КРСТОМ ПОБЈЕЂУЈ: СНД Пребиловци обиљежиће мјесто страдања на Краварици

  • СНД Пребиловци и ове године настављају своју мисионарску службу, па су упркос проблемима који су настали око финансирања путовања пута ходочасника смогли снаге да организују аутобус путника који ће из Србије доћи да на достојанствен начин прославе славу Светих Пребиловачких новомученика.

Овога пута доносе и крст који је освештан у цркви Светог Николаја у Земуну, а који ће бити постављен на Краварици.

Према ријечина предједника СНД Пребиловци, мјештани овог села су у вријеме усташких злочина убијани на 47 локација.

Мјесто гдје су биле закопане жртве покоља

– Највише је убијено у Шурманачкој јами око 600 жена и дјеце. На терену Пребиловаца убијено је око 200 српских становника села. Ни једно стратиште није обиљежено. Сматрамо да највећа треба обиљежити великим дрвеним крстовима. Први планирамо да поставимо код Меданових кућа на Краварици. Ту је и велико стратиште на коме су усташе 1941. заклале 27 Срба. Међу њима је 19 дјеце . Ту је убијена бака Мара Медан са 4 сина, 4 снахе и 17 унука. Убијено је и двоје дјеце из породица Булут и Шарић – рекао је Јахура и упозорио да власт намјерава општине Чапљина намјерава да околину Меданових кућа раскопа и оскрнави и тиме додатно осакати Пребиловце.

Отети простор код Меданових кућа кога хрватска власт из Чапљине планира да раскопа и да тако додатно осакати Пребиловце

Посебну радост Пребиловчанима донијела је вијест да ће се ове године ходочашћу придружити и 20 људи из Козарске Дубице.

Остаци куће мученика Јовице Медана (снимак из 2007)

Остаци кућа мученика Саве Медана

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар