ХЕРЦЕГ НОВИ: Душан Вуковић најбржи, златник добила дјевојчица Моника Прелевић

  • До Часног крста први је на Шкверу допливао наш суграђанин Душан Вуковић, али је награду поклонио једанаестогодишњој Моники Прелевић.

DCIM101MEDIADJI_0401.JPG

-Прошле године сам учествовала. Нисам успјела да дођем прва, али сам пливала до краја и добила сам сребрену медаљу.Ове године да није било добрих људи не би успјела да дотакнем Крст. Хвала свима!

У пливању је учествовало 63 такмичара,најстарији 67 година, а најмлађи учесник четири године.

-Веома сам срећан што сам допливао до Крста и што сам дао да Моника понесе Крст кући. На почетку је било хладно у води, али послије понесе енергија када сви уђу у море. Ово је први пут да учествујем у овоме, а ту ћу бити и наредне године, казао је за РТХН Душан Вуковић


Најстарији учесник Будимир Станојловић, члан екипе ватерполо ветерана, добио је сребрењак и поручио да су сви побједници.

О Богојављању и традицији пливања за Часни крст бесједио је протојереј Никола Тодоровић.

– У миру Божијем, као и онда у реци Јордану и ми смо се сабарали данас да осветимо море, да се нама поново и опет открије тај троједини Бог, да примимо Бога у своја срца и да погледамо у отворено Небо. У народу постоји вјеровање да се у поноћ отварају небеса, да бисмо тамо угледали онога, који је немјерив, несагледљив али силан и у љубави својој моћан, поручио је отац Никола. Ово је још једна литија, коју узносимо на небо, поручио је отац Никола.

DCIM101MEDIADJI_0401.JPG

Православни вјерници прослављају данас празник Богојављење – у спомен на дан када је Јован Крститељ у ријеци Јордан крстио Исуса Христа. Традиционално су на Богојављење, након лутургијске службе у храмовима освештава вода. Обичај је да освештану воду носе кући, с обзиром на вјеровање у љековитост и чудотворност те воде.

Св. литургија су јутрос служене у црквама Св. Спаса на Топлој и Св. Архангела Михаила на Белависти.

Празником крштења Исуса Христа почела је његова мисија хришћанске проповиједи. На Богојављење, према нашем народном обичају, вјерници измјењују поздраве – „Бог се јави“, „Ваистину се јави“!

Према предању док је Христос излазио из воде на њега су се, у облику голуба, спустио Дух свети, при чему се чуо глас Божији.

Вјерује се да се у поноћ на Богојављење отварају небеса и тада вјерници помисле жеље. Позната је за овај догађај изрека Светог Кирила Јерусалимског “Почетак свијета вода, почетак Јеванђеља Јордан”.

У четвртак, 20. јануара слави се један од највећих хришћанских празника Јовандан, као успомена на Светог Јована Крститеља. Јовандан је једна од најчешћих крсних слава.

Радио Херцег Нови

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар