разни погледи и размишљања, а све се огледа у жељи да саборност жубори и благотвори братољубљем. Сва дјела имају заједничку нит , која их повезује у једну цјелину, то је љубав.Пошто је ово међународно ликовно саборовање, сликари као врхунски амбасадори културе, преносе благодарја нашега краја диљем овоземаљског шара“ истакао је Љумо.

03

Међутим, инспирација се није открила само сликарима и вајарима, неко то на свој начин осликава и у пјесмама.

У остатку вечери Невесињци су уживали у стваралаштву младе пјесникиње Маје Вујиновић и стиховима њезине збирке, које су публици пренијеле Анђела Џелетовић и Татјана Ђорђић . Ако ће ико памтити ово ликовно саборовање то је Маја, која је „Плес ријечи“ добила, како каже, на поклон, а предсједник клуба Миодраг Хрњез Љумо увјерен је да Маја плеше сигурно стазама поезије.

„Усвојој поетској руковети Маја не одустаје од својих циљева.У сваком мраку се појави свјетло,искра која тежи да се претвори у Сунце.Пјесме посједују бајковит подтекст.Збирка пјесама “Плес ријечи“  је плес умјетника и умјетничког ткања у коме је сбвака нит и ријеч брижљиво брушена и бирана.Мајино животодарје и пјесмотворје врело је у осјећањима.Зрнца свијетлости из себе Маја жели да пренесе на нас, да га подијели са нама, да га тако умножавањем увећа и удахне му нови живот. Поетеса вјерује у могућност добра.Вјерује да је доброта заразна и да поезија ту заразу може да шири“ , истакао је Хрњез.

04

Маја на свој начин преноси музику и своју игру ријечи на хартију, а ово вече сигурно не би протекло овако без звука музике које су даровали ученици Основне музичке школе „ Свети Роман Мелод“. „Плес“ њихових прстију по хармоници још више је учинио да ово вече буде незаборавно.

Умјетност не познаје границе, ни доба. У овој вечери уживали су не само одрасли него и они млађи, који су се пронашли у Мајиним стиховима, и уживали у чарима ликовне умјетности.

Аплаузи Невесињске публике, показали су да Завичајни клуб „Освит“ итекако има шта понудити љубитељима умјетности, а ми им желимо сву срећу у даљем раду и стваралаштву.

Текст: Дајана Алексић
Фото: Синиша Џелетовић
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са сајта Слободна Херцеговина уз навођење извора
и ОБАВЕЗАН ЛИНК могу преносити само они портали који користе српско писмо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар