БОГОЈАВЉЕЊЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Никола Радонић и Игор Балтић најбржи до Часног крста

  • Поводом празника Богојављења, на Шкверу је одржано наградно пливање за богојављенским крстом, у организацији црквених општина Херцег Нови и ВК „Јадран ветерани. Први до часног крста допливали су Никола Радонић и Игор Балтић.

Радонићу је ово друга побједа, а Балтић је први пут учествовао у пливању.Ове године био је рекордан број пливача 68. Најмлађи учесник био је Ђорђе Васиљевић 2008 годиште, а најстарија Рускиња Лаура Федорова.

Побједници су добили златнике, а најмлађи и настраији учесник сребрне медаље. У пливању је учествовао и православац Фариборс Фарид из Ирана.

Протојереј ставрофор Радомир Никчевић у бесједи истакао је значај и улогу Херцег Новог у стварњу вјере јер је имао свете претке и данас са овим литијама доказује ријешеност да брани светиње:

-Показујемо да смо достојни својих предака и да ћемо све оно што су нам они дали као свето ми у нашем времену сачувати. Овај град је по свему особит и нека се не чуде моћници што не дамо светиње и што протествујемо. Немамо ми као народ , поготово овдје у Боки ниједан разлог да не волимо Црну Гору, јер волимо Боку и нашу Црну Гору.

Да наши преци нису вољели Црну Гору , никада Црна Гора не би добила Боку. Данас имамо неке који нас оптужују да смо реметилачки фактор, да смо опасност за државу и за Групу 88 , да ли је тај број случајан, не знам.

Многи од вас знају да је послије 1945. фашистичка омладина која је остала вијерна Хитлеру пошто није смјела да величају његову славу онда су себе нумерисали број 88. Осмо слово абецеде је Х, па то испада ХХ. Много сличности има са онима из Србије, који се мјешају у наше послове. Ми им поручујемо да се држе свог Београда и нас да оставе да ми као једна породица ЦГ И Бока ријешимо проблем који имамо само са једним човјеком. Тај један човјек хоће да нам прави нови идентитет , а ми то не дамо. Мораће да нам узму животе ако мисле да нам узму манастир Савину, цркву Светога Саве, саборну цркву 92 храма у Херцег Новом, а да не говоримо колико их има у Боки. Бока је примјер и ширећи своју културу, медитеранску душу, љубав према домаћем и странцу она нас је оплеменила, шта би била ЦГ без Боке?, питао је Никчевић.

Пливању на Шкверу, претходиле су свете литургије у храмовима на Топлој и Белависти, освећење воде и протесне литије из обје цркве. Присуствовали су предсједник општине Стеван Катић и потпредсједник Милош Коњевић са сарадницима.

Радио Херцег Нови 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар