БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ У МОРУ: Никола Радонић најбржи у Херцег Новом

  • И ове године је, поводом празника Богојављења, на Шкверу одржано наградно пливање за богојављенским крстом, у организацији црквених општина Херцег Нови и ВК „Јадран ветерани“. Одзив је био велики, иако је температура ваздуха била 8, а мора 11 степени.

Ове године је учествовало 48 пливача међу којима и три жене, а 33 метра до златног крста, која симболизују 33 године живота Исуса Христа на земљи, најбрже је прешао пливач „Јадрана“ Никола Радонић из Баошића, коме је ово други пут да плива за часни крст. Сребрне медаље су добили Јасна Марић, као најстарији учесник и једанаестогодишњи Немања Мотика, као најмлађи учесник.

Такмичаре и окупљене је поздравио протојереј Живан Вукојевић, а медаље је уручио протојереј ставрофор Радомир Никчевић. Свечаност је почела светим литургијама по парохијским храмовима и водоосвећењем, након чега је кренула свечана литија од цркве Светог Архангела Михаила до Шквера.

Традиција пливања за богојављенским крстом је, након 65 година паузе, у Херцег Новом обновљена 2013. године, на иницијативу херцегновских црквених општина. Досадашњи побједници су били Лазар Андрић, Синиша Драгутиновић, два пута Никола Москов, а прошле године заједно Огњен Мрваљевић и Марко Радановић.

Текст и фото: З. Шакотић
Извор: Радио Херцег Нови 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Саша Reply

    Богојављенско пливање не би требало да је спортско такмичење на којем се деле медаље. Људи пливају из вере, а не за медаље. Онај ко дође први до часног крста у води може да добије нешто на поклон, чак и златник, сребрњак, или нешто треће, али не и медаље.

Оставите коментар