НИШТА ОД ЧЛАНСТВА КОСОВА У УНЕСКО: Србија добила неизвесну дипломатску битку

  • На гласању у Паризу лажна држава Косово није добила потребну већину гласова за улазак у организацију за заштиту светске културне баштине!

Unesko4-750x510

На данашњем заседању у Паризу, чији је исход до последњег тренутка био неизвестан, победили су аргументи Београда, упркос томе што су за Приштину лобирале неке од најјачих светских сила.

За пријем Косова гласале су 92 државе. Против је било 50, а потребна већина да буде примљено била је 95.

Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Белорусија, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин и Индонезија. Међу уздржан има су били били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.

За приступање Косова Унеску између осталих гласали су Белгија, Француска, Канада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немачка, Андора.

 

14:00 – ВОДЕЋЕ СВЕТСКЕ АГЕНЦИЈЕ ПРВОБИТНО ЈАВИЛЕ ДА ЈЕ КОСОВО ПРИМЉЕНО У УНЕСКО

Водеће светске информативне агенције погрешно су данас известиле о исходу гласања Генералне конференције Унеско о пријему Косова у ту организацију наводећи да је одлучено да оно буде примљено.

Агенције АП, АФП и ТАС С јавиле су најпре да је Косово примљено након што су 92 чланице Унеско гласале „за“, а 50 против, док је 29 било уздржано, а ускоро затим су објавиле исправке. АП је у исправци навео да се ради о победи Русије и Србије.

Приштински дневник Коха диторе објавио је на свом интернет сајту да Косово није примљено у Унеско.

14:14 – ЈАЊИЋ: НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ЕМОЦИЈЕ, ВЕЋ ЗА ДИЈАЛОГ

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић изајвио је данас да без обзира на резултат гласања у Унеску није време за емоције, већ за озбиљан рад на дијалогу.

Победила је шанса за фер дијалог и изградњу поверења која је пред свима нама и показало се да се политизацијом и политичким притисцима не могу остварити конструктивни циљеви изјавио је Јањић за РТВ КиМ из Ццаглавице.

Зато наша црква активно подржава наставак дијалога и изградњу поверења, додао је Јањић.

Косово данас није примљено у УНЕСКО пошто за пријем није добило потребну двотрећинску већину на Генералној конференцији ове организације која је одржана у Паризу.
14:37 – СПЦ ПОЗДРАВЉА ОДЛУКУ УНЕСКА

Српска православна црква саопштило је да поздравља одлуку Унеска којом је одбијен предлог за пријем тзв. Косова у ту организацију. Саопштење преносимо у целости.

Српска православна црква поздравља одлуку Унеска којом је одбијен предлог за пријем тзв. Косова у ову организацију.

Косова у ову организацију. Србија и Српска Православна Црква су све време тражили одлагање ове расправе, како би се избегла непотребна политичка конфронтација, али пошто захтев Србије није усвојен, приступило се гласању које је показало да у УНЕСКУ ипак не постоји спремност да се доносе исхитрене политичке одлуке које угрожавају безбедност културне баштине и дијалог који Београд већ води са Приштином.

Очигледно је да се питање духовне и културне баштине не може и не решавати политизацијом посебно у ситуацији где је након рата на Косову и Метохији уништено толико много хришћанских православних светиња и гробаља. Поверење се мора градити делима, а не речима, а понајмање негирањем веома тешке ситуације у којој већ годинама после рата живи наш верни народ и наше светиње на Косову и Метохији.

Зато и овом приликом Српска Православна Црква позива на дијалог и изградњу поверења као једини пут за решавање свих проблема и захваљује свим оним земљама које су дале подршку путу дијалога и разумевања.

14:38 – ТАЧИ СА ЖАЉЕЊЕМ КОНСТАТОВАО: КОСОВУ ФАЛИЛО ТРИ ГЛАСА

Заменик премијера о министар спољних послова самопрокломаног Косова Хашим Тачи је са жаљем констатовао да је Косову фалило три гласа да постане чланица Унеска и похвалио кампању која је вођена за пријем Косова у ову организацију Уједињених нација, пренели су косовски медији.

Тачи је на свом налогу на Фејсбуку написао:

„Велика већина земаља света је глсала за Косово. На жалост, фалила су нам три гласа за неопходну већину. За укупно 10 месеци колико је трајала тајна и јавна кампања дали смо свој максимум и што је важно, и грађани и пријатељи Косова су много учинили. Косово се на своме путу не може зауставити ми ћемо да се кандидујемо за учлањење у друге организације укључујући и поново за улазак у Унеско“, написао је Тачи.
15:42 – МУСТАФА: СРБИЈА ЈЕ УВЕК ВОДИЛА РАСИСТИЧКУ КАМПАЊУ ПРОТИВ ПРИШТИНЕ

Премијер самопрокламованог Косова Иса Мустафа дубоко жали због одлуке Генералне конференције Унеска да Косово не буде примљено у ту организацију, а Србију оптужује да је увек водила расистичку кампању против Косова, коју је посебно појачала током овог процеса јер јој је, како каже, сметала прозападна оријентација Приштине.

„То је посебно утицало на неке земље које имају исте интересе као и Србија. Али, то нас неће зауставити, јер смо одлучни да неуморно радимо на јачању државе Косово, како бисмо је афирмнисали као успешан пројекат који служи интересима свих њених грађана и која доприноси миру, толеранцији и просперитету“, нагласио је Мустафа.

Приштина, каже Мустафа, неће одустати од своје евроатлантске агенде и убедиће све, уверене је, да заслужује да постане део свих међународних организација.

Мустафа, који се налази у Виљнусу, најављује да ће Косово наставити да промовише међународну сарадњу преко образовања, науке и културе унапређивањем универзалног права на правду, владавину права и људских права, заједно са осталим основним принципима Уједињених нација.

То су, казао је, основни принципи за демократско друштво ка коме је оријентисано Косово потпуним друштвеним и културним консензусом.

„После потписивања ССП-а Косово очекује да добије добре вести из Брисела у вези либерализације визног режима“, рекао је косовски премијер, пренели су медији у Приштини.

16:01 – ВУЧИЋ ПРИШТИНИ: НЕ ОДГОВАРАМО НА УВРЕДЕ, ХОЋЕМО ДИЈАЛОГ

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић поручио је Приштини, након одлуке Унеска да Косово не буде примљено у чланство у тој организацији, да неће да одговара на увреде увредама већ да се залаже за наставак дијалога и решавање проблема кроз разговор.

„Мој одговор је: радите свој посао, нећемо каменом да вас гађамо, нити на камен да каменом одговарамо, тражимо наставак дијалога и да разговором решавамо проблеме а не наметањем или изазивањем криза у односима“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србији.

16:42 – ЈАХЈАГА: ЈЕДНА ИЗГУБЉЕНА ШАНСА

Председница Косова Атифефе Јахјага је неулазак Косова у Унеско назвала изгубљеном шансом за унапређење, како је рекла, визије вредности и циљева којима тежи ова агенција УН и промовисање ових вредности на Косову.

Јахјага је на свом Фејсбук профилу написала да је захвална „савезницима Косова широм света на изузетном ангажовању и помоћи у заједничкој борби“.

„Ово ангажовање ће само имати одјека на нашу спремност за заштиту и очување културног наслеђа које је уједно и светска баштина“, написала је косовска председница.

16:47 – ГРАЂАНИ У МИТРОВИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ

У северном делу Косовске Митровице Срби су данас прославили одлуку Генералне конференције Унеска да не дозволи улазак Косова и Метохије у ту специјализовану агенцију УН.

Грађани су се окупили око 16 часова код главног моста на Ибру и аутомобилима кренули у организовану вожњу од Косовске Митровице до Звечана.

Аутомобили, окићени српским заставама, круже улицама града уз звуке сирена.

Градоначелник северне Митровице Горан Ракић изјавио је Тањугу да је Србија данас остварила важну дипломатску победу.

Ракић је истакао да се ради о важном дану, да је правда задовољена јер они који су рушили и палили српске манастире на Косову 2004. и 2008. године данас не могу бити њихови заштитници.

„За грађане Кососвске Митровице ово је важан дан. Лепа вест нам је стигла данас из Париза, која нас је итекако охрабрила да је правда доступна“, рекао је Ракић.

16:50 – АМБАСАДОРКА РУСИЈЕ У УНЕСКО: ИСПРАВНА ОДЛУКА

Стална представница Русије у Организацији УН за образовање, науку и културу Елеонора Митрофанова изјавила је данас да је исправна одлука Генералне конференције те организације на којој је одбачен захтев Косова за чланство.

„Одржано је гласање о резолуцији о пријему Косова у састав чланица Унеска и резултат је такав да није прикупљено две трећине гласова. Зато Косово није примљено у састав Унеска. Сматрамо да је то исправно, јер је нужно да Косово испуни обавезе које је преузело и у оквиру преговора ЕУ и поводом одржавања културног наслеђа“, рекла је Митрофанова агенцији РИА Новости.
17:20 – АРСОВИЋ: ИСХОД ЗНАЧАЈАН ЗА СВЕ ДОБОРНАМЕРНЕ ЉУДЕ

Протојереј ставрофор Милија Арсовић из епархије Рашко-призренске изјавио је данас да је исход гласања о чланству Косова у Унеску значајан за све добронамерне људе.

Исход гласања у Паризу значи прво за српски народ на Косову и Метохији, јер цркве нису цркве свештеника него су цркве српског православног народа и свих православне вере који живе на Косову и Метохији, рекао је Арсовић Тањугу.

„Велики дан, заиста радостан дан за све нас и за све Србе из једног разлога јер не можемо да очекујемо од некога поверење и да штити српске цркве и манастире када знамо да су ти исти у скорије време уназад рушили наше светиње“, рекао је он.

Једноставно, поверење се не стиче за годину дана или две, поверење мора да иде својим временом и надамо се што кажу једном добром времену, закључио је протојереј ставрофор Милија Арсовић.

17:20 – КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: ПОБЕДА РАЗУМА

Одлука Генералне конференције Унеска да одбије пријем Косова у ту организацију победа је разума и правде над политиком и потврда да Србија, када наступа са јединственом подршком својих грађана и институција, може да утиче на међународне процесе, саопштила је данас владина Канцеларије за Косово и Метохију.

Како се наводи, Србија посебну захвалност дугује државама чији су представници данас у Паризу били против политике диктата и победе неправде у Унеску, а из Канцеларије за КиМ захваљују се свим нашим грађанима који су се протеклих седмица укључили у напоре да се најширој светској јавности предочи истина о српској културној баштини на КиМ.

17:21 – АП: ПОБЕДА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

Земље чланице Унеска одбациле су у неизвесном гласању предлог о пријему Косова у ову организацију, што је победа Србије и Русије и ударац Косову у борби за глобално признање као државе.

Тако је наведено у извештају агенције АП у којем се прецизира да је 50 земаља било против предлога, 92 државе су га подржале, док је 29 било уздржано, што је било недовољно за двотрећинску већину неопходну за усвајање предлога.

Према наводима агенције, у Србији се слави због оваквог исхода гласања, док је у Приштини косовска председница Атифете Јахјага оценила да је то “пропуштена прилика”, али да ће Приштина наставити са напорима да постане равноправни члан међународне заједнице.

Истовремено, цитирана је изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да “ова одлука одражава намеру Србије да се никада не одрекнемо Косова”, уз оцену да је резултат гласања био изненађујући.

Гласање је по свему судећи проузроковало конфузију и међу новинарима, јер су водеће светске агенције најпре известиле да је одлучено да Косово буде примљено у Унеско, али су убрзо исправиле грешку.

18:16 – ЧЕПУРИН: БОГ НИЈЕ У СНАЗИ, НЕГО У ИСТИНИ

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изразио је задовољство због данашње одлуке Генералне конференције УНЕСКО да одбије предлог о чланству Косова у тој организацији, наводећи да је одушевљен послом који је обавила Србија да би спречила неправду.
„Одушевљен сам тим послом који су обавили Србија, српско руководство и сваки Србин, да би се спречила неправда. Потврђују се речи светог Александра Невског да Бог није у снази, него у истини“, рекао је Чепурин Танјугу.

Руски амбасадор је нагласио да су Срби још једном показали да имају храбро срце, пуно стрпљења и снажан дух и изразио наду да ће резултат гласања у Паризу дати позитивну динамику обнављању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

19:26 – ЂУРИЋ: НЕ КОСОВУ У УНЕСКО ВЕЛИКИ УСПЕХ СРБИЈЕ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је као велики успех за Србију и победу разума одлуку Генералне конференције Унеско да не прими Косово у ту организацију, раван „малом чуду“.

То је велики успех који није дошао случајно и резултат је великог рада и труда званичника Србије који су обавили више десетина разговора са представницима многих земаља света, рекао је Ђурић.
20:29 – ТАНАСКОВИЋ: КОСОВО ЈЕ ПРЕСЕДАН У ИСТОРИЈИ УНЕСКА

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић изјавио је вечерас да је гласање у Паризу о уласку Косова у ту организацију преседан у историји те организације, јер се никада није десило да велике силе подржавају неки предлог, а да он не добије већину.

„Србија не сме да престане да штити своју баштину“, поручио је Танасковић за РТС.

Танасковић је рекао и да је знао да ће резултат бити тесан и подсетио да су само три гласа одлучила што је, како каже, важно имајући у виду да су велике силе спонзорисале захтев Косова за улазак у Унеско.
„Ситуација се битно изменила, јер је ово први пут у међународној заједници да предлог који су подржавале велике земље попут САД, Велике Британије, Турске или Саудијске Арабије, претрпи пораз“, рекао је Танасковић.

Он је указао да је у том случају политизација била велика и додао да никада до сада, у 70-годишњој историји Унеска, Генерална конференција није одбила предлог Генералне скупштине.

Танасковић је истакао и да се, такође, Унеско до сада није сусрео са случајем какав је Косово.

20:48 – МСП РУСИЈЕ: УНЕСКО ПОТВРДИО ПОСВЕТ МЕДУНАРОДНОМ ПРАВУ

Данашњим гласањем којим је одбијен предлог о пријему Косова у Унеско, Генерална конференција те организације потврдила је своју посвећеност начелима међународног права, утврђеним у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН која остаје правоснажна, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије.

„С обзиром на то да је под администрацијом Уједињених нација, Косово се не може сматрати државом која има правни идентитет, те стога не може тражити чланство у једној међународној организацији“, наводи се у саопштењу, пренео је Тасс.

„После дугих дебата, на видело су избиле велике разлике међу ставовима држава чланица о том питању и одржано је гласање на којем је потврђено да је покушај Приштине да постане независна чланица Унеска био преурањен“, наводи Министарство.

Извор: Новости / Агенције

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар