Буди део историје: Херцеговачка академија (8. јун) – највећи и најзначајнији скуп Херцеговаца у Србији

  • ЕКСКЛУЗИВНО У великој сали Задужбине Илије Коларца у Београду 8. јуна 2015. године у 19.30 часова биће одржана свечана Херцеговачка академија посвећена успомени на српске жртве 1941-1945 године и обнови храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

koordinacioni odbor

Братски договор: Светозар Црногорац (председник Клуба Гачана), Жарко Ј. Ратковић (председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“), Војо Бабић (СНД Пребиловци), Миленко Чабрило (ЗК Херцеговац, Панчево), Миодраг Дунђеровић (председник ЗК Билећа), Зоран Јањић (председник Удружења Невесињаца) и Миленко Јахура (председник СНД Пребиловци) на радном састанку у Парохијском дому Храма Светог Саве у Београду

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Увелико трају припреме за свечану Херцеговачку академију посвећену успомени на српске жртве (1941 – 1945 године) и обнови храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Херцеговачка удружења из Београда и Панчева и Савез гуслара Србије договорили су се да 8. јуна 2015. године у 19.30 часова у великој сали Задужбине Илије Коларца организују свечану Херцеговачку академију.

Ово ће уједно бити највећи и до сада једини скуп Херцеговаца овакве врсте икада одржан у Србији. Досадашњи списак личности који су потврдили своје учешће на Академији без сумње сведочи да је реч о скупу од изузетног националног значаја.

Међу истакнутим личностима на поменутом списку налазе се песници: Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Гојко Ђого, Ђорђе Сладоје, Божидар M. Глоговац, драмски уметници: Гојко Шантић и Небојша Кундачина, првакиња Београдске опере Јадранка Јовановић, гуслари: Славко Алексић, Бошко Вујачић и Вељко Ђурановић, а посебан печат вечери даће академски хор „Лола“ са диригентом Милованом Панчићем.

Режија програма поверена је Балши Ђогу, доћ ће програм водити Снежана Лукић и Миливоје Бештић.

Од организатора смо сазнали да су у току  преговори са једним од еминентних историчара, као и то да се очекује позитиван одговор прослављеног српског редитеља Емира Кустурице.

Међу угледним гостима наћи ће се патријарх српски Иринеј, епископ ЗХиП Григорије, као и бројне личности из друштвеног живота Србије.

Карте ће се продавати по цени од: 500, 700 и 1.000 динара, а сав приход од продаје карата биће приложен обнови храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Наредних дана на порталу Слободна Херцеговина биће више информација о томе где се и на који начин могу набавити карте. С обзиром на то да је ограничен број места саветујемо да не чекате последњи тренутак.

Поред Слободне Херцеговине, најпосећенијег и најутицајнијег херцеговачког портала у Србији, медијску подршку овом историјском догађају даће и Херцег телевизија.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар